17. september 2019 arkiv

Pink Floyd som alsang

17. september 2019

Hank Williams – 17.09.1923 – 01.01.1953

17. september 2019

Det 21. århundredes bedste albums…

17. september 2019

Det er The Guardian, der vover pelsen og opstiller en liste over de 100 bedste album fra dette århundrede. Det kan selvfølgelig nå at ændre sig, men alligevel.

Og som nr. 1 finder vi Amy Winehouse med Back to black. Og det vil jeg ikke beklage mig over, selv om jeg aldrig selv ville formaste mig til at lave en sådan liste. Men Winehouse fortjener at blive husket for sin stemme, der var så meget bedre en majoritetens af hendes generations kvindestemmer.

Og jeg har heller ikke noget mod, at The Strokes med deres stilskabende første album Is this it? sniger sig ind på en andenplads. Selv om det ville være fint med bare en plads blandt de 100 udvalgte.
Der findes mange andre gode sager – fx Radiohead og David Bowie – på listen, men sandelig også mange, som jeg for længst har glemt… Men sådan er det jo med den slags lister.

 

Greta Thunberg får Amnesty International-pris

17. september 2019

Greta Thunberg fortsætter med imponerende stålsathed og urokkelig overbevisning sin kamp for klimaet. Og det har ført til, at hun har modtaget Amnesty Internationals fineste menneskerettighedspris, som hun straks delte med Friday for Future-bevægelsen, den bevægelse, som hun selv har initieret med sine skolestrejker hver fredag rundt om i verden.

Det interessante ved prisen er ikke kun, at den tildeles en ung diagnoseramt pige med et klart mål, men også, at det understreger, at kampen for klimaet ikke kun handler om CO2-reduktion, men er tæt forbundet med andre alvorlige problematikker, som fx menneskerettighederne. Og økonomien, politiken osv. Det er netop denne forvikling af mange alvorlige og dybe problemer, der gør kampen for klimaet til vor tids ungdomsoprør.