Indlæg om Musik

Manden med leen har høstet igen

15. januar 2021

Og denne gang gik det ud over Syl Sylvain, guitaristen i The New York Dolls. Sylvain blev 69 år, og havde de sidste to-tre år haft en kræftsygdom. Som Rolling Stone fortæller, så byggede Sylvain bro mellem punk og glam rock med sine markante riffs og satte sit vandmærke på især gruppens to første album, hvor han også bidrog til sangskrivningen og spillede piano.

Og så ramte leen også bassisten Tim Bogert, der var en af grundlæggerne af det psykedeliske rockband Vanilla Fudge og senere blev en tredjedel af Beck Bogert, and Appice. Trommeslageren og den livslange ven Carmine Appice siger i forbindelse med dødsfaldet: ““Tim was a one of a kind bass player. He inspired many, many bass players worldwide. He was as masterful at shredding as he was holding down a groove, and Tim introduced a new level of virtuosity into rock bass playing. No one played like Tim. He created bass solos that drove audiences to a frenzy every time he played one. And he played a different solo every night. He was the last of the legendary Sixties bass players.”

Bogert blev 76 år og dødsårsagen var også en kræftsygdom.

Captain Beefheart – 80

15. januar 2021

Ja, kaptajn Bøfhjerte døde d. 17/12-2010, men ville være blevet 80 i dag. Og han er savnet. Ikke mindst fordi der er så få avantgardister i rocken. Og avantgardist var han helt ind i marven. Et barn af den avantgarde, der slog igennem i kunsten i starten af det tyvende århundrede med dadaisme, surrealisme, beatpoesi og meget andet. Hvor finder vi hans lige i dag?

Fra “De” til “Du” og tilbage igen

14. januar 2021

Jeg er så gammel, at jeg kan huske dengang, det blev acceptabelt at sige “du” til voksne mennesker, fx til sine lærere i folkeskolen. Som jeg husker det, så gik overgangen relativt glat. Og den nye tiltalemåde blev nærmest opfattet som et naturligt led i en ligestillende, demokratiserende udvikling. Selv om der – selvfølgelig – var nogle mennesker, der insisterede på at blive tiltalt “De” og at tiltale andre på samme måde.

Jeg kom til at tænke på dengang forlede, hvor jeg var ude at lufte min hund som jeg plejer. Og ved en fodgængerovergang i nærheden af min bolig gled jeg i noget is og landede på siden i en lille vandpyt. Jeg slog mig heldigvis ikke særligt, men en ung dame på cykel (en af de her moderne ladcykler med plads til børn) standsede op og spurgte “Er De ok?”. Hvilket jeg kunne bekræfte. Samtidig med, at jeg tænkte, at nu var jeg blevet en ældre herre (nej, gammel!), siden en ung dame kunne finde på at tiltale mig på den måde. Og medens jeg gennemblødt vandrede hjemad med hunden for at få noget andet tøj på, kunne jeg så filosofere lidt over, hvad det mon var der udløste den tiltale? Sikkert det grå hår og det grå skæg.

Apropos hunde

Uschi Nerke – Beat-Club – fylder 77

14. januar 2021

Ja, jeg bliver nødt til at markere Uschi Nerkes 77-års dag. For på linje med Jørgen Mylius og andre programmedarbejdere på Danmarks Radios program 3, så var Uschi Nerke som forgrundsfigur i det her ofte omtalte tyske musikprogram Beat-Club en vigtig formidler af tidens musik i tresserne og de tidligee halvfjerdsere. Her er hun i en optagelse fra dengang, hun fyldte 75, og fortæller om sin baggrund som arkitekt, om alle tilbuddene fra Playboy, som hun sagde nej til osv. En herlig kvinde.

Sne, corona og pop

13. januar 2021

Måske skyldes sneen, der er faldet i dag, og den tilhørende kulde, kombineret med coronaisolationen og strømmen af nedslående nyheder fra nær og fjern. Men i hvert fald er jeg lige nu til let pop. Og så er der jo ikke langt til et genhør med Carpenters. Her tager søskendeparret energien og saften ud af Beatles’ “Ticket to Ride”. Til gengæld får vi Karen Carpenters uforlignelige stemme, der kan kompencere for meget på sådan en grå og snevåd dag.

50: Poco – Deliverin’

13. januar 2021

Der er ikke tale om et af de store, stortsælgende 1971-album. Snarere er countryrockbandet Pocos live-album Deliverin’ et lidt overset og måske lidt glemt album fra det store år. Og det er synd og skam. For ikke bare er Poco det countryrockband, der kunne måle sig med Eagles, men Deliverin’ er også et særdeles vellykket live-album fra halvfjerdserne og et album, der viser, hvor langt det relativt unge orkester er nået. Og en forvarsel om de fine albums, lytterne endnu havde til gode.

En kvindelig Elvis: Margaret Lewis

12. januar 2021

Hun var lidt yngre end Elvis (5 år helt præcis), men ellers var hendes udgangspunkt nogenlunde tilsvarende. Voksede op i hjembyen i Texas med baptistkoret, rockabilly og rhythm and blues. Dannede sit eget band The Thunderbolts i high school, og fik en andenplads ved en talentkonkurrence i Lubbock i 1957. Der havde Elvis også optrådt flere gange. Men selv om hun indspillede en lang række sange for det lille plademærke Ram Records, så formåede hun ikke at slå stort igennem uden for det lokale musikmiljø. Alligevel fortjener hun, som mange af hendes lidelsesfæller, at blive husket og lyttet til i dag.

50: Janis Joplin – Pearl

11. januar 2021

Janis Joplins andet og post-hume soloalbum Pearl udkom på denne dag for halvtreds år siden. Hun havde da været død i tre måneder. Og dødsfaldet var nok med til at løfte pladen op på Billboards førsteplads, hvor den blev liggende i samfulde ni uger og kastede hele fire platinplader af sig. Men den væsentligste forklaring er nok, at albummet var det bedste, den problemtyngede sangerinde fik præsteret i studiet. Den bedst producerede plade med de bedste sange. Janis udvalgte selv sangene og hendes sidste turnéorkester The Full Tilt Boogie Band bakkede hende op på bedste vis. Janis døde, medens indspilningen foregik. Derfor har Nick Gravenites’ sang “Buried alive in the blues” ingen vokal. Og Janis’ sidste sang var acappellaudgaven af “Mercedes Benz”, som hun selv havde været med til at skrive.

 

50: Chicago – III

11. januar 2021

Chicago tog hul på 1971 med deres tredje dobbeltalbum på stribe (og inden for mindre end to år…). Bandet havde fået et gennembrud med deres andet dobbeltalbum og havde brugt oceaner af tid på koncertvirksomhed (i 1971 var live-koncerter hovedindtægtskilden for musikere, akkurat som i dag, men i de kommende år blev royaltyindtægter for plader en voksende indtægtskilde). Og koncertaktiviteten gjorde også, at de ikke havde problemer med at skrive nye sange til det nye album, selv om de var løbet tør efter de to første dobbeltalbum.

Og så lykkedes det også for Chicago for første gang at nå højt på hitlisten, både med albummet og med to af sangene, bl.a. “Free”, der kom i top tyve på Billboard.

Helen Sjöholm

11. januar 2021

Forleden omtalte jeg Abba-Benny Andersssons orkesterprojekt BAO, og efter at have lyttet mig ind på dette projekt, der excellerer i musik fra præ-rock-and-roll-æraen, fik jeg ørerne op for sangerinden Helen Sjöholm, der har været fast inventar i BAO længe. Sikken en stemmepragt. Man forstår godt, at Benny Andersson indlemmede hende i sit orkester. Og for at det ikke skal være løgn, så har Sjöhom haft succes som hovedfigur i Anderssons og Ulvaus’ Kristina från Duvemåla, Her synger hun et stykke derfra – til tydelig fornøjelse for de to komponister.