Det var vist T. S. Elliott, der sagde (noget i retning af), at alle kunstnere står på skuldrene af andre kunstnere. Og den danske digter Per Højholt, der mente, at al kunst begynder med at kopiere, repetere, stjæle fra osv. andre kunstnere. Og her fortæller Donovan om, hvordan han lærte guitarteknik og akkordstrukturer og gav det videre til bl.a. John Lennon og Paul McCartney, da de var sammen i Indien…
Medens klimaproblemerne hober sig op og vi venter på den nye regerings klimatiltag, gør man sig jo nogle tanker i hverdagen. I det store og det små. Fx sad jeg i går og bladrede i et af de såkaldte “dameblade”, som min frue indkøber til sin adspredelse. Og jeg kunne ikke lade være med at undre mig over, at klimaproblematikken øjensynligt ikke har haft den store betydning for indholdet. Det drejer sig stadigvæk om modetøj, som kvinderne formodes at købe, andet forbrug (fra indbo til make-up) til hjemmet, familien eller læseren selv, CO2-krævende rejser, madopskrifter med masser af eksotiske (CO2-krævende) ingredienser og så videre. Dertil skal selvfølgelig lægges hele produktionen af sådan et dameblad – hvad det kræver.
Det er blot et lille eksempel – flere følger nok i den kommende tid – fra vores verden i klimaproblematikkens skygge. Hvis vi vil tage klimaet alvorligt, så vil det ikke kun ændre vores måde at leve på, men også vores måde at tænke på.
Jovist, vinylpladerenæssancen fører alskens velkomne genudgivelser med sig. Fx kommer Crosby, Stills, Nash & Youngs dobbeltlivealbum 4-Way Street i et nyt oplag. Oven i købet med de ekstranumre, der var med, da pladen blev genudgivet på CD i 1992-93. Blandt andet kvartettens live-udgave af Hollies’ King Midas in Reverse. Hvorfor det ikke var med første gang, kan man jo altid fundere over, måske skyldtes det, at man ville sløre fortiden lidt (Nash var jo med i Hollies).
Den nydannede regering tager sig vist en lille ferie oven på forhandlingerne om en regeringsdannelse. Men klimaforandringerne tager ingen ferie. Tværtimod tikker nye kedelige rekorder og tal ind hver eneste dag – uden at medierne nødvendigvis bringer dem alle med det samme.
Senest fik vi nyheden om, at Frankrig nåede en hidtil ukendt temperatur i forbindelse med de forgangne dages hedebølge i Europa. 45, 9 graders Celsius blev der målt. Og på BBCs hjemmeside kan man læse om de mange metereologiske omstændigheder, der ligger bag den abnormt høje temperatur. Og om udsigten til flere europæiske hederekorder de kommende år. Lige som man kan læse, at den liberalistiske præsident Macron reagerer på klimaprotesterende borgere ved at lade politiet sprøjte tåregas på dem – midt i hedebølgen. Det siger nok alt om den præsidents forhold til klimakrisen…
I dag kan man så – igen – læse om den voldsomme afsmeltning af Grønlands is. Specielt gletscherne. Jovist, der er bestemt ingen klimatiske grunde til at standse op og holde ferie. På med arbejdstøjet – det kan kun gå for langsomt.
Musikalske uoverstemmelser. Det er vist det udtryk, der ofte er blevet brugt, når et band er gået i opløsning og hver til sit. Og udtrykket er sådan set også dækkende for opløsningen af trioen Jimi Hendrix Experience. Efter en optræden på Denver Pop Festival (27.-29. juni 1969), en forløber til Woodstock-festivalen, tog bassisten Noel Redding sit gode tøj og gik – dvs. rejste tilbage til England. Årsagen var angiveligt, at Jimi Hendrix mente at trioformatet havde tjent sit formål og nu var blevet en musikalsk begrænsning. Dermed var Experience i realiteten opløst og Hendrix gik sine egne vej – i første omgang til projektet Band of Gypsies.
I dag er det 50 år siden, at en politirazzia mod The Stonewall Inn i Greenwich Village i New York førte til demonstrationer og uroligheder. The Stonewall Inn var en mafiaejet beværtning, der var kendt for at være tilholdssted for ikke mindst de mest udsatte dele af det homoseksuelle miljø i storbyen, og politiets razzia var et led i den dengang fortløbende forfølgelse af mennesker med en anden seksuel orientering end den heteroseksuelle.
Politiets razzia gik ikke efter planen, og i forlængelse af dagens demonstrationer og optøjer skete der en politisering i det homoseksuelle miljø, hvor deltagerne organiserede sig i grupper og arbejdede for at skabe steder, hvor ligesindede kunne færdes frit uden at blive udsat for forfølgelse. Derfor er Stonewall-begivenhederne siden hen blevet opfattes som en vigtig begivenhed i homoseksuelles kamp for anerkendelse og accept. En forhistorie til det, vi i dag fejrer som Pride-parader verden over.
I min indboks fandt jeg et link til denne udgivelse (stream, digital download, CD m.v.) med århusianske Tales of Murder and Dust, der består/bestod af: Christian Sinding Søndergaard, Jacob Korsgaard Jensen, Ess Beck,Rasmus Aaen Jensen – og tidligere medlemmer: Simon Toftdahl Olesen, Kristoffer Vilsgaard, Kathrine Kaspersen ogKasper Lund Resen. Genremæssigt beskriver de sig således: Darkwave, Drone, Noise, Post-Punk. Så det skal jo nok passe.
Som bekendt anbefaler jeg ikke musik, jeg ikke modtager i fast form, så betragt dette indlæg som en invitation til weekenden.
Sådan kan man blive ført langt omkring. Et snak om en bogillustration førte til en snak om trommeslageren Poul Bjelke Larsen og så var der kun et snublende skridt til The Sharons, den esbjergensiske pigtrådsgruppe, der blev dannet i 1963 og var et af Jyllands førende beatorkestre i perioden 1964-1967 med lokale musikhelte som Johan Lind (sang, og stadig aktiv), Eric Waldeier (lead-guitar og sang), Lars Tolsgaard (rytmeguitar), Jan Raun (el-bas) og altså Poul Bjelke på trommer. Senere kom Gert Kring (tangenter) med i stedet for Tolsgaard og Henning Bach (el-bas) i stedet for Lind og Raun. Et stor del af bandet dukkede senere op i det her i bloggen tidligere omtalte progressive rockband Smile. Sharons fik vist kun indspillet ovenstående singleplade, hvilket var stort dengang…
Opdatering: Pigtrådsarkæologiske undersøgelser afslører, at The Sharons ganske vist kun fik indspillet denne ene singleplade på Sonet, og at den er blevet solgt på discogs.com for 75 euro (559 kroner ved dagens kurs). Men også, at pladen to numre er med på en af Dansk Pigtråds-opsamlingerne. Nemlig nr. 14, der har den informative titel Provinsen og “Klar i studiet” 1964-68, hvoraf måske følger at Sharons har vist sig på tv dengang (!?). Sammen med Sharons optræder The Shouts, East West (Roskilde), Johan Lind, Tony and the Diamonds, The Space-Makers, The Spitfires, Master Joseph and his Disciples, The Burglars, The Bootjacks, The Faroe Boys, Tommy P Studio Group, Rocking Ghosts og The Scarlets. Altså en perlerække af provinspigtråd og -garage.
Ethvert menneske kan tage fejl, men kun en tåbe bliver ved med det. [Cujusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare]
Cicero, år 43 f. Kr.
Manden bag CAPAC
Hvem eller hvad er Capac?!
Capac er mit nom de guerre og nom de plume.
Bag det akronymiske palindrom gemmer der sig en mand, der mod sin vilje er ved at blive voksen.
Jeg skriver om alt mellem himmel og jord og er drevet af en ubændig nysgerrighed, en lige så ustyrlig lyst til at skrive, tænke og kritisere, hvad der møder mig på min vej gennem livet.
Og det gør jeg så gennem min weblog, min blog, der er en autonom, non-kommerciel, personlig blog.
Og så er det en dansk blog. Ikke i nationalistisk, xenofobisk, anti-udlændinge-forstand, men i betydningen: skrevet på dansk. Og jeg vil bestræbe mig på at skrive på dansk, så vidt muligt bruge danske ord og vendinger – også som modvægt til den anglificering dansk udsættes for hele tiden og i udpræget grad i disse internettider og den generelle mangel på omsorg for og omhu med det danske sprog (4.5.2019).
Capac har kørt i 14 år.
Velkommen.
Kontakt
Hvis du har behov for at kontakte denne blogger, så er emailadressen følgende:
capac[SNABELA]capac.dk
Capac: About this weblog
Capac is my nom de guerre et de plume. Behind the name is an old man, who tries not to grow up. I write about anything that comes to my mind, i’m terribly curious, have a intameable desire to write, think and critizise anything on my way through life.
And that is what i do in my weblog. Capac is a autonomous, non-commercial and personal weblog. And Capac is a danish weblog. Not in a nationalistic, xenofobic sense, but simply: written in danish. I love writing in danish – also as an alternative to the ongoing anglification of the
danish language, and as an attempt to take good care of the danish language.
The weblog has been running for 14 years.
Welcome
Omtale af musik etc. / Reviewing music etc.
Jeg omtaler gerne musik og andre kulturgoder, f.eks. bøger og film i min blog. Hvis du/I er interesseret i at få en udgivelse omtalt, så kontakt mig via min emailadresse
(mr.capac_SNABELA_gmail.com).
Forudsætningen for omtale er, at musikken sendes i form af en ORIGINAL cd eller – meget gerne! – vinyl, da det jo er tidens medie.
OBS. Digitale filer – fx. mp3 og musikvideoer – promotionudgaver af CD’er (for promotion only-cd’er) og hjemmebrændte CD’er med digitale filer bliver ikke omtalt.
Tilsvarende gælder det, at e- og lydbøger ikke omtales, kun gammeldags tryksager.
Når jeg har omtalt musik eller andet sender jeg altid et link til omtale til kontaktpersonen.
Jeg forsøger at omtale de fremsendte medier, så hurtigt det lader sig gøre og gerne i forbindelse med udgivelsestidspunktet. Men det kan ikke altid lade sig gøre, så bær over med capac, hvis der kommer forsinkelser – linket skal nok komme. Det kan sikkert også forekomme, at jeg helt glemmer at omtale en plade.
Desværre.
SOM LÆSERNE HAR BEMÆRKET, SÅ HAR JEG ISÆR OMTALT (ANBEFALET) MUSIK. MEN JEG VIL GERNE OMTALE ANDET, FX. DIGTSAMLINGER, BØGER OM MUSIK, GOD LITTERATUR OG BIOGRAFFILM . SÅ HVIS DU/I ER INTERESSERET, SÅ SKRIV PÅ OMTALTE EMAILADRESSE.
And in english:
I do recommend music, books, films etc. in my weblog. If you want me to recommend a record, book etc. please contact me here:
mr.capac_et_gmail.com
My condition is, that the music must be available
as an original CD og vinyl record.
Digital files (mp3 etc.) and musicvideoes, for-promotion-only-CD’s, and homemade CDs will not be reviewed by me.
The same goes for e- and audiobooks. Only printed books will do.
When I recommend a record, I will send a link to my recommandation to my contact person.
I try to write about the stuff, I receive as fast as possible. But sometimes it takes some time – but the recommandation will come and so will the link. Please be patient.
As the reader of my blog will see, I have first of all written about music, but I would like to write about other stuff such as poetry, books on music, literature and
movies. So if you are interested, please let me know.
Tak
We are each free to believe what we want, and it’s my view that the simplest explanation is; there is no God. No one created our universe, and no one directs our fate. This leads me to a profound realization that there probably is no heaven and no afterlife either. We have this one life to appreciate the grand design of the universe and for that, I am extremely grateful. (Stephen Hawking)
Min fordanskning:
Vi er hver især frie til at tro, hvad vi vil. Og det er mit synspunkt, at den enkleste forklaring er: Der findes ikke nogen gud. Ingen har skabt vores univers, og ingen styrer vores skæbne. Det fører mig frem til en dyb erkendelse af, at der sandsynligvis ikke findes en himmel eller et liv efter døden. Vi har dette ene liv til at sætte pris på universets storartede design, og det er jeg ekstremt taknemmelig for. [capac]
Om brug af billeder – The use of internet photos etc.
Når man låner billeder på nettet kan det være svært at afgøre, om de er “frie” eller ej. Jeg bestræber mig dog altid på kun at bruge billeder, der ikke er behæftet med rettigheder. Og i de tilfælde, hvor det er muligt, altid at angive navnet på fotografen/kilden.
Skulle nogen derude mene, at jeg krænker deres rettigheder til et billede, så kontakt mig, og det vil straks blive fjernet. Det gælder også links til videoer.
/
This site takes pride in using pictures that are not copyrighted or are royalty free. If I know the name of the photographer I always mention it.
Should someone out there regard my publishing of one of their photos and/or video footage as a violation of their copyright, do drop me a mail and I’ll remove it right away.
Ovenstående formulering er venligst lånt af Torben Bille og fru Anna-Katrine. Tak.
“By the end of the 20th century, it seemed to me that the muse had gone out of music and all that was left was the ‘ic’. Nothing sounded genuine or original. Truth and beauty were passé. Shock was the reigning value and schlock was rating raves in Rolling Stone. I heard one record (company) boss on the radio announcing matter-of-factly, ‘We are no longer looking for talent. We’re looking for a “look” and a willingness to cooperate!’ Another executive told me, as a prelude to rejecting my (then) last album, ‘We’re selling cars now. We’ve got fast cars and cute cars…’ I got the picture. I quit the business”. -Joni Mitchell
Die Bourgeoisie kann nicht existieren, ohne die Produktionsinstrumente, also die Produktionsverhältnisse, also sämtliche gesellschaftlichen Verhältnisse fortwährend zu revolutionieren. Unveränderte Beibehaltung der alten Produktionsweise war dagegen die erste Existenzbedingung aller früheren industriellen Klassen. Die fortwährende Umwälzung der Produktion, die ununterbrochene Erschütterung aller gesellschaftlichen Zustände, die ewige Unsicherheit und Bewegung zeichnet die Bourgeoisepoche vor allen anderen aus. Alle festen eingerosteten Verhältnisse mit ihrem Gefolge von altehrwürdigen Vorstellungen und Anschauungen werden aufgelöst, alle neugebildeten veralten, ehe sie verknöchern können. Alles Ständische und Stehende verdampft, alles Heilige wird entweiht, und die Menschen sind endlich gezwungen, ihre Lebensstellung, ihre gegenseitigen Beziehungen mit nüchternen Augen anzusehen.
Indskrift 2
”For endnu at sige et Ord om Belæringen om, hvorledes Verden skal være, saa kommer Filosofien alligevel altid for sent. Den kommer først til Syne i Tiden som Verdens Tanke, efter at Virkeligheden har fuldendt sin Udviklingsproces og er afsluttet. Historien viser med Nødvendighed det samme, som Begrebet lærer, at det ideale først fremtræder i Modsætningen til det reale med Virkelighedens Modenhed, og at det først da opbygger denne samme Verden, naar den er begrebet i sin Substans, i et intellektuelt Riges Skikkelse. Naar Filosofien maler sit raat i graat, er en af Livets Skikkelser blevet gammel, og med graat i graat kan den ikke forynges, men kun erkendes. Først naar Skumringen bryder frem, flyver
Minervas Ugle ud.” (Hegel)