1. maj 2017 arkiv

Capac anbefaler: Fløjl – 1981

1. maj 2017

1981.jpg

Skruer vi tiden ca. to år tilbage, nærmere bestemt til september 2015, så omtalte jeg bandet Fløjls Opgangstid, der afrundede Fløjls trilogi omkring lokaliteten Amager. Og nu er de så tilbage med albummet 1981, der som titlen angiver også har en slags tematisk samling eller overskrift.

Desværre er tekstarket ikke optryk i mit eksemplar, men med spidse ører og tungen lige i munden kan man lige akkurat opfange teksten i titelsangen, der er sådan en lidt desperat sang, der besynger året 1981, der fremstår som spaltet mellem en kølig virkelighed og drømme om at bryde ud og op. Altså en på sæt og vis klassisk storbysang om fremmedfølelse og opbrudsstemninger. Hvis ellers jeg har hørt ret.

Og sangskriver Peter Hegård skriver sig i sangene ind på situationer, følelser og stemninger i et forsøg på at få skovlen under barn- og ungdommens fortid. Denne emotionelle arkæologi følger et spor på pladen gennem sange som “1981”, “Annas Rum”, “Husk mig med ømhed”, “Lige før jeg græd” og “Nede ved søen”. Og kendetegnende for den slags nostalgiske og retrospektive søgen er den farvet af  modnere erfaringer fra voksenlivet og er spændt op mellem erindrende nærsansning og bagklogskabens kølige distance. Og sådan skal det jo være.

Det ville være en gevinst for tilegnelsen af pladen, hvis det pokker tekstark var med. Måske er de med i vinyludgaven!? Men i hvert fald bør lytterne derude gøre sig den ulejlighed at lytte nøje til teksterne, for de er ikke bare udenomsværker, som allerede antydet.

Peter Hegård synger for og gør det med prisværdig tydelig- og klarhed. Og musikalsk er teksterne indlejret i arrangementer, der byder på klassiske rocksange med gode melodier og farvning fra folk og andre rødder, sådan som tidens toner foreskriver at de skal være. Og 1981 lægger sig smukt i forlængelse af rækken af vellykkede dansksprogede rockalbum, der står ved gælden fra den store melodiøse, fortællende rocktradition. Hvis man er til fx Bruce Springsteen eller Poul Krebs – blot for at nævne et par yderpunktseksempler i den tradition – så er der ingen grund til ikke også at lytte til Fløjl og deres nye plade. Hermed anbefalet.

Fløjl. 1981. Produceret af Fløjl. Ameridana Music/ Gateway Music. Er lige udkommet.

Apropos 1. maj: Intet menneske er en ø

1. maj 2017

No man is an island,

Entire of itself,
Every man is a piece of the continent,
A part of the main.
If a clod be washed away by the sea,
Europe is the less.
As well as if a promontory were.
As well as if a manor of thy friend’s
Or of thine own were:
Any man’s death diminishes me,
Because I am involved in mankind,
And therefore never send to know for whom the bell tolls;
It tolls for thee.

Apropos dagen i dag, så kom jeg i tanke om det gamle digt af John Donne. Jeg blev introduceret til det i engelsktimerne i gymnasiet, hvor min nu afdøde lærer brugte det i forbindelse med læsning af Shakespeares Macbeth. Og digtet handler om det menneskelige fællesskab, den menneskelige forbundethed eller – med reference til dagen i dag – solidariteten mellem mennesker. Vi er ikke noget uden hinanden, dybest set. Og det til trods for, at vi lever i en tid, hvor dyrkelsen af den enkelte, individet, måske aldrig har været mere udtalt.

Til lykke med dagen

1. maj 2017