16. april 2014 arkiv

Serier og – soundtracks

16. april 2014

Mit tv-kiggeri er efterhånden skrumpet meget ind. Selv nyhedsudsendelserne har jeg efterhånden droppet – i hvert fald ser jeg dem ikke dagligt, men holder mig opdateret via nettet. Tv-kiggeriet er mest serier. Og der har rullet mange gode serier over skærmen de seneste måneder.

På DR har den britiske serie Stormagasinet (The Paradise), en filmatisering af en Balzac-roman, været en oplevelse. Det samme har serien Jordmoderen (Call the Midwife), der stadigvæk kører om eftermiddagen. Man følger nogle jordmødre, sygeplejersker og nonners arbejde i det østlige London fra halvtredserne og frem. Hovedpersonen er denunge jordmoder Jenny Lee, der får job hos nonnerne i Nonnatus House i 1957, og sammen med sine kolleger får hun et øjenåbnende indblik i hverdagslivet for de mange kvinder og familier i området Poplar. Som så ofte er det persontegningen, miljøskildringen og den historiske akuratesse, der gør indtryk i denne engelske serie.

Blandt krimierne har jeg haft fornøjelse af George Gently-serien, der genudsendes om aftenen. En klassisk tv-krimiserie. Men også den nye udgave af Barnaby har været ganske fornøjelig. Og serien om den unge Morse er – ja – næsten bedre end hovedserien. Britiske krimier med højt niveau.

Og så er der den amerikanske zombiserie The Walking Dead, der nået til fjerde sæson. Plottet er stadigvæk det samme. Mennesker, der forsøger at overleve i skyggen af en zombi-epidemi, der truer med at slå alle ihjel. Som alle gode science fiction-fiktioner handler den indirekte om vores egen virkelighed. Om de globale trusler og om forholdet mellem mennesker.

Og så gid det op for mig forleden, at serien også indeholder en del musik. Og soundtrackene til de fire sæsoner er blevet udsendt på cd. Og der er lytteværdige numre iblandt.

Black Sabbath i boksen

16. april 2014

Ja, det måtte jo ske før eller siden: The Sabbath er kommet i boksen. The Complete Albums 1970-1978 hedder udgivelsen, der omfatter de otte album, det blev til i den formative periode. Så kan folk som undertegnede, der aldrig fik investeret i mørkemændenes plader, dengang de kom ud, gøre bod og bedring og indhug i tegnedrengen…

Gensyn og -hør med Frode Veddinge

16. april 2014

Frode Veddinges navn er tæt forbundet med den folkemusikbølge, der rullede hen over Danmark omkring midten af 1960’erne. Han gjrode sig især i gammelkendte folkesange og viser. Selv betragtede han sig som visesanger. I går aftes fik jeg et gensyn med Veddinge. Det skete, da jeg helt tilfældigt kom til at se et program om danskere, der havde slået sig ned på den spanske solkyst. Et underligt program om nogle ældre mennesker, der på grund af diverse skavanker havde valgt at leve i Spanien – nærmest i en ghetto af danskere uden synderlig kontakt med den lokale befolkning. Et fællesskab, hvor man dyrker det sociale med hinanden i form af herre- og dameklubber og dyrker det spirituelle i form af langdistancehealing og lignende. Men midt i det hele dukker så en ældre herre op med sin guitar og synger gammelkendte sange: Frode Veddinge. Jeg har researchet mig frem til, at Veddinge slog sig ned i syden i 2000. Det var lidt underligt at opleve ham nu – og han lød anderledes end dengang, han kom frem. Men sådan går det jo. Vi bliver alle ældre.

Der findes mange videoer med den ældre Veddinge, men desværre ikke nogen fra dengang, han optrådte i Tivolis Vise Versehus. Så vi må nøjes.

Â