15. november 2018 arkiv

Exit Jan Persson – musikfotograf

15. november 2018

Endnu et stor træ er faldet i kulturskoven. Fotografen Gorm Valentin (der også er manden bag fotoet ovenfor) meddeler at kollegaen, musikfotografen m.m. Jan Persson er død og tilføjer, at Persson “definerede musikfotografiet i Danmark”. Tydeligere cadeau kan man vist ikke få. Og slet ikke når det kommer fra Gorm Valentin.

På Perssons hjemmeside kan man studere mange af hans fotos, især fra jazzen. Men også rocken kom Persson omkring – bl.a. i samarbejdet med Torben Bille i bogen Midt i en beattid. Æret være Jan Perssons minde.

Mindeværdigt omkvæd

15. november 2018

And I been from Tucson to Tucumcari
Tehachapi to Tonapah
I’ve driven every kind of rig that’s ever been made
I’ve driven the back roads so I wouldn’t get weighed
And if you give me: weed, whites, and wine
And you show me a sign I’ll be willin’ to be movin’

Exit Morten Grunwald – 83 år

15. november 2018

Endnu et af de store træer er faldet i det danske kulturlandskab. Denne gang er det skuespilleren m.m. Morten Grunwald, der er død efter nogen tids kræftsygdom, 83 år gammel. Og i nekrologerne og de nekrografiske kommentarer nævnes selvfølgelig hans rolle i filmserien om Olsen-banden og hans rolle som tegnelærer for Maude i nationalklenodiet, tv-serien Matador . Men jeg synes også, vi her på falderebet skal nævne, at Grunwald også stod for det moderne og eksperimenterende, både inden for film og teater. Han var i en årrække leder af Bristol-teatret, hvor han dyrkede det modernistiske og eksperimenterende. Men også i film før Olsen-Banden var præget af moderne filmideer. Det gælder fx James Bond-pasticherne om Frede – Slå først Frede og Slap af Frede, der bar præg af tresserne eksperimenterlyst inden for filmens verden.