23. februar 2018 arkiv

50: Florence Ballard forlader Motown

23. februar 2018

Ja, på denne dag i 1968, opløstes kontrakten mellem sangerinden Florence Ballard og pladeselskabet Motown. Og dermed blev der sat et punktum for en lang række konflikter.

Florence Ballard var ikke en hvem-som-helst på Motown-mærket. Det var hende, der grundlagde pladeselskabets største succes, pigegruppen The Supremes. Det skete helt tilbage i 1958-59, hvor Ballard, inspireret af mandevokalgruppen The Primes, fik sin skoleveninde Mary Wilson overtalt til at være med. Og Wilson tog sin veninde, Diana Ross, med. Og så var The Primettes en realitet. Som sådan løb de Motown på dørene i håb om en pladekontrakt. Men i første omgang måtte de nøjes med at synge kor og klappe i hænderne til større navne som fx Marvin Gaye. Men til sidst gav pladeselskabets chef, Berry Gordy, sig og gav dem en kontrakt. De måtte dog først tage navneforandring til The Supremes, på Gordys ordre. Det var i 1962, og resten er pophistorie, som man siger. Hits på hits, heraf hele 12 nr. 1-hits.

Men bag succesoverfladen var der megen råddenskab. Ballard blev detroniseret til fordel for Diana Ross.
I 1960 blev Ballard udsat for en voldtægt, der muligvis var med til at gøre hende psykisk syg. I hvert fald trak hun sig ind i sig selv. Og hun var kritisk over for den kunstneriske retning, som The Supremes tog i de første år, og hun mente at valget af Diana Ross som forgrundsfigur var ødelæggende for gruppens dynamik. Samtidig led hun af depression, og det første til, at hun kastede sig over alkoholen for at finde lindring for sine lidelser. Og i 1968 skiltes hendes, Motown og Supremes veje. Men med sine vokalprestationer på ti top-10- og 16 top-40-hits havde hun sat et uudryddeligt mærke på The Supremes’ kunst.

Florence Ballard døde den 21. februar 1976, kun 32 år gammel.

Screaming Females er tilbage

23. februar 2018

Og punk-trioen fra New Jersey fortsætter ufortrødent med at diske op med punksange med popsnert. Og det må de gerne fortsætte med for min skyld…