september 2017 arkiv

Genhør med P. P. Arnold – The Queen of Immediate Records

30. september 2017

P. P. Arnold (egl. Patricia Ann Cole) var et stort navn i britisk pop i årene 1966-68, hvor hun var på plademærket Immediate. Hun havde bandet The Nice som backing, arbejdede tæt sammen med The Small Faces og blev plademærkets førende kvindelige kunstner under øgenavnet Dronningen eller Førstedamen af Immediate Records.

Inden hun nåede dertil var hun, som så mange sorte amerikanske sangere, blevet skolet i den lokale kirke hjemme i staterne. Og det førte – ved en tilfældighed – til et job som Ikette i Ike & *Tina Turners band. Men da P. P. blev træt af Ike Turners berygtede mandschavinistiske omgang med Tina og de andre kvinder i bandet, så stod hun af i Storbritannien, hvor hun havde fået et tilbud om at begynde en solokarriere.

Desværre gik Immediate Records rabundus i 1968, og P. P. fik kontrakt med RSO (Robert Stigwood Organisation) og fik selveste Barry “Bee Gee” Gibb som producer. Hun fik indspillet et album, der aldrig blev udsendt, men som nu – langt om længe – ser dagens lys. The Turning Tide udkommer i næste uge.

Fra 1970 og frem fik hun en mere omflakkende karriere med en del arbejde som musical- og backingsangerinde. Men hendes rennomé som en af de førende britiske soulsangerinder har hun bevaret helt frem til nutiden.

 

Marc Bolan – 70

30. september 2017

17. September 1977

 

September 1967: Captain Beefheart – Safe as milk

29. september 2017

Det er også halvtreds år siden, Captain Beefheart and his magic band debuterede med Safe as milk. En plade, der lagde grunden til Beefhearts særlige stil med sære lyde og mærkelige, surrealistiske tekster. Og så afslørede den, at også Beefheart stod i gæld til halsen til the blues.

Pladen blev ikke nogen stor succes i USA, men blev nogenlunde modtaget i Europa, hvor bl.a. John Peel tog sig kærligt af den. Pladen er også kendt for at præsentere en ung Ry Cooder på guitar.

 

Linda Ronstadt ser tilbage…

29. september 2017

So you don’t have a favourite out of the 28 studio albums you have recorded?

I don’t like any of them, but there are moments on some records that I like. The one with Nelson Riddle; the Trio records. I did with Dolly Parton and Emmylou Harris. I made a record with Ann Savoy, the Cajun singer, after I got Parkinson’s disease, and I could barely sing. I had to whisper everything, but that was a really successful record for us – artistically successful. [Linda Ronstadt til The Guardian].

Well, så er det jo godt, at vi er nogle, der sætter stor pris på de plader, Ronstadt nåede at lave einden Parkinsonsygdommen satte en stopper for hendes sangkarriere.

 

 

 

September 1967: Procol Harum – St

28. september 2017

Efteråret 1967 skulle vise sig at blive et endog meget frodigt år musikalsk set.

Procol Harum debuterede i september måned med deres eponyme album. Albummet fulgte op på gruppen store gennembrud med singlen “A whiter shade of pale”, der udsendtes i maj måned og toppede den britiske singleliste i samfulde seks uger. Også i USA gjorde den sig godt uden dog at blive nr. 1.

Pudsigt nok kom singlen ikke med på den europæiske udgave af debutalbummet, men blev indlemmet på amerikanernes version. Pladen blev udsendt i monoudgave i hjemlandet og i stereoudgave i USA. Og da en genudgivelse senere blev aktuel – med CD-mediet – viste det sig, at de oprindelige monoindspilninger var forsvundet, så man måtte ty til alternative optagelser for at stykke en CD-udgave sammen.
Pladen er dog blevet genudgivet mange gange siden 1967, og betragtes i dag som et af hovedværkerne fra 1967.