9. februar 2021 arkiv

Whitney

9. februar 2021

I aften viser DR2 dokumentaren Whitney om Whitney Houstons liv og død. Whitney Houston var – på linje med den yngre Amy Winehouse – et eksempel på, hvordan et stort talent bliver ædt op af den musikindustri, som gjorde dem til stjerner, men også trak dem ind i en verden, der forstyrrer ens selvopfattelse og medfører en livsstil, der potentielt er dødelig. Elvis Presley var et godt eksempel på, hvordan det kan gå, når omstændighederne og miljøet gør en til noget, der er større end det guddommelige.

For ca. halvtreds år siden så vi en række unge mennesker på 27 år blive nogle af de første ofre for den molok, som underholdningsindustrien var og er. Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joplin… Alle fik for meget af det, der følger med berømmelsen i underholdningsbranchen. Siden er 27-års-klubben blevet afløst af den ene tragedie efter den anden. Og så regner vi slet ikke dem med, der kom før vores tidsregning. Fx mange af jazzens stjerner.

Beatles og Everly Brothers

9. februar 2021

Som bekendt var The Beatles et kopiband, da de startede og de første år frem, bl.a. i årene i Tyskland. Og de elskede mange af de navne de kopierede. Fx The Everly Brothers, der netop var store i årene op til Beatles’ gennembrud, og som Beatles i en vis forstand overtog førertrøjen efter. Alligevel skal man lede grundigt efter Beatles-indspilninger af Everly Brothers-materiale. Men på den fine opsamling af BBC-optagelser Live at the BBC finder man de fire Liverpool-drenges udgave af sangen “So how come (No one loves me)”, som Everlys havde med på deres fjerde album A date with Everly Brothers. Sangen er i øvrigt skrevet af de yderst flittige Felice og Boadleaux Bryant (“Love Hurts”, “All you have to do is dream”, “Bye bye love” m. fl.). Og Beatles lyder ganske halvtredseragtige her.

I øvrigt kan man læse, at det især var George Harrison, der elskede Everly Brothers. Og noget af forklaringen – ud over Everlys fortræffelige vokalarbejde – er nok, at Don og Phil Everly altid havde særdeles gode guitarister i deres bands.

Mange år senere – nærmere bestemt i 1984 – indspillede Everly Brothers Paul McCartney-kompositionen “On the wings of a nightingale”.