23. februar 2009 arkiv

Skattekommission og -politik

23. februar 2009

I koret af borgerlige økonomer er der nogle få, der skiller sig ud. En af dem er professor ved Syddansk Universitet, tidl. overvismand, Christen Sørensen. Jeg har tidligere fremhævet Sørensen, fordi han ikke var bange for at kritisere undervisningsministeriet – og -ministeren for inkompetence. Og i den seneste udgave af Weekendavisen tager han Skattekommissionens udspil ved vingebenet. Som bekendt har især formanden for Skattekommissionen, Carsten Koch, været i medierne for at imødegå kritikken af forslaget om en reduktion af SU’en fra fem til fire år. (Se fx debatten her). I sin gennemgang af Skattekommisionens udspil noterer Sørensen, at Kochs modargumentation ikke holder: “Det er…ikke korrekt, at studerende er den gruppe, der vinder mest af alle på reformen, når man anlægger en dynamisk synsvinkel i et livsperspektiv…Det korrekte er, at SU-stipendier i et livsperspektiv forøger uligheden ganske meget pr. krone i stipendium. Men det betyder ikke, at de studerende er den gruppe, der vinder mest af alle på reformen.Det er let at pege på grupper, der vinder meget mere, for eksempel bankdirektører, der jo får meget stor fordel af, at marginalskatten på de højeste indkomster falder med godt 8 procent“. Det sidste eksempel er – selvfølgelig – ikke tilfældigt valgt. Netop bankdirektørernes lønninger og bonusser har jo været genstand for megen – berettiget – debat og kritik i forlængelse af finanskrisen og den enorme hjælpepakke, som regeringen og et folketingsflertal har foranstaltet. Med eksemplet peger Sørensen også på en andet fundamentalt problem ved den foreslåede reform. Nemlig, at det især er det meget højtlønnede (fx bankdirektører), der har fordel af skattelettelserne. En gruppe, der i forvejen tjener rigtig godt – og som sandsynligvis ikke vil bidrage yderligere til den ekstra arbejdsindsats, som reformen skal bidrage med, da de i forvejen har lange arbejdsdage.
Christen Sørensen peger også på, at reformen – der mest af alt ligner et på forhånd aftalt bestillingsarbejde – brillerer ved ikke at tænke i alternativer. Derved får politikerne ikke nogle valgmuligheder. Fx medtænkes den mulighed, at en ekstra beskatning af lønninger på over en milion kroner, kunne være et væsentligt element i løsningen af et andet fundamentalt problem: At grænsen for topskatten i Danmark er rekordlav og at den kunne hæves ved at beskatte de højestlønnede mere, fx med en ekstra  arbejdsmarkedsafgift.
Christen Sørensen indlæg fortjener at blive læst af alle, der interesserer sig lidt for, hvad politikerne gør med skattepolitiken. For indlægget afslører Skattekommisionens arbejde som et omvendt stykke Robin Hood-arbejde, der igen tager fra dem, der har lidt, og giver til dem, der har rigeligt i forvejen… Læs selv. Der er mere tankestof i den lille artikel. (WA s. 10 “Saglighed eller politiske ønsker?” – findes kun online for abonnenter).

Falleret indvandrer- og flygtningepolitik

23. februar 2009

Selv om regeringen lever højt på sin regide flygtninge- og indvandrerpolitik, der mestendels formuleres af det sorte fundament i Dansk Folkeparti, så må det efterhånden stå klart for alle andre, at politiken er en fiasko. Integrationens fejlen er åbenlys. Og senest har en EU-dom imødegået den førte asylpolitik. Og også den omstridte “indfødsretsprøve” er under pres, fordi administrationen har sjusket med opgaveformuleringerne. I dag kræver Socialdemokratiet, at regeringen enten lader de dumpede bestå eller giver dem en om-eksamination. Sagen om indfødsretsprøven har igen afsløret en beskæmmende inkompetence, der kunne tyde på, at opgavestillerne selv kunne trænge til en indfødsretsprøve

Sid Vicious døde for 30 år siden

23. februar 2009

Bedre sent end aldrig, som man siger.  Den 2. Februar var det tredive år siden (ja, 30!), Sid Vicious døde som følge af en overdosis heroin. Han blev 21 år. Sid var sindbilledet på det utilpassede unge menneske, der fra tidernes morgen har leveret energi til rocken (kaldet punk hos Sex Pistols). Han brændte sit lys i begge ender og betalte en høj pris for det.

Sex Pistols – Anarchy In The UK 1976

Som vores Jammermand rigtignok gør opmærksom på, så er Sid slet ikke med i videoen ovenfor (men den er god…). For at råde bod på det, så er Sid her i egen person – i underbukser på motorcykel – med åndsfællen Eddie Cochrans “Something Else”.

Til lykke Kate…

23. februar 2009


Her i bloggen følger vi Oscar-hysteriet fra sidelinjen med overbærenhed. Vi synes, at Oscar er en opreklameret kommerciel fidus. Men i vores stille sind glæder det os da lidt, at outsiderfilmen Slumdog Millionaire løb med med hele otte Oscar-statuetter – og ikke mindst, at bloggens darling Kate Winslet fik en for bedste kvindelige hovedrolle i filmen “The Reader”. Kate sammenlignede i øvrigt statuetten med sin barndoms shampoo-flaske… Til lykke Kate.

Genhør: Police – Zenyatta Mondatta

23. februar 2009

For mig at se nåede The Police toppen – kunstnerisk set – med deres tredje album Zenyatta Mondatta fra 1980. Efter sigende var bandets medlemmer ikke helt tilfredse med resultatet af sølle tre-fire dages studiearbejde, men både publikum og store dele af kritikken lovpriste albummet. Bandets frustrationer afspejlede måske deres uforløste ambitionsniveau, for pladen afslører veloplagt sangskriveri og et band, der var mere sammenspillet end nogensinde før (pladen blev til i en periode med hektisk koncertvirksomhed kloden rundt…). Paradoksalt nok bærer pladen også små tegn på de musikalske uoverensstemmelser, der  med tiden fik gruppen til at gå hvert til sit. Således står guitaristen Andy Summers frem på pladen som selvstændig sangsskriver med Grammy-vinderen “Behind my Camel”, som Sting vist nok ikke kunne fordrage…

Don’t Stand So Close To Me ’86 (THE POLICE) *legendado