april 2018 arkiv

Sexsmith møder Beatles

30. april 2018

– og så kan det ikke blive ret meget bedre i mine ører. Primitivt, men også fængende.

I punkens kølvand

30. april 2018

Det er nok svært præcist at sætte en dato på for punkens fødsel i Storbritannien. Som med andre stilskabe genrer er det nok lettere at være bagklog og se en masse faktorer, der tilsammen var med til at skabe det vi kalder punken. Og måske er det også vigtigere at konstatere, at punkens helt store betydning var, at den som et dæmningsbrud rensede musiklivet og trak en masse musik med sig. Fx var der en del såkaldte pub-rock-bands, der fik glæde af den nyfundne intersse for primalrock. Vi kender Dr. Feelgood. Og i kredsen omkring Dr. Feelgood finder vi fx Lew Lewis – og, The Rods eller som de også hed Eddie and the Hot Rods. Guitaristen Dave Higgs, der dannede Rods i 1975, havde spillet med Lee Brilleaux (Dr. Feelgood) i The Fix, og i 1976 ersttattede Lew Lewis Pete Wall i gruppen.

Og da Eddie and the Hot Rods albumdebuterede i 1976 red de med på punkbølgen. Jeg kan huske, hvordan såvel  Hot Rods som Dr. Feelgood fik plads i udsalgsvinduet i Aarhus’ punkpladebutik par excellence, Dandelion, dengang. På linje med punkens navne. Og måske var det ikke til at høre forskel. Og måske er det i bund og grund ligemeget. I hvert fald var det musik, der kom ud over scenekanten uden fine fornemmelser og sparkede til løgsovsen. Mange år senere er Hot Rods blevet gendannet – men det er ikke længere helt det samme.

Overhørt: Lissies cover-EP

29. april 2018

Jeg holder meget af sangerinden Lissies kraftfulde stemme. Derfor ærgrer det mig lidt, at jeg ikke – før nu – har opdaget hendes lille cover-EP Covered up with Flowers, hvor hun fortolker så forskellige kunstnere som Metallica, Lady Gaga, Nick Cave, Joe South og – Fleetwood Mac.

En kool thing fylder 65: Kim Gordon

29. april 2018

Kim Gordon, bedst kendt for sit virke i Sonic Youth, fylder 65 i dag. Hun var med til at danne gruppen i 1981 sammen med kæresten Thurston Moore. Og da de to gik fra hinanden i 2011 var det også endestation for Sonic Youth. Siden har Gorden bl.a. gjort sig bemærket med en rost selvbiografi, Girl in a band, der også er kommet på dansk (samme titel, forlaget Klim). I 2016 udsendte hun sin første solosingle, der måske giver håb om en solokarriere (hvis ikke Sonic Youth finder sammen igen).

Rullestenene i øveren

29. april 2018

Last man standing – Willie Nelson

28. april 2018

It’s gettin’ hard to watch my pals check out

Cuts like a wore out knife

One thing I learned about runnin’ the road

is forever don’t apply to life

Waylon and Ray and Merle and old Norro

lived just as fast as me

I still got a lotta good friends left

and I wonder who the next will be«

84 år er han efterhånden blevet, den gamle outlaw Willie Nelson. Men han har ikke stillet guitaren væk eller lagt sangskriverfyldepennen i skuffen. Tværtimod er han så kreativ som nogensinde. Det viser hans seneste album Last man standing, der godt nok kredser om livets udgang og lignende, men samtidig er fuld af liv. Vi skal sætte pris på sådanne gamlinge som Willie Nelson. Vi ved ikke, hvor længe vi har dem…

Kate “B-52s” Pierson – 70

28. april 2018

Det rødhårede livstykke i The B-52s, Kate Pierson (egl. Catherine Elisabeth Pierson) runder det skarpe 70-hjørne.

Synspunkt: Mette Gjerskov og formumningsforbudet

28. april 2018

I den forgangne uge skete der det usædvanlige, at et folketingsmedlem ikke fulgte partilinjen. Socialdemokraten Mette Gjerskov nægtede at stemme for regeringens forslag om at forbyde burkaer og andre hovedbeklædninger, der formummer en person. Og Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i spidsen reagerede straks med at fratage Mette Gjerskov hendes ordførerskaber. Og det er ikke første gang, vi har været vidne til en sag af denne karakter. Det koster at gå imod partilinjen – næsten uanset, hvilket parti man tilhører.

Forfatteren Carsten Jensen benytter Gjerskovs sag til at slå et slag for den samvittighedsfulde politiker og opfordre andre socialdemokrater til at melde sig ud af partiet. Det sker nok ikke, men Jensen har fat i noget. Nemlig at Gjerskovs og andres handlemåde faktisk er omfattet af Grundlovens bestemmelser. I § 56 står der:

Folketingsmedlemmerne er ene bundet ved deres overbevisning og ikke ved nogen forskrift af deres vælgere.

Det udelukker ganske vist ikke, at folketingsmedlemmer kan bliver overbevist om noget af deres parti. Omvendt er det klart, at hvis medlemmet har en overbevisning, der ikke er i overensstemmelse med partiets officielle linje, så er medlemmet kun bundet af sin egen overbevisning. Hverken af partiets eller vælgernes forskrift. Og det betyder jo, at partiet – i dette tilfælde Socialdemokratiet (men det kunne være hvilket som helst andet parti) – er i konflikt med Grundlovens bestemmelse.

Sagt på en anden måde, så er sanktionerne mod Gjerskov udtryk for et demokratisk underskud i Socialdemokratiet. Selv om det sikkert ville gøre mange ting mere besværlige, så vil det være mere demokratisk, hvis alle partier accepterede, at de enkelte medlemmer havde ret til at følge deres egne overbevisninger. Selv om der selvfølge er grænser, nemlig dem, der er defineret af partiets grundholdninger. Selvfølgelig må medlemmernes overbevisninger være i overensstemmelse med partiet grundholdninger – ellers må medlemmet finde et andet parti at være en del af. Men så længe medlemmets overbevisning med rimelighed kan siges at være i overensstemmelse med partiets program, så burde dets ret til at stå ved sin overbevisning være indiskutabel. Og hvis man læser om Socialdemokratiets politik (fx omkring Ligestilling, Kultur m.m. ) på deres hjemmeside, så er der ikke entydigt noget, der modsiger Gjerskovs overbevisning.

Vietnamkrigen – som tv-serie

28. april 2018

I år er det 50 år siden, Vietnamkrigen nåede et højdepunkt. Tetoffensiven var indledt i januar måned. Den havde det formål, at vælte styret i Sydvietnam. Men dette mål lykkedes ikke for viet cong og folkets hær fra Nordvietnam. Til gengæld overbeviste hændelserne i 1968 store dele af den amerikanske befolkning – og efterfølgende store dele af verdensopinionen – om, at amerikanerne ikke, som den amerikanske regering ellers ville have folk til at tro, nærmede sig en endelig sejr.

Vietnamkrigens historie – fra tiden før franskmændenes besættelse af området og frem til  amerikanernes forsmædelige nederlag mange årtier senere – fortælles i en ti afsnit stor tv-serie  fra 2017 af Ken Burns og Lynn Novick. Første afsnit blev sendt i går aftes på DRK. Og selv om det er en amerikansk serie, så tyder første afsnit på, at der langt fra er tale om nogen énøjet fremstilling af den store krig. Med seriens motto, så er der ikke nogen enkeltstående sandhed i krig. Heller ikke i Vietnamkrigen. Afsnittet er fuld af interviews med mange personer fra begge lejre som fortæller om deres personlige oplevelser. Og sammenholdt med mange dokumentarfilmsoptagelser er det med til at give enlevende oplevelse af denne grusomme krig. Jeg kan kun opfordre til, at man for en stund lader andre underholdningsserier ligge og lader sig oplyse af denne serie.

 

Land

27. april 2018

En ny dokumentarfilm om Patti Smith og hendes turné med albummet Horses er på vej. Og en smagsprøve i form af en vild udgave af “Land” er sluppet ud til alle.