6. juli 2019 arkiv

Privilegium

6. juli 2019

I de forgangne uger har der været en ophedet debat om tidligere folketingsmedlemmers privilegier. Nærmere bestemt drejede debatten sig om, at fhv. folketingsmedlemmer fik lov til at beholde et frikort – på 1. klasse – til DSB. På tv kunne man høre den frafaldne Enhedslistekandidat og nu socialdemokratiske socialminister Pernille Rosendahl Krantz forsvare privilegiet ved at fremhæve fhv. statsminister Poul Rasmussen, der nu i tiden efter Folketinget rejste land og rige rundt og gjorde noget godt for de svage i samfundet. Krantz ville godt diskutere om det skulle være på 1. klasse, men ikke selve privilegiet.

Jeg tror eksemplet skal ses i en større sammenhæng. Man må principielt spørge, om det er rimeligt at politikere, blot fordi de er folkevalgte, skal tildeles nogen som helst privilegier, som ikke tilfalder andre borgere? Bedre pensionsforhold? Højere løn? Fri bolig? Vederlag i årevis efter udtræde af politik? Lukrative retrætejobs?

Jeg mener, at det er en uting at privilegere de folkevalgte. Det strider mod de demokratiske idealer, det skaber unødvendig afstand mellem de folkevalgte og vælgerne, det skaber såkaldt “politikerlede” osv. De folkevalgte skal selvfølgelig have en passende løn, medens de sidder på tinge, og skal have en garanti for, at de kan vende tilbage til det job, de havde før valget. Men ellers skal de arbejde og leve på samme betingelser som alle andre.

 

Elvis anno 1969

6. juli 2019

Nej, der er åbenbart ingen ende på Elvis Presley. Han var mit første musikalske idol (inden Beatles kom på banen), og jeg har stadigvæk et svagt punkt for Elvis, og jeg er til fals, hvis der kommer spændende nye udgivelser, der kan nuancere billedet af The King. Om det så er tilfældet med den 11-CD store Elvis Presley Live 1969 tør jeg ikke sige. Men i hvert fald er det en boks, der belyser hans koncertaktiviteter, efter at han var sluppet ud af sine filmkontrakter med Hollywood og igen fik kontakt med sit publikum. Selv om optagelserne er redigerede og opdateret lydmæssigt, og selv om der er sjældne optagelser med, så er det nok en lige stor mundfuld for selv en gammel fan som mig.

PS. Gå på Youtube og søg “Elvis Presley 1969” og du vil finde timevis af optagelser fra det år.