november 2015 arkiv

Flere 45 års jubilæer

30. november 2015

R-6408403-1418514668-6053.jpeg

Den 30. november 1970 udkom flere album, der siden har hørt til mine personlige favoritter. Således udkom Eric Clapton-projektet Derek and the Dominos Layla and Other Assorted Love Songs og Velvet Undergrounds Loaded. Men også Steve Miller Bands femte album Number 5 udkom på netop denne dag. Og netop denne plade fik jeg et særligt nært forhold til. Jeg havde stiftet bekendtskab med Steve Miller og hans band i tiden op til udgivelsen. Blandt andet havde vi i gymnasiets musiktimer lyttet til Sailor (1968) og det havde skærpet min appetit på dette fortræffelige band, hvorfor jeg investerede mine lommepenge i album nr. 5. Ganske vist kom pladen til at stå lidt i skyggen af bandets hidtige kritikersucces Brave New World, men den rummede mange fine rocksange – fx “Good Morning og “I Love You,”. Og så betog den mig med sin dristige leg med forskellige genrer, ikke mindst countrymusikken. Charlie McCoy spillede en markant mundharmonika og andre trakterede fiddle og banjo for at give det helt rigtige touch til pladens eklekticisme. Pladen afrunder bandets eksperimenterende tresserperiode. Siden blev Steve Miller mere strømlinet i sin rock, og tog kegler med fx The Joker.

Jeg har stadigvæk vinylen i god behold, men har odg siden investeret i CD-udgaven. Og den holder bestemt endnu.

Og en af mine favoritsange fra pladen, “Going to Mexico”

45 år: Lola Versus Powerman and the Moneygoround, Part One – The Kinks

29. november 2015

Om ikke for andet, så blev The Kinks album Lola versus Powerman... kendt for sange om “Lola”, der “walked like a woman and talkes like a man” og nærmest blev The Kinks kendingsmelodi i årene, der fulgte. Men ellers er albummet Kinks’ ottende conceptalbum, hvor sangskriver Ray Davies med vanlig sans for satire kaster et blik på musikindustrien og dens omgivelser. Paradoksalt nok – fordi Kinks’ conceptalbum havde svært ved at sælge – så blev denne plade en pæn succes. Sikkert i kraft af sangen om Lola og det andet hit: “Apeman”. Men pladen udmærker sig ved at rumme en lang række af Ray Davies mest vellykkede sange i øvrigt. Kritikken var og er fortsat blandet . Nogle kritikere har haft det lidt svært ved sammenblandingen af god poprock og branchesatire.

Den store forbrugerfest truer: Julen 2015

29. november 2015

Der er varmet op med Black Friday og Cyber Monday. Og nu gælder det så forbrugerfesten over dem alle – juletiden. Hvis folk ikke har forkøbt og gældsat sig allerede, så sker det nok i den kommende måneds tid, så der kan komme “gang i hjulene” og vi omsider kan komme ud af den sidste finanskrisedepression…

Her i bloggen vil jeg forsøge at holde juleriet på et minimum. Og Booker T & the MG’s sørger for at justere lidt på julestemningen med deres version af “Merry Christmas”…

Halfnelson: Wonder Girl

29. november 2015

I sin blog fejrer Jens Unmack halvfjerdserbandet Sparks. Og det fik mig til at erindre, at Sparks oprindeligt hed Halfnelson og udsendte et fint album i 1971. Et album, der kort tid efter – samme år – blev genudsendt under Sparks’ navn, men med et mere enkelt halvfjerdsercover, hvor bandet står foran en rød murstensmur.

Men Ron og Russel Maels stil med Rons markante tangenter og Russell falsetagtige stemme, den teatralske tilgang til optræden og de finurlige tekster, er ikke til at tage fejl af. Halfnelson/Sparks blev kult og en hurtig succes. Jørgen de Mylius nævnte altid Halfnelson, når han præsenterede Sparks på radioen, og bandet hjemsøgte de danske hitlister med albums som Kimono my house (1974), Propaganda (1974) og Indiscreet (1975).

45: George Harrison – All things must pass

28. november 2015

27. November udsender George Harrison sit tredje soloalbum All things must pass , hvor Beatle-George for alvor viser, at han var mere musikalsk set end de bidrag, han leverede til Fab Four. Det blev til et tredobbelt album, hvor det tredje album – Apple Jam – var jamsessions. Pladen blev delvist produceret af den navnkundige Phil Spector, der sørgede for, at Harrison fik en delikat ‘wall of sound’. Og så blev pladen en succes – både på hitlisterne og hos kritikerne. Pladen er siden blevet genudsendt flere gange – blandt andet i forbindelse med 30-års-jubilæet. Set fra dagen i dag fremstår pladen stadigvæk som en hovedværk og som et vidnesbyrd om, at Harrison nu var trådt ud af McCartneys og Lennons skygger som sangskriver og som musiker.

Party Lights – Bruce Springsteen

28. november 2015

I et såkaldt “outtake” fra indspilningerne omkring albummet The River viser Bruce Springsteen, hvad han mestrer. I løbet af en tre minutter lang rocksang fortæller han en short story-agtig fortælling om ungdom og nostalgi. Teksten er aftryk i den nedenstående video, og sangen er med i det tidligere omtalte bokssæt The Ties That Bind: The River Collection, hvor Spingsteen vender tilbage til det mesterlgie album. Boksen kommer i næste uge.

Mere (akustisk) Hendrix

28. november 2015

Vi skal ikke slippe Hendrix med det samme. Kultursitet Open Culture har fundet to akustiske optagelser frem med Jimi. Det er som bekendt ikke den mest kendte side af Hendrix’ musik. Så meget desto mere interessant…

 

Jimi har fødselsdag

27. november 2015

Ja, på denne dag i 1942 kom Johnny Allen “Jimi” Hendrix til verden, og et par årtier senere – sådan cirka – havde han revolutioneret rockguitarspillet. Og han er stadigvæk den målestok nye rock-el-guitarister måles med.

Retsforbeholdet – ja eller nej?

26. november 2015

Vi skal snart til afstemning om “retsforbeholdet”. Og jeg har bemærket mig, at afstemningen i medierne fremstilles som en afstemning om noget, der kompliceret – underforstået: Så kompliceret, at almindelige borgere nok ikke kan forstå perspektiverne i.

Og det er da også sikkert og vist, at de enkelte love er indviklede. Men, hvis man løfter blikket lidt og ser på den overordnede udvikling, så bliver det måske knap så indviklet. For mig drejer afstemningen sig om, hvilken samfundsudvikling, vi ønsker. Med et ja skubber vi til en udvikling, der gør de europæiske befolkningers indflydelse mindre. Med andre ord: En udemokratisk udvikling.

Den slovenske filosof Slavoj Zizek har gjort opmærksom på, at vi er inde i en udvikling i retning af “kapitalisme med asiatiske værdier“. Det betyder ikke, at kapitalismen får særlige asiatiske værdier, men at kapitalismen i vor tid bliver mere og mere autoritær. Et udmærket eksempel er de aktuelle, hemmeligholdte forhandlinger om frihandel mellem USA og Europa. Bliver disse forhandlinger til noget, vil de reducere de nationale parlamenters indflydelse – og dermed befolkningernes – over for kapitalismen til noget ikke-eksisterende. Eller se på den aktuelle udvikling inden for flygtninge- og indvandrerpolitiken, hvor hævdvundne idealer som fx “menneskerettigheder” ofres for at beskytte de nationale og trans-nationale økonomiske interesser. Der er andre eksempler. Følg bare med i mediernes nyhedsstrømme.

Nej, hvis man spørger sig selv: Er det en udvikling, jeg ønsker at være en del af, så er det ikke svært at finde ud af, om man skal stemme ja eller nej. NEJ.

45 år: Cat Stevens – Tea for Tillerman

26. november 2015

I rækken af jubilæer er vi kommet til Cat Stevens fjerde album, Tea for Tillerman, der udkom ca. for 45 år siden. En plade, der rummer mange af Stevens store sange, fx “Father and son“. Mesteranmelder Christgau brød sig ikke særligt meget om pladen, men Stevens’ fans tog pladen til deres hjerter og sikrede den et fint omdømme i eftertiden. Cat Stevens var på sit højeste, hvis i spørger mig.

Noget om markedsføring af musik…

25. november 2015

Jeg var lige forbi den lokale Coop-forretning for at hente et par fornødenheder så som skraldeposer, øl og brød. Og ved kassen blev jeg mødt med en kæmpestor tilbudskurv, der var fyldt med eksemplarer af Rasmus Seebachs nyeste plade. Der var ikke anden musik i nærheden. Jeg ved godt, at Rasmus Seebach er meget populær og nok derfor også en af de mest sælgende solister herhjemme – Danmarks svar på Adele… Men jeg har – hånden på hjertet – aldrig lyttet til Seebach.

Det skal selvfølgelig ikke lægges Seebach til last, og jeg kender ikke noget til de kvaliteter, der givetvis får folk til at købe mandens musik. Men denne kurv med Seebach-plader fortalte mig noget om, hvor musikformidlingen er i dag (når vi taler om store pladeselskaber). Plader er noget man køber på linje med makaroni, kager og vaskepulver. Og det er kun de kendte navne og mærker, der faldbydes til rabatpris i en indkøbskurv. Det er lidt sørgeligt.

Nej jeg vil ikke supplere med en Seebach-video. I stedet får du en god gammel klassiker fra en helt andet disalder, hvor den slags markedsføring ikke eksisterede – “Lost Highway”. Sitet A.V. Club sammenligner forskellige versioner af netop den sang her.

Robyn Hitchcock på City Winery

25. november 2015

Kultfiguren og den alt for oversete musiker Robyn Hitchcock har givet en fin koncert på City Winery, og båndentusiasterne i New York var på plette, så alle kan få glæde af musikken (og nedhente den digitalt og uden beregning).

Mit vilde vesten – Lissie er tilbage

24. november 2015

Også naturtalentet, den amr. singer-songwriter Lissie er tilbage. I starten af det nye år kommer hendes langspiller My Wild West, hvor hendes stærke, usminkede røst vil synge vedkommende sange som “Hero”. Det kan godt være, at Taylor Swift er alles kæledægge derovre i guds eget land, men jeg foretrækker til enhver tid Lissie…

Dion og Paul Simon – New York is my home

24. november 2015

Det havde jeg ikke lige set komme. At mine gamle helte Dion (Dimucci) og Paul Simon skulle slå kludene sammen og indspille musik. På den anden side passer de to gamle drenge godt sammen.

Fra T. Rex til Ty Rex

24. november 2015

Garagerockeren Ty Segall har samlet sine coverversioner af T. Rex-numre på en ny plade. Og det virker helt naturligt at Ty skulle have T. Rex med i sin bagage.