28. maj 2019 arkiv

Med Animals på lydsporet

28. maj 2019

Chas Chandlers basintro og -tema til Animals’ “We gotta get out of this place” må være et af de mest fængende og hjerneinficerende i rockens historie. Den går lige i blodet – hver gang. Og denne gang var den med i andet afsnit af Prime Suspect 1973 (Prime Suspect Tennison), hvor den fik selskab af Thunderclap Newman, Thin Lizzy, Mamas and Papas, Sweet, Kinks, Deep Purple og Roxy Music. Jo, ingen tvivl om det, englænderne elsker bare musikken fra tresserne og halvfjerdserne.

Bare græd

28. maj 2019

Vi skal tilbage til Apollorevyen i mit fødeår, 1953. Aage Stentoft var komponisten og Börge Müller tekstforfatteren (den tids danske svar på Lennon og McCartney) og skuespiller og komiker Kjeld Pedersen som den, der fremførte sangen. “Bare græd” var et fast indslag i min barndoms Giro 413. En af de sange, der ofte dukkede op på ønskelisten.

Forleden blev jeg ledt på sporet af det, der må have været inspirationen til denne tudesang. Nemlig den amerikanske sanger, skuespiller m.m. Johnnie Rai (John Alvin Ray – 1927-1990), der var et stort navn i halvtredserne og bliver opfattet som en af dem, der banede vejen for rock and roll. Med sangene “The Little White Cloud that cried” og “Cry” fik han stor succes, ikke mindst i England, hvor fandyrkelsen af ham nåede helt Beatlemaniske højder. Teenagepigerne elskede denne tudesanger. Og han var en af dem, der banede vejen for den teenagekultur, der siden blev en vigtig klangbund for britisk rock and roll og beat.

Folketingsvalget – 19

28. maj 2019

Det mest bekymrende ved EU-Parlamentsvalget var nok, at partiet Venstre fik sit bedste valg nogensinde, og at det måske kan smitte af på folketingsvalget. Jeg tror, at en væsentlig del af forklaringen (men ikke den hele…) skyldes, at Venstre har opsuget stemmer fra Dansk Folkeparti, der jo led et forsmædeligt nederlag og blev reduceret til et mandat. Mange DF-stemmer er vandret over til Venstre, fordi partiet med Inger Støjberg som frontfigur har sat sig på udlændingepolitiken, som tidligere har været Dansk Folkepartis eksistensgrundlag. At Venstre så på andre områder slet ikke er så europæiske, som Lars Løkke Rasmussen gerne vil fremstille det, er en anden sag. Man kan fx tænke på partiets skeptiske forhold til de internationale konventioner, til spørgsmålet om grænsebeskyttelse og så videre. Man kan bare håbe, at Dansk Folkepartis tilbagegang vil fortsætte ved folketingsvalget, så grundlaget for en ny Venstreregering forsvinder.

Til den positive side hører, at venstrefløjen – fra Socialdemokratiet og ud til Alternativet og Enhedslisten – samlet set gik styrket ud af valget. Ganske vist røg Folkebevægelsen mod EU, men samlet set var der fremskridt. Og samme billede gik igen i de andre lande, ikke mindst Tyskland, hvor de Grønne fik hele 20% af stemmerne. Det lover trods alt godt for det, man har kaldt ‘den grønne dagsorden’ . Det er ved at gå op for europæerne, at klimaspørgsmålet ikke er til at komme uden om i politik. Greta Thunberg har sat sit markante aftryk på europæisk politik.