8. marts 2019 arkiv

Apropos dagen i dag: Robert Crumb

8. marts 2019

“I don’t even look at women any more,” said Crumb in New York. “I try not to even think about women any more. It helps that I’m now 75 years old and am no longer a slave to a raging libido.” (Robert Crumb)

Mange efterkrigsgenerationer har et nært forhold til amerikanske tegneserier, fx dem fra Marvel og DC. Med tegneseriesuperhelte og lignende. Det er dem, der pt. filmatiseres i stor stil. – Selv har jeg aldrig været fanget ind af det univers, selv om jeg har set en del af filmatiseringerne. Jeg har mere været til klassiske tegneseriestriber, som dem, der blev trykt i aviserne og ugebladene. Knold og Tot, Jens Lyn, Mads og Misse og den slags. Og så – siden sidst i tresserne – Robert Crumb.

Crumb var – og er – et kulturelt modstykke til såvel superheltene som de andre nævnte, småborgerlige serier. Hos Crumb var det det rebelske, outrerede, Rasmus-Modsatske, politisk ukorrekte og moralsk stødende, der var i højsædet. Hans kvindesyn ville ikke falde i god jord hos mange af nutidens feminister. Han tegnede kvinder med udgangspunkt i sin egen ustyrlige appetit på kvinder med store røve og kraftige ben. Og han lod hånt om, hvad der var takt og tone i offentligheden, for han opererede i undergrunden. Tressernes frigørelsesbevægelser var hans rette element, selv om han hverken var hippie eller ungdomsoprører.

Nu er han blevet 75 år og har lagt kvindetegneriet på hylden, som citatet ovenfor pointerer. Desværre, for jeg synes han var et vigtigt og væsentligt korrektiv til hele #meetoo-pænheden og -korrektheden.

Jolene

8. marts 2019

Det kan næppe være en tilfældighed – eller måske er det netop en tilfældighed – at der kom en gammel plade med Dolly Parton på kvindernes kampdag. For hun er – og har – været feminist på sin egen måde. Ikke til fals for enhver #meetoo-tendens og bestemt heller ikke tilbøjelig til at droppe alle sider af den gamle kvinderolle. Allerede i sangen “Jolene”, som John Lennon holdt meget af, er hun røget i totterne på en anden kvinde i kampen om en mand. Tja.

8. marts – kvindernes internationale kampdag

8. marts 2019

Greta Thunberg, pigen der har sat en skolestrejke for klimaet-bevægelse i gang over hele kloden tweeter disse fornuftige ord:

“Nowhere in the world today women and men are equal The more I read about the climate crisis the more I realise how crucial feminism is. We can’t live in a sustainable world unless all genders and people are treated equally”

Nej, klimaproblemer, ulighed, demokratisk underskud og mange andre at tidens tunge problemer kan ikke adskilles. Problemerne hænger sammen. Ingen kvindekamp uden klassekamp, som halvfjerdserfeminister sagde. At kæmpe for lighed for alle er at kæmpe for en bedre og anderledes verden end den eksisterende. God kampdag til alle feminister M/K+.