8. april 2020 arkiv

50: Rødstrømpebevægelsen

8. april 2020

Den 8. april 1970 gik udklædte kvinder ad Strøget i København i protest mod “skønhedsindustriens” kvindebillede. Og begivenheden er siden blevet opfattet som Rødstrømpebevægelsens fødselsdag. Sloganet var, som plakaten fra Jysk Kvindefestival 1977 bevidner: “Ingen kvindekamp uden klassekamp, ingen klassekamp uden kvindekamp”. Og med det slogan gødede rødstrømperne i årene 1970-1985 jorden for den, vi i dag kalder “feminisme”. Og når jeg tænker på dagens feminister, så savner jeg rødstrømperne, netop fordi de ikke kunne forestille sig en kvindekamp, der ikke også var en klassekamp (og omvendt). Det gav et helt andet perspektiv end dagens feminisme: Man kunne kun forestille sig, at kvinders kamp for rettigheder og ligestilling ville munde ud i et nyt samfund, hvor alle havde samme frihedsrettigheder og ligestilling. I dag er det perspektiv skrumpet forstemmende ind, så det ofte kommer til at handle om den enkelte kvindes behov og ligestilling.

Den uendelige spilleliste 8: Ripple – Playing for change

8. april 2020

Så døde han da – John Prine, 73 år

8. april 2020

Det er nok ikke overraskende, at John Prine bukkede under for den coronainfektion, han fik for nylig. Han havde et svagt helbred og havde haft kræft et par gange. Så de lå i kortene, at han ville blive en af ofrene for den lille virus.

I nekrologstrømmen, der allerede ruller derude, kaldes han amerikansk sangskrivnings Mark Twain. Og finere titel kan man næsten ikke forestille sig, hvis man bare kender lidt til Twains fortællinger og Prines sange. Og hvad er mere passende end at lade Prine og Bonnie Raitt deles om den sang, der er blevet en signatursang for dem begge – “Angel from Montgomery”.

Læs The Guardians fine nekrolog.

Og på sin sidste plade, The Tree of Forgiveness, sang Prine og det, der ville ske, når han engang døde. Og det er en på alle måder usentimental sang om et liv, der fortsætter, når livet her altså er slut.