17. marts 2018 arkiv

En Venture er død: Nokie Edwards

17. marts 2018

82 år gammel blev guitaristen Nokie Edwards, hvis særlige guitarspil og -lyd – med “twang” og markante riffs – var med til at stilsætte instrumentalbandet The Ventures i tresserne og bane vejen for surferrocken med The Beach Boys i spidsen. Nokie kom fra countrymusikken, hvor han var guitarist i Buck Owens gruppe, og var den mest habile musiker i det nystartede Ventures. Først spillede han bas, men fik snart overladt guitaren, fordi han ganske enkelt var den bedste til det i gruppen.

50: My Lai-massakren

17. marts 2018

Hvis man er så gammel som mig, så husker man med stor sikkerhed navnet på den sydvietnameiske landsby My Lai. For det var her en af de begivenheder, der var med til at gøre en ende på Vietnamkrigen, foregik.
Den 16. marts 1968 blev i omegnen af 500 civile slagtet af soldater fra den amerikanske 23. infanteridivision. Mænd, kvinder og børn. Og nogle af kvinderne blev udsat for massevoldtægt og blev efterfølgende slagtet.
Efterfølgende blev 26 soldater anklaget for forbrydelserne, men kun en, løjtnant William Calley Jr. blev dømt til livsvarig fængsel. Han slap dog med tre måneders husarrest…
Massakren var en af de mest omfattende, enestående massakrer i den amerikanske hærs historie.
I tiden efter blev massakren, da detaljerne kom frem til offentligheden, en af de begivenheder, der gav næring til den folkelige modstand mod Vietnamkrigen. Den modstand, der voksede til en verdensomfattende protest med krigen.

I går var det 50 år siden massakren foregik.