4. oktober 2018 arkiv

Da the Kinks floppede: Village Green Preservations Society

4. oktober 2018

I næste måned er det50 år siden The Kinks udsendte concept-albummet Village Green Preservations Society. Og i The Independent kan man læse, hvordan Dave Davies – sangskriver Rays Davies broder – fortælle om, hvordan pladen dengang i 1968 floppede helt. Ingen placering på hitlisterne, hverken for album eller singleudspil. Da pladen udkom var publikum ‘bange for den’ og ‘fattede ikke’, hvad Kinks ville med den.
Det galt dog ikke mig personligt. Da pladen udkom spillede Danmarks Radios P3 hele pladen (for det kunne man tillade sig dengang…), og jeg tappede hele pladen på min Beocord 1000 og sled det BASF-spolebånd tyndt de følgende måneder. Jeg var – og er – vild med den plade, der står som et af de smukkeste eksempler på et rigtigt tresser-concept-album med en bærende idé og en samling sange, der hævede sig langt over datidens gennemsnit.

Og i forbindelse med jubiliæet er pladen selvfølgelig blevet genudsendt og boksificeret efter alle kunstens regler. For pladen har siden 1968 vokset sig stor i lytternes bevidsthed og den er flere gange blevet genoptrykt. Så hvis man vil lytte til den, kan man sagtens finde et prisbilligt ældre genoptryk

Musik fra mobilos i Sahara…

4. oktober 2018

Den teknologiske udvikling giver nye muligheder for musikproduktion, men også problemer, ikke mindst økonomiske. Med digital kopiering og streamingtjenester risikerer mange musikmagere at tabe indtægter. Omvendt giver den nye digitale teknik også muligheder for at skabe musik uden at være afhængig af traditionelle kanaler – som pladeselskaber og hele formidlingen omkring dem.

Nogle steder er de teknologiske fremskridt dog ikke så udbredte, at alle har adgang til fx computere. Det gælder fx i Vest Afrika. Men her har man så udviklet en særlig kultur omkring mobiltelefonen, der er blevet bærere af populære playlister, der deles via blue tooth forbindelsen. Men denne low budget musikdistribution betyder også, at musikmagerne ikke tjener en rød øre på musikken. Derfor er det en god idé, hvis man kan lide musikken, at købe noget af musikken enten som vinyl eller i digital format på denne bandcampside. For så går pengene ubeskåret til kunstnerne.