24. oktober 2018 arkiv

Capac anbefaler: Select Captain – Off to save the world

24. oktober 2018

Her i bloggen har jeg haft det held at kunne følge Select Captain  – kunstnernavn for Kristian Gaarskjær – fra starten. Off to save the world er femte udgivelse fra kaptajnen, 3 album og en EP er det blevet til.

Og projektet Select Captain  har vokseværk. Sidste udgivelse Strings & Feathers voksede i udtryk, fordi det var en regulær bandplade, hvor bandet omkring Gaarskjær var med i produktionen. Og på den nye plade vokser foretagendet endnu en tand, fordi kaptajnen denne gang har allieret sig med en række danske og udenlandske sangskrivere – og flere producere. Det giver pladens udtryk mere dybde, mere bredde og flere nuancer. Og det er kun godt.

Men ellers er meget ved det gamle. Sangene på pladen er stadigvæk farvet af det allestedsnærværende nordiske vemod og teksterne er markant tankefulde og sjælegranskende. Titlen på pladen kan da også give forkerte associationer. Kaptajnen er ikke ude i det store ærinde at redde vores fælles krisetyngede verden. Nej, det handler først og fremmest om at få styr på sin egen lille verden. Også her er kaptajnen helt i pagt med tidsånden.

Off to save the world er en meget afdæmpet, hvor de egentlig meget melodiske sange er centreret om Gaarskjærs stemme og guitar med arrangementer, der er bevidst nedtonede. Men netop de diskrete, næsten tilbageholdte arrangementer, understreger paradoksalt nok, hvor gode sange, Select Captain  har fået lavet. Sange, der oplagt henvender sig til et modent publikum, men sagtens kan mænge sig med al poppen på de kommercielle radioers playlister. Off to save the world er en af den slags stille album, man med tiden får samlet nogle stykker af på pladereolen. En plade, der passer til stille eftertænksomme stunder og fortjener mange – voksne såvel som unge – lyttere. Hermed anbefalet.

Select Captain. Off to save the world. Soundchest Records. Er lige udkommet.

Capac anbefaler: We Are The Way For The Cosmos To Know Itself – Flashbacks EP

24. oktober 2018

Flashbacks kalder trioen We Are The Way For The Cosmos To Know Itself – bestående af Mads Kinnerup Jørgensen, Julie Møller Christiansen og Martin Brunbjerg Rasmussen – deres debut-EP – et filmisk begreb for det forhold, at noget i fortiden vender tilbage til en. En genkaldelse af det, der var engang. Og det er også, hvad EP’ens tekstunivers kredser om, det tilbageskuende og det nostalgiske. Måske tydeligst i titelsangen.

Desværre må jeg afstå fra at citere teksterne, der ikke er aftrykt i coveret eller til at finde ude på det store net. Men skidt nu med det. For musikken på pladen er kun delvist tilbageskuende og nostalgisk. I hvert fald kun i den forstand, at trioens udgave af elektronisk pop – selvfølgelig, fristes jeg til at skrive – står på skuldrende af de store electronicapopbands fra firserne og halvfemserne. Og det er godt, for det garanterer, at der både er noget for dem, der sværger til elektroniske lydflader og dem, der i lige så høj grad sværger til pop, man kan synge med på og ikke mindst danse til. Og de ialt fem numre, EP’en byder på, indfrier dette indskrevne løfte.

Det er fem numre, der arrangementmæssigt ligger meget tæt op af hinanden og dermed giver et billede af gruppens aktuelle stil. Midt i lydbilledet ligger først og fremmest Julies fine, klare vokal. Og lige under ligger en massiv, ja næsten tung, trommelyd, der banker og river i øre og krop. Og disse to modpoler er så vævet ind i en fyldig, ja storartet og -slået flade af elektropop, skat af tangenter, guitarer og andet isenkram. Og der er ingen tvivl om, at trioen kan skabe en poplyd, der må kunne række ud over fanrækkerne – også til et publikum, der ikke normalt er til electropop.

Jeg indrømmer gerne, at jeg ikke altid er til electropop. De tre dansker her udgør dog en undtagelse. Trioen her har bedrevet en EP, der har været svær at få af grammofonen, siden jeg modtog den blå vinyl for en dag siden. Og bedre argument kan jeg næsten ikke give for at opfordre jer til at lytte med. Hermed varmt anbefalet fra capac.

We Are The Way For The Cosmos To Know Itself – Flashbacks EP. Celebration Records. 19. oktober.