7. januar 2018 arkiv

Down by the riverside

7. januar 2018

…eller “Ain’t gonna study war no more” eller “Gonna lay down my burden” er en såkaldt negro spiritual. Og hvis ikke jeg husker helt galt – men det tror jeg ikke – så sang vi den en gang imellem i folkeskolens sangstunder. Nok i engelsktimerne, hvor vores engelsklærerinde havde en tilbøjelighed til at dykke ned i de anonyme dele af folkemusikken. Og melodien satte sig fast i min hjernebark. *)

Og her er så en herlig version med Sister Rosetta Tharpe, der jo er en af de vigtige forløbere for rock’n roll.

*) Nogle gange kunne jeg godt – helt barnagtigt – tænke mig at vende tilbage til de sangtimer og sidde som fluen på vægge og lytte med. Det lød sikkert ikke specielt godt, selv om mine kammerater (specielt af hunkøn) gjorde, hvad de kunne.

Farvel til en yé-yé-dronning: France Gall, 70

7. januar 2018

Søndag morgen døde Isabelle Geneviève Marie Anne Gall, kendt som France Gall, 70 år gammel af følgerne af en kræftsygdom.

Hun brød igennem i Frankrig allerede som 16-årig med sangen “Ne sois pas si bête” (Vær ikke så dum) og vandt Melodi Grand Prix i 1965 med Serge Gainsbourg-sangen “Poupe de cire, poupe de son”. Gainsbourg var hendes samarbejdspartner igennem mange år.

Sammen med Francoise Hardy blev France Gall de unge franske sangerinder, der nåede ud over hjemlandets grænser. Og de blev repræsentanter for den tresserpåvirkede franske pop-chancon, der blev betitlet yé-yé.

Gall fik succes som solist og som del af duoen med sin mand Michel Berger. Og så var hun en af dem, der opnåede succes i Tyskland – på linje med fx Gitte Hænning, Sylvia Vrethammer og Mirelle Mathieu.