21. september 2017 arkiv

September 1967: Beach Boys – Smiley Smile

21. september 2017

Den 18/9-1967 kom Beach Boys’ Smiley Smile på gaden. Pladen indeholder bandets måske kendeste skæring “Good Vibrations”. Men da dette fabelagtige nummer var udsendt året før, var begejstringen for albummet til at overse i hjemlandet. Og det hjalp ikke, at pladen også indeholdt “Heroes and Villains” og “Gettin’ hungry”.

Hørt i bagklogskabens lys, så er det svært at forstå, hvorfor netop dette album skulle skuffe anmeldere og publikum – og indlede en periode, hvor bandet ikke helt kunne leve op til fortidens store bedrifter. Noget af forklaringen er måske, at Beach Boys og Brian Wilson ikke forstod at kommunikere klart og tydeligt, hvad det var de ville med den plade – og det pladeselskab, de havde lavet, som tog sig af udsendelsen i samarbejde med moderselskabet Capitol. Måske.

Til gengæld er det et album, der siden er blevet ophøjet af mangen en rockkritiker, fx Robert Christgau. Sådan er det jo med kunst. Det er ikke altid, den anerkendes af samtiden.

https://www.youtube.com/watch?v=i_Q7t4w9BBQ

The Never Ending Bob Dylan

21. september 2017

Dylan turnerer i det uendelige. Og udsender materiale i det uendelige. Nu forlyder det, at der kommer endnu et bidrag til hans series af officielle “bootlegs”: Bob Dylan – Trouble No More – The Bootleg Series Vol. 13 / 1979-1981 Deluxe Box Set. Ni plader (heraf en DVD) med hundredvis af optagelser – live- såvel som studieoptagelser – fra perioden omkring 1980. DVD’en indeholder videooptagelser fra koncerterne i perioden. Og det er nok værd at bemærke, at omtalte periode er Dylans “nykristne” periode, hvor han lod det kristent-spirituelle gennemsyre sine sange. Så er man advaret, inden man bruger sine julegavepenge på dette 13. bidrag til bootlegserien. Oh Jesus.

https://www.youtube.com/watch?v=Ijh42sc6P4E

Stephen King – 70

21. september 2017

Stephen King er om nogen indbegrebet af en horror-forfatter. Selv har jeg ikke læst noget af de 350 millioner gysere, han angiveligt har fået trykt. Kun On Writing har jeg læst. Og så har jeg set en række filmatiseringer af hans bøger. Cujo, Carrie, The Shining, The Green Mile m.fl.

Og fra filmene ved jeg, at manden kan udtænke grumme historier, hvor det ‘onde’ altid lurer og griber ind i en normaliseret hverdag. Nogle gange er ideerne ‘langt ude’ og kræver, at man slipper fantasien helt fri af almindelig dømmekraft, fx når en bil får menneskelige egenskaber. Andre gange er King mere jordbunden, fx når en forfatter med skriveproblemer hjemsøges af en farlig dame, der inkarnerer sider af ham selv.

Om King har litterære kvaliteter ved jeg med andre ord ikke. Jeg kan blot konstatere, at mange gerne vil læse ham. Jeg tror, mange læsere stiller sig tilfreds med en god historie, og går mindre op i, hvordan den bliver fortalt. Det er min fordom. Og det er helt fint med mig.