Tom Petty og lammenes tavshed

19. oktober 2010

Hen over formiddagskaffen løber associationerne sammen for denne blogskribent. Torben markerer Tom Pettys 60-årsdag,og i Mod Strømmen skrives der om det til tider vellykkede møde mellem film og musik. Og i mit hoved er Tom Petty og hans Heartbreakers blevet uløseligt forbundet med Jonathan Demmes nyklassiske horrorfilm Silence of the Lambs (da. Ondskabens Øjne) fra 1991. Jeg har set den film mindst ti gange, fordi jeg har brugt den i min undervisning. Og jeg er ikke blevet træt af den. Hver gang jeg har set den, har jeg opdaget nye detaljer, der har overbevist mig om, at der er tale om et mesterværk i genren og i instruktørens opus.

I en central scene ser man en ung pige køre af sted i sin bil, medens hun skråler med på tonerne fra bilradioen. Og tonerne kommer fra Tom Petty and the Heartbreakers sang “American Girl”, gruppens andet singleudspil fra debutalbummet “Tom Petty and the Heartbreakers”. En nærmest arketypisk, moderne situation fra Amerika. Ungdom, bilisme, frihedstrang og FM-bilradio. Sangen med de indledende ord “Well she was an American Girl/Raised on promises” handler om ungdommelige forventninger og ængstelser til livet og får biograftilskueren til at se den unge pige i bilen som prototypen på en amerikansk pige.

Singlen blev i øvrigt ikke noget hit for gruppen, men blev brugt i flere film – fx FM (1978), Fast Times at Ridgemont High (1982) og Chasing Liberty (2004) og tvserier (Scrubs og The Sopranos). Og så plankede Tom Pettys læremester og forbillede Roger McGuinn kort tid efter, at Petty havde indspillet den. Man kan finde hans version på albummet Thunderbyrd fra 1977. McGuinn har i øvrigt givet udtryk for, at sangen lige så godt kunne være skrevet af ham selv… Og det siger også noget om sangens slidstyrke, at den er blevet indspillet af en lang række andre kunstnere fra Def Leppard over Pearl Jam til hitlistedarlingen Taylor Swift.

Skriv en kommentar

173 har læst indlægget