17. februar 2009 arkiv

Sam Taylor, blueskunstner er død, 74

17. februar 2009

Soulsangeren Otis Redding døde som bekendt i en flyulykke i 1967. Af samme grund nåede han aldrig at høre den færdige udgave af sit eget hit “Dock of the Bay”. Produceren Steve Cropper (kendt fra Booker T & the MGs) fik til opgave af mikse nummeret færdig og fik blandt andet den idé at få bluesmanden Sam Taylor til at fløjte lidt på sangen. Enhver der kender nummeret ved, at Taylors fløjt tilfører Redding et særligt anstrøg af hverdagsagtig lethed. Nu er Sam Taylor død, 74 år gammel.

Ud over at arbejde sammen med Redding som guitarist og bandleder, arbejdede han også sammen med andre kendte musikere inden for blues og R&B, fx Sam & Dave, Isley Brothers og The Drifters. Han nåede også at udsende ti album i eget navn. Alle blues-plader.

Erindringsstump: Goodnight Irene

17. februar 2009

Irene goodnight, Irene goodnight
Goodnight Irene, goodnight Irene
I’ll see you in my dreams

Last saturday night I got married

Me and my love settled down
Now me and my love are parted
I’m gonna take another stroll downtown

Irene goodnight, Irene goodnight
Goodnight Irene, goodnight Irene
I’ll see you in my dreams

Sometimes I live in the country
Sometimes I live in the town

Sometimes I have a great notion
To jump In the river and drown

Irene goodnight, Irene good night
Good night Irene, good night Irene
I’ll see you in my dreams

Ramblin’ stop your gamblin’
Stop stayin’ out late at night
Go home to your wife and your family
Sit down by the fireside bright

Irene goodnight, Irene good night
Good night Irene, good night Irene
I’ll see you in my dreams

Irene goodnight, Irene good night
Good night Irene, good night Irene
I’ll see you in my dreams

Skoletidens sangskat har det med at dukke op i mit hoved. Nogle gange ansporet af et eller andet. Andre gange helt tilfældigt. Eller i hvert fald: tilsyneladende helt tilfældigt. Således dukkede Huddie Ledbetters Goodnight Irene op. Omkvædet. Vi sang den i engelsktimerne. Det var især pigerne, der stod for valget af sang. Og allerede dengang kunne jeg mægtig godt lide Goodnight Irene. Egentlig er teksten skrap kost om smertelig elskov, tristesse og selvmordstanker. Men jeg tror, det gik hen over  hovedet på os unger. The Weawers – amerikansk folkgruppe – gjorde den til en landeplage tilbage i 1950 i en tæmmet, ufarlig version. Siden er den blevet planket af mange kunstnere. Her er Johnny Cash’ version, der gør Ledbetter stor ære…


Flaskebudskabet…

17. februar 2009

For tiden lytter jeg mig gennem The Police. Samlede værker. Og jeg er igen imponeret over, hvor meget de tre herrer fik ud af trioformatet. Formen havde de allerede fundet på debutpladen Outlandos d’Amour, og den blev finpudset på efterfølgeren Reggatta de Blanc og perfektioneret på Zenyatta Mondatta, der efter min mening blev højdepunktet for bandet, hvorefter det blev mere (op)løst.
Reggatta de Blanc indledes af hittet “Message in a Bottle”, der er et af de få numre, som alle medlemmer var med til at skrive. Måske er det forklaringen på, hvorfor netop denne sang i 1981 blev udmærket med en Grammy for Best Rock Instrumental Performance. De tre instrumentalister har tydeligvis sørget for at lade netop deres instrument komme til sin ret i sangen – uden at samspillets helhed lider overlast.

Rock History: The Police “Message in a Bottle” 1st time live