25. juni 2018 arkiv

Genopfrisk undertonerne

25. juni 2018

Det internationale musikfirma BMG har fået den udmærkede idé at udsende en række dobbeltopsamlinger – under titlen The Masters Collection – med kendte navne fra firmaets bagkatalog. Indtil videre er der kommet plader med fx Status Quo, Peter Green, Emerson, Lake & Palmer og Donovan. Og nu kommer endnu en sending med Art of Noise, The Sweet og – – The Undertones. Så der er en mulighed for at supplere samlingen, hvis man ikke i forvejen har dette fortræffelige bands sange.

50: Beach Boys – Friends

25. juni 2018

1968 var ikke noget kreativt højdepunkt for Beach Boys. Men en enkelt plade blev det dog til. På dette tidspunkt i 1968 kom Friends, gruppens fjortende (!) album. Med en spilletid på ca. 25 minutter og 12 små, stille numre på omkring et par minutters varighed gik pladen mod tidens lyd – og pladen floppede også og nåede ikke engang albumlistens top 100. I Europa var fans mere begejstrede.
Som de to foregående plader, Smiley Smile og Wild Honey, blev Friends til i sangskriver Brian Wilsons hjemmestudie, hvilket nok forklarer noget af musikkens usamtidighed. Noget andet var, at gruppens medlemmer på det tidspunkt var involveret i Transcendental Meditation, inspireret af Maharischi Mahes Yogi – sammen med bl.a. The Beatles.
Pladen er en af dem, der har vundet anerkendelse med tiden. Den har så at sige rystet samtidens støv af sig.
Friends berigede ikke popverdenen med singlehits.
PS. Der kom en anden plade med Beach Boys det år, nemlig den rent instrumentale Stack of tracks, der er en af mine favoritplader med bandet. Måske vender vi tilbage til den, når jubilæet rammer til august.

Find pladen på tuben, hvis du ikke selv har den.