21. maj 2019 arkiv

Da skifflemusikken kom til Danmark

21. maj 2019

Jeg læser fortiden Billy Braggs murstentykke bog Roots, Radicals & Rockers, der bygger på den tanke, at det var skifflemusikken, der dannede grundlag for hele den udvikling, vi i dag kender som rock-and-roll og beat i Storbritannien. At Cliff Richard, The Beatles, The Who osv. alle står i gæld til skifflemusikken.  Vi ved at Beatles spillede skiffle, før de blev Beatles (Quarrymen), og Bragg fortæller, at Pete Townshend var blandt publikum ved den første skifflekoncert i Storbritannien, og at det var en banebrydende oplevelse for ham. Og Bragg argumenterer og dokumenterer flot og godt for, hvordan skifflemusikken opstår samtidig med New Orleans-jazzens indtog i netop  Storbritannien i årene omkring 1950.

Og en sjov ting i den forbindelse er det at læse om skifflemusikeren Lonnie Donegans tur til Danmark i 1953 – sammen med Chris Barbers Jazzband og Ken Colyer (der var en vigtig person i denne udvikling) – hvor de får lov til at optage en plade på Hotel Gentofte d. 12. april 1953. Man kan faktisk påstå, at skifflemusikken på den måde for første gang præsenteres for et større publikum – inden denne musikform for alvor slår igennem i Storbritannien. At Danmark altså har en lille, men betydelig rolle i denne musikforms historie og gennembrud. Optagelserne er siden hen blevet udgivet på den lille cd-boks Midnight Special:  The Skiffle Years 1953-57. Noget af musikken kan du høre i videoen ovenfor.

På lyssporet igen… Prime Suspect 1973

21. maj 2019

Cat Stevens, Pink Floyd, Joe Cocker, Bob Marley & the Wailers, Free, It’s a beautiful Day, Blind Faith, Roxy Music, Deep Purple og Richard Myhill. Ja, sådan så lydsporet ud eller rettere: lød til den begavede britiske krimiserie Prime Suspect 1973 (el. Tennison), der er den historiske forløber til serien Prime Suspect med Helen Mirren i hovedrollen.

I forløberen er det den unge Stefanie Martini, der fremstiller den unge, meget ambitiøse betjent Jane Tennisons vej ind i en mandsdomineret politiverden. Klassisk britisk kriminalserie – og så med et imponerende lydspor, der passer smukt til den tid, 1973, hvor serien starter, og gør det tåleligt at se serien, selv om man måske har set den engang før. Og så er det lidt sjovt at sidde i lytte og kigge på de især britiske biler, der kørte rundt det år, man selv begyndte at studere i Århus. Så de virkelig sådan ud!