12. januar 2009 arkiv

Sprogbrok

12. januar 2009

Jeg betragter ikke mig selv som den store sprogrevser. Faktisk har jeg et ret afslappet forhold til anvendelsen af det danske sprog. Jeg har heller ikke det store problem med den sproglige afsmitning fra andre sprog, heriblandt – og ikke mindst – engelsk. Visse engelske ord og udtryk kan ligefrem være en berigelse af det danske sprog. Men ind imellem kan jeg godt synes, at brugen af engelske gloser og udtryk er lidt ukritisk. Fx denne overskrift, hentet fra DRs hjemmeside: “Et issue at være kvinde“. Hvorfor bruge “issue”, når der findes flere lige så gode danske ord for det samme? Og hvor mange læsere/lyttere ved, hvad “issue” betyder?
Det er udtryk for sproglig slaphed…

Måske skulle man sadle om til Lån og bare Spar…

12. januar 2009


Taget herfra.

Genhør: The Beau Brummels

12. januar 2009

Omtalen af “Peanut Butter Conspiracy” fik mig til at tænke på The Beau Brummels. Beau Brummels var et pop-rock-orkester i den mere mainstreamorienterede ende af skalaen.
Bandet blev dannet tidligt i tresserne under stærk indflydelse fra The British Invasion – og ikke mindst The Beatles’ succes. Navnet stammer fra en engelsk “dandy”, der levede i det nittende århundrede.
Gruppen lagde sig med hensyn til sound og påklædning efter de populære engelske bands, men efterhånden udviklede musikken sig i en mere amerikansk retning med indflydelse fra folk og country.
Beau Brummels blev dannet af sangskriveren Ron Elliott, der stod for det meste af gruppens iørefaldende materiale, og den fine sanger Sal Valentino. Gruppen er ofte blevet sammenlignet med The Byrds på grund af de ringende guitarer og de iørefaldende harmonier. Og Beau Brummels må også medregnes blandt forløberne for den såkaldte country-rock, lige som de også havde elementer af psykedelisk musik i deres sound. Efter en del udskiftninger og gendannelser ophørte bandet reelt med at eksistere i midten af halvfjerdserne.
Beau Brummels nåede at indspille seks studioalbums og  havde tre singlehits med “Laugh, Laugh”, “Just A Little” og “You Tell Me Why”.

Som et vidnesbyrd om gruppens musikalske formåen, er der udgivet mange compilations med gruppen. Blandt andet fire-disc-udgaven “Magic Hollow” fra Rhino Records. Og det er forståeligt nok. Det er meget iørefaldende pop i den bedre ende.

 

 

 

Tin Tin fylder 80

12. januar 2009

I weekenden fyldte den evigtunge mand med den gule lok og det naivt opvakte sind, Tin Tin, 80 år. Det er selvfølgelig noget sludder. Lige så lidt som Anders And nogensinde får en tissemand, lige så lidt vil Tin Tin nogensinde blive ældre. Men tegneserien har rundet firs år. DR Nyhederne fortæller, at det var den danske skuespiller og globetrotter Palle Huld, der gav Hergé ideen til serien om den unge mand, der rejser rundt og opklarer forbrydelser. Vi gratulerer.

For fyrre år siden: Earthrise

12. januar 2009

For fyrre år siden forlod Apollo 8 Jorden for at aflægge Månen. Fotografiet af jorden, der står op blev taget omkring juleaften 1968, men blev først tryk i aviserne i denne uge for fyrre år siden. Rejsens mål var Månen og at bane vejen for senere månelandinger, men det var også en øjenåbner af rang at se vores lille blå planet svæve i universet. Det var slet ikke planlagt, at astronauterne skulle fotografere jorden. Det hele drejede sig om Månen og rejsen omkring denne kolde planet. Men det smukke billede af den blå jord brændte sig ind på nethinden og ind i erindringen. Jeg tror, vi kan lære et eller andet af den historie.

Gaza igen – give Peace a chance

12. januar 2009

Blogosfæren er en flygtig ting. Man springer let fra den ene stub til den næste. Men und dig selv at se dette interview med Syriens førstedame. Jeg har fundet og set den omme hos Néné, der omhyggeligt følger Gaza-problematikken i sin blog (og tak for det Néné!). Syriens førstedame fortæller afbalanceret om forholdene i Gaza, og det er tankevækkende. Og som hun siger: Det er ikke nok at snakke om fred, man må faktisk gøre noget ved det! Og det er ikke at slå hundredvis af civile palæstinensere ihjel, såre tusindvis og ødelægge de øvriges livsbetingelser. Det kan godt være, at israelernes bombetogter er retfærdiggjort af hamas’ raketter. Men én ting er at have ret, noget andet at gøre brug af den. Stop krigen og få gang i fredsprocessen. Den relle fredsproces.

Hitsville USA fylder 50

12. januar 2009

Modstrøm har allerede nævnt det, og vi følger gerne trop og gentager. Det sagnomspundne pladeselskab Tamla Motown fylder 50 år denne mandag. Og det kan vi selvfølgelig ikke forbigå uomtalt. Motown Records, som det også hed, spillede en kæmpemæssig rolle for musikken i tresserne og – for den politiske udvikling i USA. Der kan ikke være tvivl om, at musikken fra Motown var med til at nedbryde skellet mellem sorte og hvide, sådan som jazzen også havde gjort i et vist omfang. Musikken har ikke nogen race. En af dem, der var med til at understrege denne vinkel på Motown, var Jacob Holst med de “Amerikanske billeder”. Jeg husker tydeligt en udsendelse, hvor han fortalte om den “sorte” musik fra Motown, som han mødte alle de steder, han kom blandt de sorte – og kom til at elske.
Tamla Motown har eksisteret i fem årtier, men glansperioden har nok været fra 1959 og til midten af halvfjerdserne.

Vi ønsker til lykke med dagen og markerer med The Jackson 5 og deres “ABC”, fordi hårdnakkede rygter siger, at gruppen – inklusive Michael – gendannes, og fordi Frøkenen har fattet interesse for netop denne sang… Her i en lidt corny udgave fra Carol Burnett show