23. september 2019 arkiv

Leonard Cohen: Tak for dansen

23. september 2019

Leonard Cohen er ikke mere. Og alligevel kommer der en ny plade, Thanks for the Dance, med Cohen. Om kort tid. Han har åbenbart ikke ligget på den lade side, da han nærmede sig sit livs afslutning, og h ar efterladt en række sange, der nu finder vej til hans mange fans og lyttere – som en stemme hinsides graven.

Bruce Springsteen – 70

23. september 2019

Torben Bille ville have elsket at skrive om sit idol Bruce Springsteen på dennes 70-års-dag. Og dagen vil med sikkerhed ikke gå i glemmebogen i musikmedierne. For vi har jo at gøre med en af de få amerikanske kunstnere, der kan måle sig med måletstokken derovre: Bob Dylan. En af de sangskrivere, der gennem et halvt århundrede har skrevet vedkommende og langtidsholdbare sange med rod i en primær blue collar-virkelighed, som tusinder, ja millioner, har kunnet leve sig ind i og identificeret sig med – og alt sammen i en ramme af amerikansk rock, der både var i dyb gæld til traditionen men også fornyende og frisk, da den kom ud på markedet.

Nogle af Springsteens kritikere mener, at han har tabt kunstnerisk højde i det nye årtusinde. Til dem er der kun at sige: Lyt til hans optræden på Broadway, hvor han alene på scenen får demonstreret sine sanges holdbarhed, relevans og aktualitet. Og ikke mindst afklarethed. For det er måske i virkeligheden det, alderen fører med sig, hvad enten man hedder Springsteen, Dylan eller Lundell – ikke ungdommelig fornyelse, men afklaring, afklarethed og klarhed.