28. januar 2019 arkiv

VM i håndbold: Mere malurt i det nationale bæger

28. januar 2019

Medens herrelandsholdet i håndbold ganske fortjent er på vej til fejring på Københavns Rådhus, kan man passende bruge tiden til at krasse lidt i selvfedmens overflade. For er det – fx – i orden, at DHF (Dansk Håndboldforbund) nægter at offentliggøre økonomien omkring verdensmesterskabet? Man har meldt ud, at man vil offentliggøre det endelige resultat, men ikke detaljerne, fx hvilke pengestrømme, der har været på spil. Er det ok?!

At der har været mange penge på spil, kan ingen vist være i tvivl om. Alene reklamerne omkring begivenheden vidner om, at rigtig mange penge har skiftet ejermænd. Og der har da også været kritiske røster fremme med hensyn til mængden af reklamer – om der var tale om et sportsarrangement eller en stor markedsføringsbegivenhed!? Dertil skal lægges, at mange tusinde publikummer har lagt rigtig mange penge i entre til de mange kampe i Herning, København og Hamborg. Og endelig sættes urimeligheden i DHFs økonomiske tilsløring i relief af, at man for at få arrangementet til at lykkes har brugt 15.000 frivillige, altså ulønnede medarbejdere.

Jeg mener, at transparens og ærlighed er vigtige i den slags begivenheder, der tager sigte på hele den håndboldglade danske befolkning. Sport – herunder håndbold – er et fælles gode i vort lille borgerligt demokratiske land og der bør selvfølgelig være fuld gennemsigtighed, specielt når der også er offentlige støttekroner på spil. Fuld gennemsigtighed er også nødvendig for at undgå enhver mistanke om, at nogle sponsorer får for meget at skulle have sagt i forbindelse med sportens afvikling. Akkurat som tilfældet er med de politiske partiers sponsorering.

Verdensmesterskabet i herrehåndbold

28. januar 2019

Stort til lykke til det danske herrelandshold i håndbold, deres træner og hele staben bag dem med verdensmesterskabet, der blev vundet på overbevisende vis i går over et stærkt, men ikke stærkt nok, norsk hold. Og det var ikke bare en længe begæret sejr, men en overbevisende sejr, der viste – som to af det norske holds centrale spillere bagefter uden besvær erklærede – at det danske hold var bedre, ja, det bedste hold i hele turneringen. Det gør det hele lettere at bære, når det sker med flot og overbevisende spil på alle positioner og gennem hele kampen.

Hvad der derimod kan lidt svært at fordøje – her – er den bobbel af national selvfedme, der er blevet pustet op til bristepunktet i timerne op til selve finalen og sejren. Med nationalsang, kronprins (med familie), statsminister som det sidste krymmel på selvfedmens lagkage. Det var Danmark, der vandt. Det var “os”. Nej, gu var det ej. Det var et hold af dygtige håndboldspillere og deres trænerstab, der vandt. Ganske vist repræsenterer de den danske nation, men det berettiger ikke til at vi andre sofakartofler tager ejerskab over verdensmesterskabet.

Og så kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvordan det ville gå, hvis danskerne og deres medier gik i selvsving på samme måde på det politiske felt. Man tør næsten ikke tænke den tanke til ende… Men det er åbenbart kun i forbindelse med sportsbegivenheder og visse dødsfald (Kim Larsens fx), at danskerne kan hive sig selv så højt op i nationalfølelse.

 

Niels Skousen – 75

28. januar 2019

Musiker, skuespiller m.m. Niels Skousen, her foreviget på forsiden af DSBs Ud&Se, runder de 75 år i dag.

En bagskid fra 1968 som stadigvæk er noget ved musikken og gav fødselsdagskoncert i går aftes. Mon ikke Niels bliver ved til guitaren falder ud af hænderne på ham.