Beatles i København

14. november 2010

For øjeblikket er jeg ved at gense The Beatles Anthology, den lange dokumentar om gruppens karriere. Ved gensynet af de første to dvd’er har jeg bemærket mig, at gruppens besøg i København spiller – for at sige det pænt – en yderst beskeden rolle. Og jeg kom til at tænke på, om det mon hang sammen med det forhold, at gruppens besøg i hovedstaden – til forskel fra Beatles’ optræden i Sverige, Holland, Paris osv. – kun i ringe grad blev dokumenteret filmisk? Var Danmark også på dette punkt nogle skridt efter det øvrige Europa?

I hvert fald er det slående, hvor mange særdeles fine filmoptagelser, der er med gruppen fra de første banebrydende år. En af de sjove afsnit drejer sig om gruppens besøg i Hong Kong i 1964, hvor de mod deres egne forventninger kommer til at spille for udstationerede, engelske militærfolk og ikke de lokale asiater. Et andet sjovt afsnit er deres optræden samme år i Washington, hvor de spiller i en arena (Coliseum) og er placeret midt i rummet, så de hele tiden må vende sig rundt for at alle publikummer kan få en chance for at opleve gruppen forfra. Ringo bliver placeret på en drejeanordning med sine trommer, men den fungerer ikke optimalt og der må bruges knofedt for at få vendt den. Men alligevel bliver koncerten en succesoplevelse for alle parter. Mon nogen i dag ville lade sig byde sådanne forhold?

En anden ting, der igen får hårene til at rejse sig på mine arme, er Beatlemania-fænomenet. Pigernes vildskab og den smittende begejstring.

4 kommentarer

  1. AagePK kommentarer:

    Det kan mÃ¥ske fra redaktionens side have spillet ind, at der jo “kun” var 3 Beatles med i København, Ringo lÃ¥ jo hjemme med brændte mandler eller sÃ¥dan noget.
    Men det holdt jo ikke pigerne tilbage.
    Krabbenhøfts historie havde jeg hørt, den er rigtigt sød. Jeg kan godt forstå, den har bidt sig fast i hans hukommelse, det er da noget at samle på. Mon den slags ville blive overladt til tilfældighederne i dag?

  2. capac kommentarer:

    @AagePK: Jo, men Jimmy Nicol var jo også med i andre lande. Og Ringo kommenterer på det i dvdboksen. Nej, jeg hælder til den forklaring, at vi var lidt bagefter herhjemme. Det passer også meget godt med Torben Billes fremstilling i Yeah, Yeah, Yeah.

  3. susling kommentarer:

    Hvis man nu kender en, der kender en, der havde billet nr. 1 og 2 til den Bille-koncert i KB-hallen, giver det så street cred????

  4. capac kommentarer:

    @susling: Ja, mon ikke. Især, hvis de har billetterne endnu. :D

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

295 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62