2. januar 2020 arkiv

Præ-rock’n roll: Tommy Elmer Duncan

2. januar 2020

Skæringen er fra 1956, hvor den udkom på Fire Records. Tommy spillede western swing, en af forudsætningerne for rock’n roll (selv om det er svært at høre forskel), og han var medstifter af (sammen med Bob Wills) The Texas Playboys, der blev dannet i 1934. Duncan var en texansk bondeknold, der efter at været flyttet hjemmefra begyndte at “buske”, spille rundt omkring, indtil Bob Wills opdagede ham og tog ham med i Light Crust Doughboys i 1932.

Texas Playboys i 1951 med “Ida Red”, der efter sigende skulle have inspireret Chuck Berry til at skrive sin “Mabelene”…

Nytårstalen 2

2. januar 2020

Når man har sagt A, så kan man også lige så vel sige B. Først dronningens nytårstale, så den socialdemokratiske dronnings i går aftes. Jeg hæftede mig især ved to ting. For det første, at Mette Frederiksen igen forsøgte at markedsføre sig som børnenes statsminister. Og der er da også forhold i det såkaldte velfærdssamfund, som trænger gevaldigt til at blive reformeret. Ikke kun de misrygtede børn, som Frederiksen snakkede en del om, men også dem, der lever under fattigdomslignende vilkår, hvor forældrene er på forringede overførselsindkomster. Det med fattigdommen glemte Frederiksen i forbifarten – eller også ville hun helst ikke ind på det, fordi enhver form for klar udmelding vil låse sig fast som en forpligtelse.

Dernæst noterede jeg med med tilfredshed, at Frederiksen nævnte klimaet og ikke mindst børenenes og de unges konstante, vedholdende opfordring til det voksne om at gøre noget ved det. Herefter kan Frederiksen og hendes allierede ikke sidde på hænderne, men må gennemføre en meget ambitiøs klimalov og -politik. Det kan kun gå for langsomt.

Jeg har også bemærket, at reaktionerne fra oppositionspartierne på Frederiksens tale har været dræbende forudsigelige. Som altid bliver hun kritiseret for at være ukonkret, som om en nytårstale nogensinde vil kunne blive det uden at miste selve sin idé. Derimod er der mere substans i retorikprofessor Christian Kochs kritik af Frederiksens prioritering i talen. Den lange snak om børnene. Er det virkelig det vigtigste problem for den socialdemokratiske mindretalsregering? Det kan man sagtens betvivle. Det ville måske have klædt Frederiksen bedre netop at gøre klimaet, der også var den seneste valgkamps øverste tema, til det altsoverskyggende tema. Men Frederiksen vil åbenbart gå langt for at blive husket som børnenes minister, når engang hun ikke er statsminister længere…