31. januar 2009 arkiv

Erindringsglimt: Manfred Gregor – Broen

31. januar 2009

I min skoletid var visse krigsromaner en del af efterkrigstiden opbyggelig pligtlæsning. Det gælder fx Knud Sønderbys “Den usynlige hær” om danske modstandsfolk (filmatiseret med Poul Richardt i en hovedrolle) og Manfred Gregors “Die Brücke” fra 1959 om nogle tyske drenge, der forsvarer en bro med deres liv i de sidste dage af krigen. Filmen blev filmatiseret  samme år, romanen udkom, af Bernhard Wicki og fik mange priser.
Når jeg kommer i tanke om sidstnævnte bog og film i dag, så er det, fordi filmen er blevet genindspillet i 2008 af instruktøren Wolfgang Panzer (!).

I følge Frankfurter Allgemeine Zeitung er den nye film aldeles mislykket. Skuespillet er dilettantisk, og instruktøren svigter filmens anti-militaristiske budskab ved at forsøge at gøre den mere moderne (fx ved at lægge lidt romantik mellem en lærerinde og en elev ind i den).

Wicki blotlagde med sin film nazismens morderiske vanvid og var medvirkende til, at tusindvis af tyske unge mænd i årene efter blev militærnægtere. Anmeldelsen får en til at tænke på, om Anden Verdenskrig, Besættelsen og Nazismen er kommet så langt på afstand, at læren fra dengang er ved at gå i glemmebogen!? En skræmmende tanke.


I hvert fald var jeg meget optaget af Manfred Gregors roman dengang. Filmen af Wickie så jeg også, men romanen overstrålede den så meget, at jeg både anskaffede mig Gyldendals Tranebogsudgave og en tysk ditto. Ikke nok med det. Jeg gennemheglede også Gregors andre bøger, “Dommen” (1960) og “Gaden” (1962). Jeg husker ikke bøgernes handling i detaljer længere, men stemningen fra romanerne hænger der stadigvæk. Måske det er på tide at genlæse dem?

Beatles på taget – for 40 år siden…

31. januar 2009


I går – den 30. januar – var det nøjagtig 40 – fyrre! – år siden, The Beatles afholdt deres absolut sidste koncert på taget af Apple-plademærkets hovedkvarter i Saville Row i London. Koncerten blev filmet og musikken optaget, inden politiet nåede at afbryde festlighederne. På filmen oplever man The Beatles spille sangene “Don’t let me down”, “I’ve got a Feeling”, “One after 909” og “I want you (She’s so heavy)”. Koncerten er aldrig blevet officielt udgivet som film eller musikcd, men bootleggerne har sørget for at Beatles-fans kunne genopleve den unikke koncert…

The Beatles Rooftop Concert 1/3

The Beatles Rooftop Concert 2/3

The Beatles Rooftop Concert 3/3

Musikalsk erindring: Kashmir og Jørgen Thomsen “Jodle-Knud”

31. januar 2009

På vej gennem byen i den orange hørte jeg et nummer med det populære danske band Kashmir, og det slog mig lige med ét, at jeg havde hørt et band ved samme navn for mange år siden. Nærmere bestemt omkring 1971, hvor en gruppe omkring en vis Jørgen Thomsen kaldte sig Kashmir og udgav et album på Sonet med titlen “Jodle-Knud”. Billedet ovenfor fandt jeg på qxl.dk, hvor et eksemplar er på auktion. Jeg kan ikke huske musikken, men pladen blev spillet en del på DRs beat-programmer. Heldigvis har biblioteket et gammelt eksemplar, som jeg straks har reserveret til aflytning. Associationen mellem de to Kashmir-navne (der findes i øvrigt også et ældre svensk band med samme navn…), fik mig til at ihukomme andre mere eller mindre “glemte ” danske bands. Furekåben og Hyldemor har jeg nævnt i forbifarten, men hvad med Feo? (esbjergensiske) Moses? Tears? Def Cisum? Rockarkæologien fortsætter…
Desværre kan jeg hverken byde på lyd eller video. Det var svært nok at finde ovenstående foto…
Opdatering: Jeg har researchet lidt på Kashmir og Jørgen Thomsen, og det viser sig, at der også blev udsendt et album med titlen Jørgen Thomsen og Kashmir. Jeg vender tilbage til den ved lejlighed.

PS. En sjov ting er, at Jørgen Thomsen og Kashmir spillede en vigtig rolle for Sebastians beslutning om at skrive og synge på dansk. Det kan man bl.a. læse i Torben Billes fine biografi “Når lyset bryder frem” (som jeg har udførligt omtalt andetsteds i bloggen).

Opdatering: Det viser sig, at de nævnte bands kan lånes via biblioteket på grammofonplade. Bortset fra Moses, der åbenbart ikke udlånes. De andre vender jeg tilbage til, når de er nået frem og blevet gennemlyttet…

Nyt fra Ramblin Jack Elliott: A Stranger Here

31. januar 2009

Den 77-årige amerikanske folk-musiker Ramblin’ Jack Elliott er nærmest, hvad man kalde en levende myte. Den selvlærte musiker fulgte en længere periode Woody Guthrie som en slags troldmandens lærling. Han lærte dennes sange og håndtering af guitaren. Efterfølgende blev han et forbillede for en ung student ved Minnesota University ved navn Robert Zimmerman, bedre kendt som Bob Dylan (se Chronicles,Vol.1, ss 250-252.). Til forskel fra Dylan er Elliott forblevet en loyal fortolker af andres sange og har bredt sig over country, bluegrass, folk og blues. Han har – i betragtning af, at han har været undervejs siden halvtredserne – ikke indspillet mange plader. Men i dette årtusind er kommet “I stand Alone” (2006) og til april kommer “A Stranger Here” på plademærket ANTI. Den nye plade er produceret af selveste Van Dyke Parks i samarbejd emed David Hidalgo fra Los Lobos.  Hør et par sange her, hvor pladen også omtales nærmere.

Ramblin’ Jack Elliott – San Francisco Bay Blues

Ingemar Johansson er død, 76 år

31. januar 2009

En af mine tidligste erindringer om sport knytter sig til kampen mellem den svenske sværvægtsbokser Ingemar Johansson og amerikaneren Floyd Patterson. En sagnsomspændende (hov, det var vist en neologisme, tak skaber…) kamp, hvor Johansson blev verdensmester og vandt et ry, der fulgte ham til hans død i nat på et plejehjem uden for Göteborg. Johansson var en helt blandt gadens drenge, selvom ingen af os havde hverken hørt eller set ham bokse. Men medierne havde allerede gjort deres arbejde dengang i de tidlige tressere… Hvil i fred.