14. februar 2021 arkiv

Fra Pete Best til Ringo Starr

14. februar 2021

Igen og igen løber man ind i myten/historien om Pete Best’ forladen The Beatles. Ofte i et forsøg på at gøre Pete Best til den “glemte” Beatle eller sådan noget. Men uanset, hvor mange seriøse bøger og artikler, man læser om The Beatles’ tidlige dage, så er det ikke til at tage fejl af, at grunden til, at Pete Best blev fravalgt var, at han ganske enkelt ikke var god nok til The Beatles. Hvorimod den venstrehåndede trommeslager Ringo Starr var den bedste trommeslager, man kunne opdrive i Liverpool, hvorfor de andre meget gerne ville have ham bag gryderne. At hans venstrehåndethed på højrehåndede trommer gav et ekstra raffinement er blot et ekstra plus.

Karusell

14. februar 2021

Billedet ovenfor viser en af mine allerførste plader. En singleplade med Chubby Checker og hans hit “Limbo Rock” (B-siden: “Popeye (The Hitchhiker)”. Jeg fik den med i købet, da jeg ni år gammel fik min første grammofon hos Poulsen i Esbjerg. Min grønne rejsegrammofon. Året var 1962.

Interessant er også, at pladen udkom på plademærket Karusell. Det var et svensk mærke, der var blevet til i mit fødeår, 1953, med det formål at udgive jazz og pop. Stifterne var Carl Gustav Niren og orkesterleder Simon Brehm. Det var især ideen, at plademærket skulle markedsføre den kendte Norman Granz’ mange pladeudgivelser. Men der smuttede altså også lidt pop og rock med. Nok, fordi efterspørgslen på pop og rock steg voldsomt i de tidlige tressere. Karusell fik også en række undermærker med hvert sit speciale. Karusell blev overtaget af tyskerne og omdøbt til Karussell (med to s’er) og med speciale i mindre kendte jazz- og popkunstnere og genudgivelse af deres materiale.

Chubby Checker-pladen er ikke nogen sjældenhed og kan fås second hand til nogle få euro. Men den er sjov at have i sin beskedne singlepladesamling.