Lou Reeds Metal Machine Trio

17. januar 2010

Da Lou Reed i 1975 udsendte sit dobbeltalbum “Metal Machine Music” (med undertitlen An Electronic Instrumental Composition), var jeg lidt i tvivl om, hvorvidt Reed blog tog endnu et skridt i retning af den hvide lyd eller det var en slags practical joke vendt mod et pladeselskabs kontraktmæssige forpligtelser. Et eller andet sted foresvævede det mig, at sidstnævnte mulig ville ligge langt fra den i øvrigt kompromisløse Lou Reed.

Og de udtalelser, han siden er kommet med, tyder på, at han tog projektet ganske alvorligt. Ser man lige bort fra det faktum, at albummet ikke er til at holde ud at lytte til – hvilket jo ikke udelukker, at vi har at gøre med musik – så er det heller ikke svært at se kontinuiteten fra Velvet Undergrounds lydbillede og til Metal Machine Music. Lige som man også kan se en rød tråd til rækken af eksperimenter med el-guitaren i rocken (via Jimi Hendrix og tilbage) og til den moderne klassiske musiks inddragelse af støj og anden reallyd ( fra Stockhausen til La Monte Young).

At lytte til Metal Machine Music er som at lytte til den redundante støj af en garagerockband, hvor melodi og rytme er siet fra. I koncentreret form. Ikke for ingenting er pladen blevet opfattet som en forløber for den såkaldte industrial music. Og så inspirationskilde for senere udgaver af støjrock.

Og Lou har ikke fortrængt denne udgivelse, for på hans hjemmeside, kan man læse om projektet Lou Reeds Metal Machine Trio, der allerede har givet et par koncerter og snart barsler med en cd-udgivelse. Gruppen, der ud over Reed selv består af Ulrich Krieger og Sarth Calhoun spiller instrumentalmusik af Reed – fra metal maskine musik til meditativ musik. På samme side kan man downloade flere optagelser og høre en smagsprøve. Den 24. april i år lægger trioen vejen forbi DR Byens Koncerthus. Hvis det er noget.

At lytte til Lou Reeds Metal Machine Music

4 kommentarer

  1. mb kommentarer:

    Jeg læste et interview med Lou Reed ikke så lang tid efter at “Metal Machine Music” udkom, hvor han sagde, at han (heller) ikke selv havde hørt hele albummet. ;-)

    Jazz guitaristen Pat Metheny blev ramt af en lignende raptus med albummet Zero Tolerance for Silence – han spiller dog selv.

  2. capac kommentarer:

    @mb: Ja, jeg har ogsÃ¥ læst, at Reed har udtalt, at han var “stoned”, da han lavede den…

  3. KorrekturKaj kommentarer:

    “Garagarockband”??? Mener du ikke “Gaga-raga-rockband”?

  4. capac kommentarer:

    @KorrekturKaj: Hvad skulle man gøre uden sådan nogen som dig!? Retter. Selv om forskrivelsen er tankevækkende. Ga-raga-rock. Garageraga. Garageragerock. Hermed er de nye etiketter givet videre til den hungrende presse. :D

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

360 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62