27. juli 2018 arkiv

Gåden ABBA

27. juli 2018

. “Intellectually, I can understand the huge figures of sold records. But emotionally, it is difficult to grasp that it has meant a lot to a lot of people. You and I are sitting here talking about it this – something I thought would be gone in oblivion two years after we split up. I still don’t know how it happened, but I’m grateful.” [Björn Ulvaeus om ABBAs succes]

I forbindelse med gendannelsen af ABBA citeres Björn Ulvaeus for ovenstående [ på BBC]. Og det er svært ikke at give ham ret. Der er mange ting, der er til at forklare og forstå. Fx antallet af solgte plader eller den manipulerende indflydelse på forbruget, som reklamer og markedsføring kan have. Derimod kan det være meget sværere at forklare, hvorfor et bestemt stykke musik kan have en dyb følelsesmæssig betydning for mennesker. Og ingen tvivl om det: ABBA fik med mange af deres sange en kæmpestor betydning for mennesker, der lyttede til dem. Lige som The Beatles gjorde. Eller Beach Boys. Eller… Selv om hjerneforskere, kognitionsditto og psykologer forsøger, så er de svært at forklare. Lige som det er svært at forklare, hvorfor nogle mennesker kan skrive den slags musik. Musikken har en magisk kraft, som griber os og forfører os – og som vi til stadighed kan undres over. Dybt.

 

Macca tilbage i hulen

27. juli 2018

Næsten tyve år skulle der gå, før Paul McCartney vendte tilbage til udgangspunktet i Cavern Club i Liverpool. Men det skete så i forgårs, hvor Macca leverede en koncert for ca. 400 heldige publikummer, der havde fået fingrene i en billet.

Men det var ikke fryd og gammen det hele. Undervejs blev McCartney sur, fordi nogle publikummer formastede sig til at ignorere det foto- og videoforbud, der var knyttet til koncerten. Han skulle efter sigende have sagt: Play by the rules. Og reglerne er, at man ikke fotograferer, hvis arrangørerne siger det… Tsk-tsk.

Jeg har et lidt ambivalent forhold til den slags forbud. På den ene side kan det være ganske generende for andre publikummer, når folk med deres lysende smartphones forsøger at indfange begivenhederne på scenen. Og må bør vise hensyn til publikum i den situation. På den anden side er det lidt svært at acceptere den slags forbud, når folk har betalt skyhøje billetpriser (dog ikke i dette tilfælde…) for at overvære en koncert, som de så ikke må dokumentere på mobilen. I øvrigt viser det sig – og netop i denne koncert – at forbuddet de facto er umuligt at overholde. Vi lever i nye digitale tider og må prøve at leve med de teknologiske udfordringer, så godt vi nu kan.

I mit stille sind håber jeg, at McCartney og hans entourage fik dokumenteret showet, så det kan vises på tv og gerne gemmes på DVD. For sidste han var i hulen, kom der en absolut seværdig koncert ud af det – på DVD.