12. januar 2015 arkiv

Mikael Wiehe får Leninprisen

12. januar 2015

Mikael Wiehe modtager den 18. april Jan Myrdalselskabets store pris, Leninprisen, på 100.000 svenske kroner. I begrundelse for pristildelingen hedder det, at Wiehe med sit “konsekvente arbejde mod imperialisme, racisme og facisme og ranke holdning til magtens mænd og kvinder er et forbillede for os alle.” Den slags priser har vi vist ikke i Danmark, desværre.

Capac anbefaler: Frisk Frugt – Den Europæiske Spejlbue

12. januar 2015

TAMB097DA-4

Anders Lauge Meldgaard, der gemmer sig bag projektnavnet Frisk Frugt, har på sin nye plade Den europæiske spejlbue hentet inspiration i diverse danske spillemandsarkiver og Siegfrieds Mechanisches Musikkabinett i den sydtyske by Rüdeheim. Det er måske i det sidste inspirationspunkt man finder en forklaring på titlen. For spejlbue kan blandt andet betyde hakkebræt og henvise til et dulcimerlignende instrument, hvis lyde frembringes ved at slå med to pinde på hakkebrættets metalstrenge. Og det er måske den plirrende, klimtende klang, man hører gennemgående på pladen?

Musikken på pladen er udpræget eksperimenterende. Meldgaard forklarer da ogsåi PR-materialet, at musikken er skabt på computer over lang tid gennem en proces, der dels involverede lige dele  komposition og improvisation. Collageteknik kalder kunstneren selv sin musik. Og det forklarer nok, at det musikalske udtryk befinder sig langt fra sit inspiratoriske udgangspunkt – den danske folkemusik. Måske kunne man driste sig til at forstå det som en moderne genopfindelse af folkemusikken? Folkemusik skabt i nutidens medier med danske tekster? Sådan kunne man mageligt forstå det. Man kunne også nøjes med at opfatte musikken som tolv excentriske og meget komplekse lydcollager, der indbyder lytteren til at gå på oplevelsesrejse i de mange elementer, hvad enten det drejer sig om elektroniske samples eller diverse analoge instrumenter (fx fagot og obo). Og lydcollagerne omgiver nogle tekster, om hvilke Meldgaard forklarer:

“I teksterne har jeg forsøgt at række tilbage til det, som var før kristendommen indtrådte. Kald det, hvad du vil, naturreligion eller noget i den dur. Ved at søge tilbage til det, der ligger før alt det vores samfund er bygget op omkring, er det min tanke at der måske at findes bud på, hvordan vi skaber en bedre fremtid.“

Hvorvidt denne del af projektet holder, skal jeg nok afholde mig fra at debattere, men som eksperimenterende, musikalske collager er Den europæsiske spejlbue et godt eksempel på musik, der ikke lader sig fastholde inden for rammerne af de traditionelle genrer. Musik, der på en måde er grænseløs og grænseoverskridende og dermed rokker ved lytterens indgroede musikalse fordomme. Og det er jo slet ikke så værst. Så lyt til Frisk Frugt, hvis du vil rystes i dine musikalske kategorier. Hermed anbefalet.

Frisk Frugt. Den europæiske spejlbue. Tambourhinoceros. Udkommer i dag.