26. juli 2018 arkiv

Mick Jagger – 75

26. juli 2018

Vi kommer selvfølgelig ikke uden om Mick Jaggers fødselsdag. I dag bliver han 75 -. og hvem havde troet det.

At være forsanger i verdens største rock and roll-band, det tæller selvfølgelig. Og hvad man ellers må mene om ronkadorbandet Rolling Stones, så er det svært at forestille sig uden lige netop Mick Jagger. Siden bandet lagde fra kaj i starten af tresserne, har Jagger været det indiskutable midt- og fokuspunkt i bandets koncerter. Uanset, hvor meget Richard hev i strengene. Med en særlig blanding af sex appeal, James Brownsk dans og aldrig svigtende bluesfornemmelse har Jagger altid gjort Stones’ koncerter til noget særligt. Senest kunne man på DR TV (gen)se den fine dokumentar Crissfire Hurricane, hvor de tidlige år dokumenteres med særlig hensyn til det publikum, uden hvilket Stones  ikke var noget som helst. Historien om, hvordan pigerne tilbage i tresserne gik i seksuel selvsving, når Jagger og Co. var på scenen, tissede i bukserne, så urinen løb som en mindre flod ned mellem sæderækkerne – og så videre. Jovist, Rolling Stones var “slemme” drenge – og havde et godt greb i pigerne.

I dag er Rolling Stones nærmest i institution i rocken, på linje med Bob Dylan. De kan deres kram, og vakler de lidt, så griber de bare tilbage til rødderne i bluesen som i Blue & Lonesome, og så er scenen sat igen.

En dag er det selvfølgelig slut. Og Rolling Stones står og falder med forgrundsfiguren, Mick Jagger. Men indtil videre ser han frisk og frejdig ud (senest så vi ham blandt publikum til VM i fodbold…).

Gammel kærlighed: This Whole World

26. juli 2018

Gammel kærlighed ruster ikke, siger en gammelt, dansk talemåde. Og i går flammede en gammel kærlighed op i fuld lue. Jeg havde sat Beach Boys ‘ album Sunflower på afspilleren. Og få sekunder inde i sang nr. to, “This Whole World”, sprang gnisten og fik den gamle kærlighed til at brænde som en græsk skovbrand. Sunflower blev ikke Stranddrengenes største albumsucces, og singlen “Slip on through/This Whole World” gjorde sig heller ikke på hitlisterne, hverken hjemme i staterne eller i Europa. Og det er en af de mange historiske uretfærdigheder, der har ramt poppens og rockens subhistorie. “This Whole World” er en sang, der burde ligge på hitlisternes top i ugevis, hvis det stod til mig.

I forgrunden synger Carl Wilson en særdeles smuk og forførende vokal, om hvilken brodermand Brian har sagt, at den er “meget speciel”. Og det har han ret i. Carl Wilson viser, at han indiskutabelt besidder den mest følsomme og udtryksfulde stemme i Wilson-brødrenes kor. Så er det sagt. Og Brian har skrevet en sang om universel kærlighed, som kun han kan skrive den. Sangen blev indspillet i et hug hjemme i Brians hjemmestudie og lukkede munden på alle dem, der mente, at han kunstnerisk set var gået lidt i stå. Giv Sunflower en chance. Den findes i en fin dobbeltudgivelse sammen med Surfs up. Det er tidløs Beach Boys og dermed tidløs pop.