15. maj 2021 arkiv

Jordmoderen er tilbage – med lydspor

15. maj 2021

Det er igen muligt af følge jordmødrene og nonnerne i den britiske serie Call the Midwife (da. Jordmoderen). DR1 genudsender for tiden serien og er vi – tilhængere af serien – heldige får vi denne gang de allerseneste afsnit med. Men ellers kan vi nøjes med at nyde gensynet med det fattige, havnearbejderkvarter Poplar i London og indbyggerne i Nonnatus House som sørger for at bringe nye borgere til verden og for at give sundheden støtte i området. – Og så kan man, når man er mig, også igen nyde lydsporet med de i alt 350 sange, der alle (indtil videre i hvert fald) er fra post-Beatles-perioden med masser af doo-wop, fler- og enstemming skønsang og Tin Pan Alley-sangskriverformat.

50: Pink Floyd – Relics

15. maj 2021

Det var vist pladeselskabets idé at udsende opsamlingsalbummet Relics. Selskabet var bange for, at Pink Floyd ikke ville nå at få en rigtig plade ud i 1971, fordi bandet efter Atom Heart Mother var gået i studiet uden at have noget materiale og for at skabe det, der ville blive til Meddle. Og selv om Relics ikke bød på nyt, så var det alligevel en interssant udgivelse, idet den omfattede Pink Floyds første singleplader – ikke mindst “Arnold Layne” og “See Emily Play” – plus lidt filmmusik og et par Syd Barretts-sange fra tidligere albums.

Nostalglimt: Med bue og pil i barndommens land

15. maj 2021

En bekendt fra barndomsbyen Esbjerg har forsynet mig med ovenstående gamle foto af den lokale frugt- og blomsterbutik i Nygårdsvej i Esbjerg. Butikken lå på den anden side af gaden, et lille stenkast fra det hus, hvor jeg boede sammen med mine forældre. Bortset fra ismejeriet, der lå lidt længere oppe ad Nygårdsvej på hjørnet til Sjællandsgade, var frugt- og blomsterbutikken den eneste på vores stykke af Nygårdsvej. Og det var en tid, hvor der var mange små butikker i gaderne…

Ejeren af butikken dengang (1954-1965) var hr. og fru Lisby. De havde en datter og en søn (Hans). Sidstnævnte var en af gadens legekammerater, selv om han var, hvad man i dag vil kalde udviklingshæmmet.

Jeg husker primært butikken for dens blomster og hvad dertil hører. At der også forhandledes frugt erindrer jeg ikke.

Jeg kom mestendels i butikken, når jeg var sammen med min mor, der købte blomster til sig selv. Men det skete også nogle gange, at jeg selv – sammen med en af gadens kammerater – var derovre for at købe materialer til flitsbuer. I følge ordbogen er en flitsbue (ty. Flitzbogen) “et skydevåben til pile, bestående af en bøjelig stang imellem hvis spidser der er udspændt en streng ofte om tilsvarende legetøjsmodel”. Og det ville i vores tilfælde sige en bambuspind med en tykkelse på 1-1½ cm og nogle tynde blomsterpinde af træ. Og så skulle der bruges en tynd snor (slagter- eller pakkesnor), der blev sat fast på bambspinden med et lille hak i enderne (her kom fars gamle Clutters and Cie-kniv til sin ret). Med en passende bue blev snoren spændt godt ud mellem enderne. Og når så de små træpinde var snittet spidse i den ene ende og havde fået et lille hak i den anden (til snoren), så var drengevåbnet klar til cowboy- og indianerlege o.a. Når det gik rigtig højt satte vi en lille møtrik i enden på pilen, der så fik lidt mere tyngde.

Nu om stunder ville det selvfølgelig være utænkeligt, at børn fik lov til at lege med sådanne filtsbuer. Tænk, hvad der kunne ske af ulykker. Børneøjne osv. Men der skete ikke noget alvorligt dengang. Vi legede med flitsbuerne, indtil vi – sådan som det jo er med børn – pludselig tabte interessen for den leg  og kastede os over noget andet.

PS. Butikken eksisterer ikke længere, men er for længst afløst af lejlighedsbyggeri. Det er vist det, man kalder udviklingen…

Opdateret november 2021

Graham Gouldman – 75

15. maj 2021

Længe før Graham Keith Gouldman blev en del af 10cc som sangskriver og bassist var han sangleverandør til hitlisterne – ikke mindst de britiske – med sange som “For Your Love”, “Heart Full of Soul” og “Evil Hearted You” (The Yardbirds,), “Look Through Any Window” og “Bus Stop” (The Hollies), “Listen People”, “No Milk Today” og “East West” (Hermans Hermits) og mange flere. 10cc var i første omgang aktive fra 1973-1983, men er blevet gendannet flere gange siden, senest (og nok sidste gang) i starten af 1990’erne. Men Gouldman har fortsat samarbejdet med gamle 10cc-medlemmer, fx i Wax (med Andrew Gold). Så sent som 2020 udsendte Gouldman soloalbummet Modesty forbids, hvor han får hjælp af Ringo Starr, hvis All Star Band Graham også har været en del af.