27. december 2017 arkiv

50: Leonard Cohen – Songs of Leonard Cohen

27. december 2017

Samme dag som Dylans Harding-plade blev udsendt, kom den kanadiske poet Leonard Cohens debutskive Songs of Leonard Cohen.

Tilblivelsen var lettere turbulent. Produceren blev skiftet ud. Ind i stedet for John Hammond kom John Simon. Og Cohen kunne ikke blive enig med sin producer om pladens udtryk. Cohen ønskede et enkelt, akustisk udtryk, medens Simon tænkte i strygere og stort orkester. Der var også en del ballade omkring valget af gæstemusikere på pladen. Men færdig blev den da og den blev en kultplade på begge sider af Atlanten – en plade, der grundlagde Cohens særlige stil og sangskat (med flere af hans største sange).

 

50: Bob Dylan – John Wesley Harding

27. december 2017

Det var ikke kun i kærlighedssommeren 1967, at der udkom masser af musik. Også i vinteren skete der ting og sager. På denne dag i ’67 udkom således Bob Dylans John Wesley Harding, troubadourens ottende album. Og en plade, der repræsenterede endnu en af de volter, som Dylans karriere har været så rig på. Efter at have overrasket, ja chokeret, mangen en fan med elektrificeringen af sin musik, vendte Dylan her tilbage til det akustiske som om intet var hændt. Selv om pladen ikke fik nogen nævneværdig promotion, så blev den en succes, både salgsmæssigt og i kritikken.

Pladen var opfølger til Blonde on Blonde og blev til parallelt med Dylans famøse Basement-indspilninger med the Band. Og så kom pladen også efter Dylans dengang meget omtalte og mytologiserede motorcykeluheld. Måske var disse omstændigheder en del af forklaringen på den pæne modtagelse John Wesley Harding fik.