4. december 2019 arkiv

50: Rod Stewart – An Old Raincoat won’t ever let you down

4. december 2019

Ganske vist hed den kun The Rod Stewart Album, da Rod Stewart fik udsendt sit første soloalbum – i USA. Europæerne måtte pænt vente til primo 1970, før den gamle regnfrakke landede i pladebutikkerne. Til gengæld var den værd at vente på og gav lytterne en forsmag på, hvad Roden mange efterfølgende plader ville byde på: En skønsom blanding af originale sange og coverversioner, men ikke noget fra mandens egen hånd.

En af sangene i en senere, fin version:

Annisette – til lykke

4. december 2019

13 personer er blevet hædret med Statens Kunstfonds livsvarige ydelse (på ca. 160.000 kr. pr. år). Blandt dem Annisette, der gennem mere end 50 år har ladet sin særprægede og kraftfulde stemme lyde, ikke mindst i sammenhæng med bandet Savage Rose. Og hun har altid – som bandet i det hele taget – været i opposition til det establisment, som Statens Kunstfond er en del af. Og det er vel udtryk for, at Statens Kunstfond primært skeler til de kunstneriske kvaliteter og ikke kunstnernes holdninger til samfundsmæssige spørgsmål (selv om de ting kan være svære at adskille i nogle kunstneriske sammenhænge).

Listen over årets modtagere ser således ud:

Flemming Quist Møller: Tegner, musiker, forfatter og filmarbejder og far til folkekære karakterer som Cykelmyggen Egon og Jungledyret Hugo.

Mette Moestrup: Nyskabende og eksperimenterende digter og forfatter med en række teaterforestilinger, digtsamlinger, børnebøger og kollektive skriveeksperimenter i porteføljen.

Annisette Koppel: Sanger og sangskriver, medskaber af over 170 værker med Savage Rose og en unik stemme i dansk musikliv.

Jesper Kongshaug: Internationalt anerkendt lysdesigner til alt fra teatre og operaer til events og offentlige pladser.

Carsten Thau: Idéhistoriker og professor i arkitektur. Forfatter, forsker og en af de største formidlere af arkitektur herhjemme.

Anita Jørgensen: Billed- og installationskunstner med en perlerække af materialebevidste installationer og værker i det offentlige rum. Blandt andet Byens Bro i Odense.

Jette Gemzøe: Tekstilkunstner, hvis tekstiler udsmykker store offentlige institutioner og private virksomheder herhjemme og i udlandet.

Peter Adolphsen: Forfatter, der siden 1996 har skrevet noveller, eksperimenterende fiktionsprosa, sci-fi romaner og flere billedbøger til børn.

Kristine Jensen: By- og landskabsarkitekt, der har sat præg på vores fælles landskab. Blandt andet med renoveringen af Prags Boulevard i København, landskabet omkring det nye Moesgaard Museum uden for Aarhus og monumentområdet i Jelling.

Jesper Fabricius: Billedkunstner, der står for udstillinger på tværs af medier som fotografi, eksperimentalfilm, maleri, installation, grafik og collage samt kunsttidsskriftet PistProtta og forlaget Space Poetry

Karsten Fundal: Komponist, kendt for sine symfoniske orkesterværker og kammermusik og interessante samarbejder, herunder musik til flere spillefilm.

Thomas Agerfeldt Olesen: Cellist og komponist af orkestermusik og kammermusik, heriblandt syv strygekvartetter samt operaer. Hans værker er blevet opført verden over.

Nikoline Werdelin: Tegner og kvinde bag de tegnede tidskrøniker Homo Metropolis, Café og Rose, Laura og Nugga i Alt for Damerne og Politiken. Desuden en produktiv dramatiker og sceneinstruktør.

Til lykke til Annisette og alle de andre.