13. juni 2019 arkiv

Dagens uundgåelige: Åh academia

13. juni 2019
You can be my alphabet
And I will be your calculator
And together we’ll work out on the escalator
I will time you as you run up to down
And you will measure my footsteps as I pleasure this town
The mean of our heights is divided by the
Nights
Which is timed by the daggers in the root of all our fights
The pass of your poem is to sway me in your knowing
And the beauty of the word is that you don’t have to show it
Oh Academia, you can pick me up, soothe me with your words when I need your love.
I am a dash and you are a dot, when will you see that I am all that you’ve got?
I’m a binary code that you cracked long ago, but to you I’m just a novel that you wish you never wrote
I’m greater than x, and lesser than y
So why is it that I still can’t catch your eye?
You’re a cryptic crossword, a song I’ve never heard
While I’m sitting here drawing circles I’m afraid of being hurt
Oh Academia, you can pick me up, soothe me with your words when I need your love.
You’re a difficult equation with a knack for heart evasion
Will you listen to my proof or will you add another page on?
It appears to me the graph has come and stolen all the laughs
It appears to me the pen is over analyzed again
And if I am a number I’m infinity plus one
And if you are five words you are afraid to be the one
And if you are a number, you’re infinity plus one
And if I’m four words then I am needing of your love.
Oh Academia, you can pick me up, soothe me with your words when I need your love.
Oooh Academia, Academia, Academia
Oooh Academia, Academia, Academia

Running on empty

13. juni 2019

Og så kommer -omsider, vil nogen nok sige – Jackson Brownes hovedværk og vel nok bedste sælgende og mest populære album, Running on empty i en ny, lydforbedret udgave. Det var det album, der for alvor gjorde mig til en af Jackson Brownes faste lyttere og åbnede op for de foregående, fremragende fire album.

Doktorens bedste eller noget

13. juni 2019

Næppe er Dr. John afgået ved døden, før en opsamling af hans singleplader fra plademærket Atco/Atlantic er på gaden. Meget passende, selv om Mac Rebennack nok først og fremmest var en albumkunstner. Men nye lyttere kan sagtens begynde her, hvis de vil smage doktorens gumbo…

Folkestyret i krise? – 2

13. juni 2019

Et folkestyre – eller med et andet fremmedord: demokrati – er ikke et styre, der er præget af fred og fordragelighed, uden  modsætninger, konflikter og konfrontationer. Tværtimod er det et ubehageligt træk ved et folkestyre, at deltagerne skal kunne tåle (tolerance) og acceptere, at de er mennesker, der har en radikalt anden holdning end en selv, ja endda holdninger, der er anti-demokratiske og stærkt frastødende. Men sådan er vilkåret. Hvis man vil have et folkestyre, så må man acceptere, at der findes  deltagere af en anden ubehalige observans. Rasmus Paludan og Stram Kurs har den seneste tid demonstreret dette forhold for enhver.

En anden side af dette ubehagelige forhold blev forleden illustreret af Dansk Folkepartis Marie Krarup, der i DRs program Deadline tog afstand fra såkaldte ghettebeboeres brug af deres stemmeret ved det overståede folketingsvalg. Det har nemlig vist sig, at de stemmeberettigede i overvejende grad har stemt på partierne Radikale Venstre og Enhedslisten. Krarups afstandtagen er interessant, fordi hun ikke forsvarer folkestyret, demokratiet. Snarere tværtimod. Hun siger bl.a. at ‘ det kan godt være, at det er godt for demokratiet, men det er dårligt for Danmark, fordi vi kan afskaffe Danmark med demokratiet’. Krarup indtager en klar, indiskutabel anti-demokratisk holdning. Det handler om hendes og DFs “danske værdier” og “Danmark”, altså en form for nationalisme, der går forud for alt andet. En nationalisme, der – hvis man tænker lidt videre – ikke kun rammer indvandrere i ghetteoområder (fordi de er potentielt anti-danske), men også  alle andre danske borgere, der forfægter folkestyret over nationen. Krarups holdning vil, hvis den tages alvorligt, indebære, at visse partier må udelukkes fra folketinget, bl.a. de to nævnte, og i videre forstand at der må indføres en slags sindelagskontrol i landet. Alle der sætter demokratiet over “Danmark” vil principielt være at betragte som fjender af nationen.

Marie Krarups holdninger er et  eksempel på, at nationalistiske og autoritære holdninger er repræsenteret centralt i folketinget og dermed i magtens centrum i landet. Og det er, jf. indledningen, en illustration af, at folkestyret rummer synspunkter og holdninger, der – hvis de fik flertal – kunne betyde enden på folkestyret.

Er folkestyret i krise? Ja, og det tror jeg sådan set, at folkestyret altid vil være – af ovenstående grunde.