18. februar 2009 arkiv

Nostalgi: Fabian – et teenageidol

18. februar 2009

Bortset fra Elvis “The Pelvis” Presley, så er teenage-idolet Fabian – egl. Fabiano Anthony Forte – en af de første popstjerner, jeg forbinder med fandyrkelse. Skrigende piger, der vil flå kludene af idolet. Hysteriske scener med besvimende piger osv. Fabian var selv kun en knægt – fjorten år gammel – da han blev opdaget af et par scouts fra pladeselskabet Chancellor Records. Der var penge i unge mænd med især et godt udseende og i anden ombæring en god stemme. For Fabian var det en mulighed for at tjene nogle hurtige penge og dermed støtte sin i forvejen økonomisk dårligt stillede familie. Og han var heldig. Slog igennem med et slag. En ikke uvæsentlig del af forklaringen – når man ser bort fra det med udseendet, der kunne få mange unge piger til at falde i svime – var at han blev forsynet med hitmateriale skrevet af selveste Doc Pomus og dennes kollega Mort Shuman. Det største hit fik han med “Tiger”, der nåede en tredjeplads på den amr. liste. Men også “Turn med loose” kom i top 10.
Fabians musikalske karriere fik en nærmest brat afslutning, da han blev involveret i tressernes Payola-skandale. Begrebet Payola betegner en praksis, der har været kendt siden 1920’erne, hvor pladeselskaber betalte radiostationer penge eller gaver for at spille et bestemt stykke musik. For at gøre en lang historie (og rettigheder og penge…) kort, så blev den fremadstormende rock’n roll anledning til en payola-undersøgelse, fordi anklagerne mente, at rock’n roll kun var blevet populært, fordi denne moralsk korrumperende musikstil blev finansielt støttet i radioerne. Offer for denne musikindustriens svar på halvtredsenes politiske Mccarthyisme blev den voldsomt populære DJ Alan Freed, der blev gjort til syndebuk og betalte med sin karriere for det.
Som bekendt lykkedes det ikke at sætte en stopper for den populære rock’n roll, men for Fabian var det slut. I stedet kastede han sig over filmen med stor succes. Han medvirkede i mere end 30 spillefilm, hvor han oftede fremstillede en ung mand med hang til sang… Fra midten af tresserne mistede han sin stjernestatus, der var tæt knyttet til hans teenager-karakter. Siden har kan kun haft sporadisk kontakt til underholdningsindustrien.

Fabian Forte – Turn Me Loose

Fabian sings Tiger (live on stage)

Bemærk Fabians kropssprog i den første video. Vi befinder os i de tidlige tresser, hvor ungdomsoprøret og den seksuelle frigørelse endnu var i sin vorden. Når man ser nutidens videoer på Boogie-listen, kan man godt se, at der er sket noget på det område…

Ytringsfriheden skal forsvares – dagens citat

18. februar 2009

Jeg forsvarer disse onde, idiotiske, dårlige, smagløse Muhammed-tegninger. Skal de ansvarlige finde sig i mordtrusler? Nej, nej, nej. Der giver jeg mig under ingen omstændigheder. Salman Rushdie har jeg også støttet hele vejen, efter fatwaen mod ham for 20 år siden. Jeg var personligt involveret, da de tyske forlag stiftede et kooperativ, der kunne udgive »De sataniske vers«, fordi intet enkeltforlag ville lægge navn til. Ytringsfriheden må for enhver pris forsvares, og som forfatter er jeg i særlig grad nødt til at forsvare ytringsfriheden, for hvad kan jeg gøre andet? Det ville være professionelt selvmord at lade være. Jeg er ikke selvmorder.”

Hans Magnus Enzensberger – læs resten her.

So ein Un-Ding – fra brokkassen

18. februar 2009

I går så jeg DR2s udsendelse om elektroniske gadgets So ein Ding. DR skal have ros for at lave sådan et program. Der er behov for det i en tid, hvor vi overstrømmes af alskens nye elektroniske påfund. Men formen, kære venner! Hvorfor i hede hule Hammerum skal værten Nikolaj Sonne føre sig frem som om, han var underholdningsvært på TV2? Hvorfor denne smartness? Er det sådan en ny entertainment-virus, der har grebet DR? Se blot på DRs nye filmprogram, hvor værten også fører sig frem, som om han var det centrale i programmet! Giv mig noget radio i stedet for. P1 eller sådan.