1. juni 2019 arkiv

Exit Kristian Pommer – Dr. Dopojam

1. juni 2019

Og så forlyder det, at Kristian Pommer, der var forgrundsfigur i det navnkundige band Dr. Dopojam, er gået bort. Han blev 69 år.

Som Dansk Rock Leksikon skriver, så var Dr. Dopojam et unikt og humoristisk indslag i den tidlige danske rockscene (anno 1968), der foregreb fusionsmusikken med lån fra mange stilarter. Kristian Pommer, der spillede tangenter og guitar og sang, var kapelmester og fandt sin inspiration fra så forskellige kilder som Frank Zappa og amerikansk soulmusik. Bandet fik udgivet tre album, det sidste Cruisin’ at Midnight efter gendannelsen i 1980.

Entree

Exit Roky Erickson

1. juni 2019

Så døde Roky Erickson, forgrundsfiguren i det legendariske psykedeliske  garagerockband 13th Floor Elevators. Der foreligger ikke nogen dødsårsag, men vi ved, at Roky i mange år led af psykiske problemer, der bl.a. medførte ophold på psykiatriske hospitaler.

Da Roky besøgte Århus i 2016 var det tydeligt, at alderen (han var 68) var ved at sætte sig sine spor. Han var gangbesværet, men i øvrigt kunne man ikke mærke alderens trykken på hans musikalske udfoldelser. Lad os mindes ham sådan.

Folketingsvalget – 23

1. juni 2019

På vej hjem med hunden fra den morgenlige hundeluftning faldt mit øje på en valgplakat, der var  klistret fast til busventeskuret. På plakaten ser man Lars Løkke Rasmussen smile og give hånd til en mand med en mørkere hud en Rasmussens og teksten lyder: “Udlændinge skal bidrage til fælleskabet”.

For en overfladisk betragtning en uskyldig, velmenende insisteren på “fælleskabet”. Men udsagnet gør også noget andet, nemlig at skelne mellem udlændinge og os andre. Udsagnet er med andre ord med til at skabe en afstand mellem “dem” og “os”, “udlændinge” og “danskere”. Og det siger indirekte noget om, hvad det er for et “fælleskab”, Venstre forestiller sig. Ikke et fælleskab, hvor alle er lige, men for nogle – for at parafrasere George Orwell – er mere lige end andre. Udsagnet er med andre ord et præcist ideologisk billede af Venstres samfundssyn.

Hvis udsagnet skulle have undgået den ideologiske faldgrube, så skulle det have lydt: “Vi skal alle bidrage til fælleskabet”. Men det ville på den anden side ikke have passet med Venstres politiske udsyn, idet der som bekendt er nogle, der ikke bidrager til fælleskabet, fx store multinationale selskaber, der ikke betaler skat, danske virksomheder, der snyder i skat osv. osv.

Nej, jeg stemmer ikke på Venstre. Men det kan være nyttigt at nærlæse de kortfattede valgplakater. De kan fortælle meget om afsenderen.