8. juni 2017 arkiv

50: Moby Grape

8. juni 2017

50-års-jubilaren i dag er Moby Grapes debutalbum, der udkom d. 6. juni 1967. Albummet er nr. 121 på Rolling Stones hitliste over alle tiders album og er et af de albums fra 1967, der holder sig helt frisk den dag i dag.

 

Woodstockfestivalens sted kanoniseres

8. juni 2017

 

Rocken er for længst blevet en integreret del af almenkulturen i den vestlige verden (og udenfor for den sags skyld). Og den persongalleri og steder dyrkes og helliggøres i et omfang, man ville have tænkt var umulig for et halvt århundrede siden. Elvis’ Graceland, Beatlernes fødesteder og barndomshjem, Jimi Hendrix’ sidste bolig, Jim Morrisons grav og så videre. Jovist, historien om den kunstart skrives med mytologiserende hånd.

Og nu er turen kommet til den gård, der lagde hektar til en halv millions menneskers festivalglæde i 1969, Woodstockfestivalen, alle festivalers moder. Gården, der nu hedder Bethel Woods Center of Arts har fået status af at være et særligt historisk sted – over there.

Og hvad skal man så mene om det? Jo, man kan jo altid bruge det til at genhøre musikken fra dengang. Og Joni Mitchells ode til Woodstock…

Nå, du vil være et udskud? – Steve Earle strømmer

8. juni 2017

Han har troligt holdt fast i sine outlaw-country-rødder, den gode Steve Earle. Og på sin nye plade er rødderne trukket helt op i titlen So you Wanna Be An Outlaw – måske mere som en konstatering end et spørgsmål. Og man kan lige nu høre hele pladen på NPR – lige her.

En dreng fra Tupelo: halvtredsernes Elvis – komplet (?)

8. juni 2017

Det er ikke, fordi det skorter på udgivelser af Elvis Presleys legendariske halvtredserindspilninger. Indtil flere bokssæt kredser om The Kings initiale rockperiode – og med god grund. Det er i rocksammenhænge essentielle indspilninger, man ikke kommer uden om som rockelsker.

Men man er åbenbart endnu ikke kommet helt til bunds i disse optagelser. For nu kommer endnu et bokssæt med (genbrugs)titlen Elvis Presley A boy from Tupelo – og den nok så interessante undertitel The complete 1953-1955 recordings. Ud over indspilningerne fra Sun studierne skulle boksen indeholde optagelser fra tiden før – ikke mindst de legendariske acetatoptagelser fra juli 1953, “My happiness” og “That’s when your heartaches begin” – radiointerviews med mere. Ialt 85 skæringer, fordelt over tre CD’er. Well, man skal nok være hard core Presley-fans for at hoppe på den udgivelse. Den danske Elvis-arkæologi og -kender Ernst Mikael Jørgensen står for udgivelse, og det borger for kvalitet og arkivalisk dybde.

Læs Torben Billes omtale af den første udgave af A Boy from Tupelo – her.