22. januar 2009 arkiv

Fildeling à la Isle of Man

22. januar 2009

På Isle of Man har man fået en god idé. Man vil legalisere downloading af musik. Finansieringen skal ske ved, at samtlige bredbåndbrugere på Isle of Man skal betale 1 – ja,  EN – euro om året i afgift. Isle of Mans minister for e-handel argumenterer også for, at idéen udbredes til hele EU: “Hvis du tager 1 Euro om året, så er det en kæmpe indkomst”. Samme minister mener, at der skal være valgfrihed for brugerne, om de vil være med eller ej. Ideen bygger også på en forestilling om, at tilbuddet skal være af en sådan karakter, at det får folk til at droppe den illegale download. Tanken har allerede – måske forventeligt – mødt modstand fra musikindustrien, der frygter, at den nye idé ikke vil kunne sikre industrien en indtægt, der svarer til dens påståede aktuelle værdi. Men e-handelsministeren mener, at den enkeltstående euro kan suppleres med andre betalelige tjenester (hvilke er uklart), der vil kunne kompensere for den frygtede indtægtsnedgang.
Det nye ved Isle of Mans idé er, at det er en statslig instans, der står for projektet, der jo ligner vores eget licenssystem. Fordelene er også indlysende. Bredbåndsbrugerne vil kunne hente den musik, de lyster, uden at skulle gribe til illegale metoder. Industrien og kunstnerne vil være sikret en indtægt af det downloadede. Spændende idé. Vi følger udviklingen.

Når taxameterfælden klapper i… Om naturfag og folkeskole

22. januar 2009

Vores såkaldte undervisningsminister Bertel Haader er i følge Berl. Tidende bekymret over udviklingen i læreruddannelse. Efter indførelsen af en ny læreruddannelse i 2007 – en uddannelse, der angiveligt skulle styrke folkeskolelærernes uddannelse og dermed folkeskolens uddannelse af danske børn – er antallet af studerende med naturfag og teknik som linjefag faldet med 70%. Konsekvensen er, at skoleeleverne om få år vil blive undervist af lærere med utilstrækkelige kvalifikationer inden for naturvidenskabelige og tekniske fag. Noget lignende gælder for fag som tysk og billedkunst, der heller ikke er tilløbsstykker blandt de studerende.

For at det ikke skal være løgn, så betyder den svigtende interesse også, at seminarierne sandsynligvis må skille sig af med undervisere inden for de pågældende fagområder for at få økonomien til at hænge sammen. For det er den indirekte, logiske konsekvens af det såkaldte taxametersystem, der ikke muliggør fastholdelse af faglærere inden for områder, hvor der ikke er “kunder” nok. Markedets logik, kan man også kalde det.

Men ansvaret for udviklingen er hverken institutionerne eller de studerendes. Det er alene politikernes. Og det vil især sige undervisningsministerens. Når man dels holder fast i det tåbelige taxametersystem af ideologisk-økonomiske grunde, til trods for, at det ene eksempel efter det andet dokumenterer den destruktive effekt i forhold til uddannelsernes kvalitet, og dels indretter uddannelserne, så de bliver mere og mere specialiserede, så ligger man, som man selv har redt.

Forbedringer af uddannelsessystemet – som regeringen jo har lovet os – får vi ikke, før man holder op med at tænke uddannelse som simple varer på linje med pølser og sodavand og forstår, at uddannelse er en investering – i fremtiden.

A Camp – Colonia

22. januar 2009

Så er den på gaden (næsten i hvert fald, den udkommer den 2. februar); den længe ventede plade fra Cardigans Nina Perssons sideprojekt A Camp. Så vidt jeg kan høre lever den fuldt op til forgængeren. Intelligent pop med Ninas betagende stemme i forgrunden. Hør fx Stronger Than Jesus her. Og mere her. Efter min mening er Nina en af de allerbedste sangerinder från hinsidan – og det siger ikke så lidt.

Jens Jørgen Thorsen – Stille Dage i Clichy

22. januar 2009

I et anfald af nostalgi har jeg indkøbt Jens Jørgen Thorsens Stille Dage i Clichy på dvd.  Jens Jørgen Thorsen havde jeg fornøjelsen af at møde in persona engang og snakke med; og jeg har altid godt kunnet lide denne provokatør og vildbasse i dansk kulturliv. Som kunstner  – maler og filmmager – var han, efter mine begreber, en lille kunstner. Ofte spændte provokationen ben for det kunstneriske. Helt galt gik det, da balladen om Thorsens Jesus-film gav os en forsmag på, hvad der var i vente med Muhammed-tegningerne, samtidig med, at Thorsen demonstrerede sin egen ufølsomhed over for den religiøse tekst. En middelmådig film blev det til, da den omsider blev realiseret i starten af 1990’erne. 
Alligevel lykkedes det ham at lave noget seværdigt. Fx filmatiseringen af Henry Millers opus Quiet Days in Clichy. Da den kom frem, fik den på puklen i dagbladene, og nogle følte sig anstødt af nøgenheden i filmen. Men det, jeg bemærkede, da jeg så filmen første gang, var, at den indfangede en tid(sånd) og en stemning. Filmen er fra 1970, og selv om den foregår i 1930’erne, og handler om forfatterspiren Henry og vennen Carl og boheme-liv med mange damer, så var det også tresserfrigørelsens vinde, der blæste gennem filmen. Netop i disse år, hvor alt lukker til i småborgerlig, småskåret selvtilstrækkelighed og bornerthed, kan det være en lise at gense en film som Stille Dage i Clichy…

Stille Dage i Clichy (Quiet Days in Clichy, Jens Jørgen Thorsen, 1970) clip 1