3. juli 2019 arkiv

50: Nick Drake – Five Leaves Left

3. juli 2019

Og samtidig med Fairport Conventions folkudgivelse udkom også Nick Drakes debutalbum Five Leaves Left, der næsten understregede i hvilken retning den britiske folk skulle og ville bevæge sig den kommende tid.

Nick Drake blev kun 26 år, døde af en overdosis antidepressionsmedicin og efterlod sig ialt tre album, der siden har fået kultstatus her og hisset.

50: Fairport Convention – Unhalfbricking

3. juli 2019

Og så blev jeg mindet om, at det er alt for længe siden, jeg har lyttet til det engelske folk-rock-band Fairport Convention. For et halvt århundrede siden udsendtes bandet tredje (!) album Unhalfbricking. Og netop i 1969 nåede bandet deres kreative og kunstneriske højdepunkt med hele tre album (de andre to er: Liege & Leaf og What we did in our holidays), der for alvor dyrkede inspirationen fra den traditionelle britiske folkemusik. Denne nyorientering, der også betød en let nedtoning af inspirationen fra Amerika, blev understreget af, at Sandy Denny kom med i bandet som sangerinde og sangsskriver.

Og det engelske publikum kvitterede for den nye retning ved at sende plade  højt op på hitlisten.

Midt i en nationalsangstid

3. juli 2019
Fodbolden triller lystigt over grønsværen i disse dage. Både mænd og kvinder kappes om at vinde medaljer med den runde bold. Og et led i afviklingen af turneringerne er kollektiv afsyngelse af de respektive holds nationale sange. Og sandt at sige kan det godt være lidt anstrengende at høre fx den amerikanske, tyske eller franske nationalsang igen og igen. Jeg har den allerstørste sympati for det amerikanske hold anfører Megan Rapinoe, der flere gange har nægtet at synge med og at lægge højre hånd på brystet ud for hjertet. Hun demonstrerer stilfærdigt mod den åbenlyse nationalisme (som præsident Trump dyrker uhæmmet). Og det ville være rart, hvis flere spillere gjorde samme, medens andre nationalistiske, krigeriske osv. nationalsange blev afspillet. Og jeg tænker, at man kunne finde andre sange, der både var nationale, iørefaldende og – tankevækkende. Som fx Simon & Garfunkels “America”, der diskret lægger afstand til den amerikanske drøm om succes og penge.
Let us be lovers, we’ll marry our fortunes together
I’ve got some real estate here in my bag
So we bought a pack of cigarettes and Mrs. Wagner’s pies
And we walked off to look for America
Cathy, I said as we boarded a Greyhound in Pittsburgh
Michigan seems like a dream to me now
It took me four days to hitchhike from Saginaw
I’ve gone to look for America
Laughing on the bus, playing games with the faces
She said the man in the gabardine suit was a spy
I said, be careful, his bowtie is really a camera
Toss me a cigarette, I think there’s one in my raincoat
We smoked the last one an hour ago
So I looked at the scenery
She read her magazine
And the moon rose over an open field
Cathy, I’m lost, I said though I knew she was sleeping
And I’m empty and aching and I don’t know why
Counting the cars on the New Jersey Turnpike
They’ve all come to look for America
All come to look for America
All come to look for America