9. oktober 2014 arkiv

årets Nobelpris i litteratur: Patrick Modiano

9. oktober 2014

Nå, så blev det ikke ham den kenyanske poet. Ej heller den hypede japaner. Eller outsideren Bob Dylan. Men – Patrick Modiano.

For the art of memory with which he has evoked the most ungraspable human destinies and uncovered the life-world of the occupation”, som det lyder i prisgivernes begrundelse.

Jeg har ikke læst en linje af Modiano, og det er tvivlsomt om prisen her vil ændre på det. Men Den store danske beretter følgende om den franske forfatter:

Patrick Modiano, f. 1945, fransk forfatter. Patrick Modiano debuterede med La Place de l’Étoile (1968) og nåede et stort publikum med de følgende romaner, som udspiller sig i besættelsestidens Paris, bl.a. La Ronde de nuit (1969) og Les Boulevards de ceinture (1972, da. Forstædernes boulevarder, s.å.).

Med besættelsen som en flimrende baggrund, hvor traditionelle venne- og fjendebilleder ofte skifter plads, indfanger disse romaner med psykologisk og stilistisk præcision en omflakkende søgen efter fortid og identitet.

Denne søgen anskues under nye synsvinkler i de senere romaner, bl.a. Rue des boutiques obscures (Goncourt-pris 1978), Fleurs de ruine (1992, da. Askeblomster, 1994) og Dora Bruder (1997), hvor netop de flimrende bevidsthedsbilleder udgør personens identitet.

Med en samling på tre noveller, Des inconnues (1999, Ukendte kvinder), viste Patrick Modiano på ny sin evne til med meget få midler at skabe suggererende fortidsglimt og hensætte sine personer i en fundamental usikkerhed.”.

Man kan så endnu engang konstatere af priskomiteen er gået sine egne veje og har overrasket igen. Og måske er det en styrke ved denne pris, at den har held til at pege på digtere, der ikke er så kendte i den store offentlighed, og som derfor får en chance for at få nye læsere.

Så alt er ved det gamle med den pris…

 

 

En soulperle fra glemslens dyb

9. oktober 2014

Derek fortsætter med at opspore obskure singleplader fra grammofonpladen storhedstid og er senest faldet over det obskure band The Fi-Dels og deres vist nok eneste udgivelse, singlen Try a little bit harder/ You never do right (my baby), der udkom på Keymen Records. Som Derek skriver, så kan man godt undre sig over, at denne Motown-inspirerede sag ikke slog igennem på hitlisterne.

Sinnead O’Connor skriver sine snavsede erindringer

9. oktober 2014

I rækken af aldrende rockikoner, der skriver selvbiografier, er turen nu kommet til den irske femme fatale Sinead O’Connor. I går løb nyheden som en viral nyhed i flere medier, hvor man kunne læse at Sinead agter at ‘diske op med det seksuelle snavs om enhver’, hun har været i seng med. Så er man ligesom advaret eller opmuntret til at læse med – afhængigt af, hvordan man har det med den iltre provocateuase. Personlig håber jeg, at der også er meget at læse om hendes forhold til musikken, fordi hun faktisk er en af de mest interessante kunstnere i sin generation, og om hendes samfundsmæssige engagement. Der burde være nok at skrive om. Bogen udkommer efter planen i  2016 på Blue Rider Press, der også har Neil Young i sin stald. Nothing compares to you – Sinead…

Â