november 2008 arkiv

Genhør: Ringo Starr – Stop and smell the Roses

30. november 2008

Thomas synes, det ville være en god idé at give Ringo Starrs soloplader et genhør. Og da jeg alligevel skulle flytte reoler, plader og bøger, så var der ikke langt til handling. Og den første plade, jeg fik fat i var Ringos Stop and smell the Roses fra 1981. Ringo havde på det tidspunkt nået et foreløbigt lavpunkt i sin karriere med to dårligt sælgende plader – Ringo the 4th (1977) og Bad Boy (1978) – og der havde vist også været nogle personlige problemer med  sprut og sådan.

I hvert fald er der noget, der tyder på, at han måtte tage sig selv i nakken – også musikalsk set. Af samme grund allierede han sig med en håndfuld venner, der skulle hjælpe med at producere og skrive sange til den nye plade. Paul McCartney, George Harrison, Harry Nilsson og Ron Wood blev indkaldt sammen men en flok meget kompetente musikere, der kunne levere varen. Ray Cooper, Jim Keltner, Fred Tacket, Jim Gordon m.fl.

Ringo er en ofte undervurderet trommeslager og ikke nogen stor sanger. Hvad han ikke har i stemmekraft, har han til gengæld i umiddelbar charme. Han har ikke de store kunstneriske ambitioner, men vil spille swingende og kompetent underholdningsmusik. Og målt med den målestok, så er det en fin plade, han fik lavet. Et enkelt nummer er nok mest fyldstof ( Dead Giveaway, som han har skrevet med Ron Wood), men ellers svinger det solidt, og man kan ikke lade være med at vippe med foden. Ikke Ringos bedste plade, men absolut en hyggelig sag, der egner sig vældig godt til at sætte reoler på plads til…


Ringo Starr – Private Property – Clip – 1981

Fra erindringsannalerne: Downliner’s Sect

30. november 2008

Som hvalp købte jeg regelmæssigt musikbladet Fabulous i den mest velassorterede kiosk i lokalområdet, Kurant, der lå og stadigvæk ligger på hjørnet af Strandbygade og Cort Adelersgade. Det var her, man kunne få læsestof, der passede til en spirende musikinteresse. Der lå også en diminutiv kiosk i Nørregade – for enden af Sjællandsgade – hvor en årvågen ejer var fremsynet nok til at sælge danske musikblade (Børge, Vi Unge, Superlove) og idolmagasiner (Beatles Monthly).


Fabulous var – som jeg husker det – en guldgrube af informationer om bands og musikere, der først blev introduceret i Danmarks Radio senere eller slet ikke… Blandt andet kan jeg huske, at bladet gjorde meget ud af Downliners Sect, der var R&B-konkurrenter til Rolling Stones, Pretty Things, Yardbirds, Them og Animals. Først længe efter at stavet mig igennem de begejstrede skriverier om bandet fik jeg mulighed for at lægge øre til deres medrivende, garagerock-prægede, rå udgave af engelske R&B.


Bandet bestod oprindeligt af Don Craine (guitar, sang m.m.), Keith Grant (bas, sang), Johnny Sutton (tr.), Terry Gibson (g.), Ray Sone (mundharmonika), Pip Harvej (mundharmonika) og Zach Wilson (g). Den renlivede R&B finder man især på gruppens første album fra 1964, The Sect. På opfølgeren The Country Sect fra 1965 ændrede de lidt stil i retning af noget mere country-inspireret. Og på den tredje og sidste langspilplade The Rock Sect’s In, ja, der var tyngdepunktet på rock. Til forskel fra de grupper, der tog têten på hitlisterne og hos det store publikum, så var Downliners Sect i høj grad en gruppe, der fungerede i kraft af energi og entusiasme, og ikke i kraft af markante sangskrivere og flamboyante forgrundsfigurer. Det er nok også derfor, man kan høre, at de flittigt lader sig inspirere af andre kunstnere i deres musik, lige fra de gamle halvtredserrockere til de samtidige, fx Rolling Stones. Hvad gruppen måske savnede i originalitet, havde den til gengæld i sit behjertede engagement og spillelyst. Og det var måske også dette forhold, der gav dem en hel del tilhængere i de skandinaviske lande, medens man var lidt mere tilbageholdende i hjemlandet.


Downliners Sect er med årene blevet kult og med god grund. Det er en fornøjelse at lytte til bandets energiske udladninger. Der er siden blev udgivet et par udmærkede compilations. Dels en udgivelse med deres singleplader – The Definitive Downliner’s sect Singles A’s & B’s – og dobbeltcd’en Sectuality, der blev udgivet på det lille kenderforlag Charly Records og nu er svært opdrivelig, med mindre man har en stor pengepung…

Before You Accuse Me-Downliners Sect

Henrik Quortrup – fra Se & Hør til TV2

30. november 2008

Ha! I går kunne man læse, at Henrik Quortrup – chefredaktør for sladderbladet Se & Hør – nu bliver politisk redaktør på den skrantende mediekoncern TV2. Heri kan man vælge at se noget symptomatisk for TV2s udvikling. At vælge en journalist til den vigtige rolle som styrmand for den politisk journalistik på bunden af underholdningsindustrien taler sit tydelige sprog om, hvad der tæller på TV2. Ikke saglighed, seriøsitet, troværdighed osv. Men underholdning…

Apropos Quortrup og “rollen” som journalist

Mae Mercer – bluessangerinde – 12.06.1932-29.10.2008

29. november 2008

Jeg opdagede lige, at bluessanger- og skuespillerinden Mae Mercer for nylig døde i en alder af 76 år. Mae havde en – for en bluessangerinden – usædvanlig karriere, fordi hun som ganske ung slog igennem i Europa. Det var hendes store held, at de blueselskende franskmænd lavede et tv-program – Singing The Blues: Mae Mercer Blues – der med et slag gjorde hende kendt i blueskredse. Inden hun vendte tilbage til staterne i slutningen af tresserne, nåede hun at indspille film i Italien og spille sammen med en række kendte engelske musikere, blandt andet The Artwoods, der talte Ron Woods storebroder, Art, Keef Hartley og Jon Lord (Deep Purple). Efter sin hjemkomst gjorde hun sig blandt andet bemærket som filmskuespillerinde i to Clint Eastwood-værker. Den ene Dirty Harry, hvor hun agerede moder til et myrdet barn.
Mae Mercer havde en unik, mørk og dyb bluesstemme, som vi heldigvis kan lytte til hinsides graven. Hvil i fred.

Fra nørderiets overdrev – Eleanor Rigby

29. november 2008

New Musical Express beretter, at et hospitalsdokument med underskriften “Eleanor Rigby” er blevet solgt på en auktion for 115000 £. Damens navn skulle angiveligt være det, der inspirerede Paul Mccartney til sangen. Tja.

The Beatles – Eleanor Rigby

Nøgne damer sælger…

28. november 2008

I følge bloggens statistikafdeling skulle indlægget Nøgne damer – og reklamer! være det mest populære indlæg overhovedet. Det kan vel ikke overraske. I den henseende er der intet nyt under solen. Finanskriser kommer og går, men patter og røv består, som Rimsmeden måske ville have sagt. Og som der står i bemeldte indlæg: Nøgne damer kan sælge alt, selv ligkister.

Genhør: George Harrison – Cloud Nine

28. november 2008

I 1987 fik George Harrison omsider en solid pladesucces, der kunne matche All Things Must Pass. Lidt i hvert fald. Det blev også hans sidste album i levende live. Cloud Nine fulgte den beskedent sælgende Gone Troppo fra 1982. I mellemtiden havde Harrison især haft succes som filmproducent og havde lagt afstand til den musikindustri, som han aldrig rigtig kom overens med. Det hjalp åbenbart på produktiviteten. I hvert fald fik han igen lyst til at indspille musik i løbet af 1986 og allierede sig med kammeraten Jeff Lynne (Travellin Wilburys – Electric Light Orchestra), der skulle producere den nye plade sammen med Harrison. Tilkaldt blev også en række musikervenner. Ringo og Jim Keltner til gryderne. Eric Clapton til lidt guitar. Og Gary Wright og Elton John til keyboards.
Pladen blev optaget hjemme i Harrisons eget studie, og når man genlytter den, kan man godt høre, at Harrison har fundet gnisten igen. Hvor de foregående plader er præget af tilbagelænet musiceren, så er Harrison længere fremme på beatet på Cloud Nine. Og det klæder ham. Pladen har også flere regulære hitpotentialer med sange som This Is Love, Devils Radio, When We Was Fab (og Beatles-dagene) og – ikke mindst – singleudspillet Got My Mine Set On You. Lynnes producervirke er mærkbar. Lyden kan under tiden minde om Travellin Wilbury-pladerne, og den rockende bund er mærkbar i flere af numrene.
Cloud Nine er en værdig afslutning for George Harrison. I øvrigt er de her omtalte albums samlet i et boksæt med titlen The Dark Horse Years 1976-1992, der også indeholder en dvd med videoer.

George Harrison – When we was fab

Richey Edwards – Manic Street Preachers – er erklæret død

28. november 2008

Guitaristen og sangskriveren Richey Edwards i Manic Street Preachers forsvandt sporløst den 1. februar 1995. Han skulle være fløjet til USA på en promotion-tur, men dukkede aldrig op. Sporene efter kunne følges til hans bil, der blev fundet med flat batteri, i nærheden af Severn Bridge, der ofte har været brugt af selvmordere. Derfor antog man, at den depressive Edwards havde endt sine dage dér. Edwards er aldrig blevet fundet, men den 23. november blev han officielt erklæret død.

Foghs klimaproblem

28. november 2008

Anders Fogh Rasmussen meget omtalte stunt på Venstres landsmøde, hvor han vendte 180 grader på klimatallerknen, meget vel blive hans politiske Waterloo. Hvis han ikke formår at omsætte sine planer i konkret handling, kan det komme til at koste i politisk opbakning. I Kristelig Dagblad fremlægger man i dag en opinionsmåling, der tyder på, at Foghs kovending er fornuftig nok, fordi den harmonerer med befolkningens prioriteringer, men Foghs problem er, at meget få – små 10% af de udspurgte – har tillid til Fogh som klimapolitiker. Og et andet spørgsmål er: Har Fogh råd til flere løftebrud? Flere kontraktbrud?

Claude Lévi-Strauss – 100 år i dag

28. november 2008

I dag fylder den berømte belgiske filosof, etno- og antropolog Claude Lévi-Strauss 100 år. Sammen med sprogforskeren og vennen Roman Jakobson betragtes Lévi-Strauss i dag som en af strukturalismens store grundlæggere. Den Lévi-Strausske strukturalisme bestod blandt andet i, at han mente, at menneskene i deres forhold til naturen og livet i det hele taget var afhængige af fortællinger – myter – der basalt set byggede på invariable strukurer, der kunne genfindes i de forskellige kulturer. Det kunne kun forstås således, at det ikke var menneskene, der tænkte sig selv ind i myterne, men omvendt: Myterne, der tænkte sig ind i menneskene…
Lévi-Strauss’ rénommé skyldes blandt andet hovedværket Strukturel antropologi fra 1958. Selv var Lévi-Strauss vist ikke udelt begejstret for at blive klassificeret som strukturalist. Men ingen intellektuel er vel begejstret for at blive indlemmet i nogen -isme eller for at få påklistret et mærkat. I den kommende tid vil han blive fejret i den akademiske verden – og ikke mindst i Frankrig.
Die Zeit markerer også dagen med en artikel, der peger på andre kvaliteter i mandens værk. Ja, det er rigtignok alt sammen. Han er den store strukturelle antropolog, men “det er kun den halve sandhed. Jubilaren har nemlig også gjort en anden opdagelse, der bringer alle dem, der roser ham i forlegenhed. På sine forskningsrejser stødte Lévi-Strauss på en stammekultur, der forekom ham at være både irritabelt og særdeles farlig. Den plyndrede naturen, ødelagde landskabet, tilbad abelignende guddomme, massakrerede sin egne og var berygtet for sine historiske blodbad. I mellemtiden har denne stammekultur besejret alle sine konkurrenter og behersker nu verden. Dens navn er ‘civilisationen’.!

Paul Simon – Comedy Central

28. november 2008

Hos Jammermand fandt jeg denne fine optagelse med Paul Simon og hans smukke sang American Tune. Simon er blevet grå, hans stemme skal lige startes op, men det holder 100%. En smuk start på dagens bloggeri.

Knap så Fair Trade…

27. november 2008

Her til morgen drak jeg som sædvanlig en glas appelsinsaft. Denne gang et Fair Trade-produkt. Hverken ringere eller bedre end de fleste af den slags juicer på karton. Og juicen smagte ikke dårligere, selv om jeg i går så og hørte om DRs dokumentarfilm, der “afslørede”, at det ikke helt gik så fair til derude, hvor appelsinerne til min juice, tebladene til fruens te osv. bliver høstet. Arbejderne får ikke del i de ekstra penge, de burde i følge ideen. Pengene gik i de “forkerte lommer”. Nogen udbyttede nogle andre. Den gamle historie om igen.
Jeg har stor sympati for fair-trade-ideen, men sætter også et stort spørgsmålstegn ved om en uafhængig, idealistisk organisation som Max Havelaar kan ændre noget varigt i den såkaldt “fattige verden”. Så længe EU og andre vestlige lande omgærder sig med toldmure og andre selvbeskyttende foranstaltninger over for den tredje og fjerde verden, og så længe regimerne i disse verdensdele er alt andet end demokratiske, så er det svært at forestille sig, at fair-trade-bevægelsen kan udrette de store mirakler. Alligevel støtter jeg sagen. Det handler også om håbet om en mere retfærdig indretning af verden.

Cody – dansk anti-folk…

27. november 2008

Ivan, der spiller i Oliver North Boy Choir og også er blogbestyrer, har været så venlig at skrive til mig og opfordre mig til at lægge øre til ‘det bedste band i DK’. Og sådan en opfordring kan jeg da ikke sidde overhørig. Cody har endnu ikke udgivet en plade, men til januar skulle der komme en EP på indiepladeselskabet Slow Shark Records (der er dansk).
Cody er Kaspar Kaaes projekt. Han får musikalsk assistance af Moogie Johnson og Tobias Lange. Stilen omtales som anti-folk. Jeg skal nok afholde mig fra at definere det. Men måske får man en fornemmelse af, hvad det er, når inspirationskilderne kan være Ryan Adams, Sparklehorse og Sixteen Horsepower. Eller endnu bedre: Slå lyttelapperne ud og lyt med på Codys myspace-side – her. Man kan også downloade en håndfuld sange med gruppen på BandBase – her.
Om det er det bedste band i DK, kan man altid slås om, men ingen tvivl om, at det er gefundeness Fressen for alle, der elsker low-fi-alt-country og den slags. Tilbagelænede, melodiøse sange, som vil passe fint til min mp3-afspiller. Jeg vil se frem til at omtale EP’en, når den engang kommer ud på markedet.

 

Genhør: George Harrison – Live in Japan

27. november 2008

Vi springer lidt i kronologien. Harrison er også mester for et par live-albums. Det mest kendte er The Concert For Bangla Desh (som jeg vil vende tilbage til…). Knap så succesombrust er hans livealbum fra Japan fra 1992. Ikke desto mindre er det vellykket udgivelse fra en turné, der var en stor succes for Harrison.
Turnéen kom i stand, efter at Harrison havde bedt sin gamle ven og konkurrent Eric Clapton om at komme med. Sammen med et band bestående af Steve Farrone (tr.), Ray Cooper (perc.), Greg Phillinganes (key., vok.), Chuck Leavell (key.,vok.), natha East (bas, vok.), Andy Fairweather Low (gui., vok.), Tesa Niles (vok.) og Katie Kissoon (vok.) leverer de to frontguitarister en tur gennem Harrisons sangkatalog fra Beatlesdagene og frem til det sene værk Cloud Nine. Det er slående, hvor tilbagelænet Harrisons udgaver af sangene er. Fx lyder det gamle nummer Taxman (fra Revolver) på samme tid meget loyalt over for Beatles-udgaven – og så helt laid-back… Jeg tror, at det fortæller meget om musikeren Harrisons rolige og venlige tilgang til tingene. Albummet er et rigtigt feel-good-album, som man ikke kan blive andet end i godt humør af at lytte til. Og så får man en demonstration af, hvor god en sangskriver Harrison faktisk var. Anbefales uden forbehold.

 

Taxman — George Harrison and Eric Clapton (live)

Hjælp mig gennem natten…

27. november 2008

En af Kris Kristoffersens bedste sange må være uden tvivl være Help me through the Night. En sang om de basale ting i livet: Om den eksistentielle ensomhed, der kun kan ophæves gennem (d)en anden; om at livet er her og nu (lad djævelen tage i morgen og i går er død og borte, og det er trist at være alene…), om erotikken som det sted, hvor to bliver en og alt andet ligegyldigt…  Her i Sammi Smiths nedtonede, uglamourøse, latent erotiske udgave.

Sammi Smith — Help Me Make It Through The Night