6. februar 2021 arkiv

Or should I say she once had me

6. februar 2021

Midt i al mit roderi i Youtubes mange klip med Beatles kom jeg i tanke om den franske filosof Michel Serres, der engang for mange år siden til magasine Marie Claire udtalte, at det Beatles bragte ind i kulturen var kærlighed. Det var ikke lige med de ord, han udtrykte sig, men meningen var god nok. Hvis Beatles stod for noget sådan i almenpolitisk forstand, så var det: All you need is love. Først og fremmest kærlighed.

Og så kom jeg i tanke om “Norwegian Wood”, der indledes med ordene: “I once had a girl / Or should I say she once had me…”. I disse ligestillingstider er det værd at hæfte sig ved den meget Lennonske drejning “or should I say she once had me”. Ikke noget med mandschauvinistisk praleri om erobringen af en pige, for det kunne lige så vel være den anden vej. At hun havde mig. Et typist twist, der både siger en masse om, hvordan sangskriveriet fungerede i de fires kreative år, men også noget om, at nye tider med ændrede “kønsroller” var på vej – og Beatles var på forkant med udviklingen (hvilket ikke ændre ved, at de i privatlivet havde deres at slås med…).

Mere Beatles-klip: I’m happy just to dance with you

6. februar 2021

Uvist af hvilken årsag så har jeg The Beatles’ film A hard days night i en VHS-udgave og ikke mindre end to DVD-udgaver. Måske bare et udslag af Beatlemani… Men i hvert fald er filmen (lavet af Richard Lester) måske den bedste filmiske dokumentation af den særlige enhed, gruppen udgjorde. Her i denne film får vi et indtryk af det fællesskab, der hinsides de musikalske evner bandt de fire Liverpudlinans sammen til noget ganske særligt. Man ser det fx tydeligt i dette klip, hvor de øver sig til en tv-optræden. Læg mærke til, hvor afslappede de er. Læg også mærke til deres non-verbale kommunikation, der fortæller en masse om, hvordan de havde det sammen dengang. Og så er det en forbandet god sang.

Og er man i tvivl om ovenstående, så se det her klip med “If I fell” fra samme film. Bemærk fx, hvordan John Lennon fuldstændig upåvirket af Ringos flytten om på trommesættet og efterfølgende sætten sig klods op ad Ringo. Det er Beatles, når de er tættest og mest forbundne.