5. juli 2017 arkiv

Farvel til en radioavisoplæser – Ole Emil Riisager, 84 år

5. juli 2017

I en tid, hvor der på de store medier – DR og TV2, tv som radio – sjuskes med det danske sprog (snakkes for hurtigt, snublende over ordene, pauseløst og hvor informationsindholdet er omvendt proportionalt med japperiet), så giver det et lille rif i hjertet at læse, at en af de “gamle” stemmer fra DRs radio er borte.

Ole Emil Riisager læste i årevis Radioavisen op. Som der står på DRs egen lille notits, så læste Riisager op med “kyndig såvel som rolig nyhedsformidling”. Og selv om han stoppede helt tilbage i 1999, så husker jeg stadigvæk både kyndigheden og roen, når ham berettede om dagens nyheder. Og man kan ikke lade være med at tænke over, hvad der gået galt siden Riisager og hans kolleger satte dagsordenen for nyhedsformidling?

1967. The Youngbloods

5. juli 2017

1967 bød på mange nu legendariske album med store navne – fra Beatles til Hendrix. Men der kom også en række knap så kanoniserede, men ikke desto mindre mindeværdige, album det år. Et af dem var debutalbummet med The Youngbloods, der udkom i januar 67. Vi ser her bort fra albummet Jesse Colin Young and the Youngbloods, der blev udsendt samme år uden den store opmærksomhed.

Bandnavnet skyldtes forgrundsfiguren, bassisten og sangeren Jesse Colin Young, der var en af grundlæggerne. Albummet solgte ikke stort og kom ikke højt på hitlisterne. Men ikke mindst i kraft af en enkelt sang, hippieoden “Get together” (skrevet af Chet Powers fra Quicksilver Messenger Service) blev albummet ikke glemt. Singlen med sangen solgte mere end en million eksemplarer – og sangen er blevet kopieret af flere kendte navne, bl.a. Jefferson Airplane, der havde den med på deres debutalbum Takes Off (fra 1966).

Youngbloods holdt sammen til 1971 og fik udsendt en lille snes album. Derefter gik de alle solo, men den eneste, der havde mærkbar succes med det valg var Jesse Colin Young, der har udsendt en lang række lytteværdige album.