Indlæg om Musik

Da jeg hilste på Tom McEwan… ned ad erindringens snævre sti

17. oktober 2019

Et foto af afdøde pedal steel virtuos m.m. Sneaky Pete Kleinow sendte mig tilbage til dengang Flying Burrioto Brothers (som Pete var en del af) gæstede Stakladen i Århus. Det var – fortæller researchen mig – d. 30. april 1975. Jeg havde boet knap to år i Århus og Stakladen var koncertstedet for mig.

Brødrene var forsinket, så koncerten med dem kom sent i gang. Men der var “opvarmning”, som det hed. Dels spillede Culpepper’s Orchard. Og i en pause kom Tom McEwan (trommeslager) hen til mig, fordi han ville have ild i cigaretten. Det kunne jeg som passiv ryger ikke hjælpe med, men så fik jeg da hilst på ham. Og også det britiske pubrockband Kursaal Flyers spillede. Jeg tror, det var den generelle interesse for punk og new wave, der havde fået dem til landet, for de var mest kendt i hjemlandet, hvor de havde en vist renommé som netop pub rock band. Et band med en eklektisk musiksmag og farverigt show. De havde et enkelt hit (se nedenfor).

Det var også dengang, at chillummerne generøst blev sendt rundt mellem rækkerne til fælles fornøjelse. Som ikke-ryger nøjedes jeg med det, der var i luften – og det var så rigeligt. Og det blev sent ud på natten, inden det amerikanske country rock band takkede af. Siden dengang er Sneaky Pete Kleinow død (2007) og det samme gælder for Gib Gilbeau (violin og andre strenge, 2016).

Wilco på båndet

16. oktober 2019

Så har NewYorkerne igen været ude med båndmaskinen og har fanget albumaktuelle Wilco i en koncert på Brooklyn Steel. Hele koncerten kan også hentes ned som fil – her.

Single-Beatles

16. oktober 2019

Åh ja, det var sådan, det begyndte. Med Beatles på singleplader. Tilbage i de tidlige tressere, før LP’en tog over for alvor. Og selv da kom der singler fra de fire langhårede drenge. Og gik det højt (var der højvande i familiens sparebøsse), så kunne der snige sig en extended play, en EP, ind. Det der siden blev omdøbt til en maxi-single.

Og nu får nogle fans – for der er tale om en såkaldt “limited edition”, mulighed for at investere i en ny Beatles-boks med alle singlerne i lydforbedret udgave. Wow, bare man var en holden mand…

Mig og 68’erne

15. oktober 2019

Jeg ville egentlig skrive noget kritisk om DR-journalistik med særligt henblik på udsendelserne om Emilie Meng-sagen. Men, nej. Ikke nu i hvert fald. For så kom jeg i tanke om udsendelserne med titlen Mig og 68’erne, hvor en række nulevende personer fortæller om det, der skete dengang under overskrifter som “ungdomsoprør”, “studenteroprør” osv. Og de to afsnit, udsendelsen udgør, er faktisk ganske vellykkede. Ikke mindst, fordi de lader dem, der var med dengang, komme til orde og fortælle om deres liv anno 1968. Det gælder fx “beatmusikkens førstedame“, Helle Hellmann, der fortæller om, hvordan det var at være en beatbegejstret ung, artig dame, der kom tæt på beatmusikkens store helte, lige fra Led Zeppelin til Jimi Hendrix. Det fine ved udsendelserne er også, at de viser, hvor forskelligartede de unge “oprørere” var. Der var sgu ikke tale om nogen enhedsfront, sådan som visse højresnoede mennesker gerne vil fremstille det. Oprøret mod det etablerede lå nærmest som en stemning i tiden, en stemning, som mange unge blev grebet af og revet med af.

Usendelserne kan stadigvæk ses på DRtv, og er værd at bruge et par timer på, hvis man er interesseret i, hvad der skete for 50 år siden.

Erindringsglimt: Biografernes udstillingsvinduer

15. oktober 2019

Omtalen af de “frække” præ-pornotids-film fik mig til at henfalde i nostalgiens sødme og vende tilbage til dengang, det var noget særligt at stå og kigge på de udstillede filmfotos – de såkaldte “stills”. Og selvfølgelig er der en side – film-grab.com – der dyrker denne lidenskab lidt. Lidt, for det er ikke helt de stills, jeg husker. Der mangler kanterne og de små informationsskilte, der altid var på disse fotos. Men ellers er den god nok. Ovenfor et stillfoto fra John Fords western “My Darling Clementine”.

Det var jo længe for nogen havde planer om at gøre internettet til hvermandseje, og en af de informationskilder til film, jeg havde, hvar disse fotoforskræp. I næste uge viser vi… osv.