Danmark som Sovjetstatens efterfølger

5. december 2010

Jeg begynder at mærke mere og mere, at jeg kommer tilbage til min sovjetiske fortid. Pointsystem til permanent opholdstilladelse, pointsystem til familiesammenføring, pointsystem til SU. Der var også pointsystemer for alt i Sovjetunionen.

Udviklingen gør mig bekymret, for jeg ved, hvad der skete i fortiden. Alle pointsystemer, uanset hvor gode er de, får følge af et stort bureaukrati, embedsmandsmagt og korruption.” (Alma Bekturganova Andersen)

Det er et udslag af historiens ironi. I den siddende regerings borgerligt-liberalistiske ideologiske konjunktur har vi været vidne til en ideologisk klapjagt og hekseproces mod alt, hvad der lugtede af venstreorientering og kulturradikalisme, og den hedengangne Sovjetstat er – på linje med og uden nuancering Det Tredje Rige – blevet gjort til symbol på og skræmmebillede af alt, hvad man ville gøre op med. Man har projiceret alt det negative over på Sovjetstaten: det anti-demokratiske, diktatoriske, bureaukratiske, totalitære osv. over på dette fjendebillede, men har samtidigt – og det er psykologisk helt logisk – været blind for, at man selv nærede disse tendenser ved sit hjerte. Måske skal man – som Alma – have levet i Sovjetstaten for at opleve et uhyggeligt dèja vu, når man ser, hvad der sker i Danmark. Den mininalstat, som var regeringspartiets ideologiske udgangspunkt (i Foghs famøse bog) er blevet en overdimensioneret Molok, der forbruger menneskelige og økonomiske ressourcer i et hidtil uhørt omfang – og udøver en lige så uhørt kontrol og overvågning af civilsamfundet og dets borgere. Sovjetstatens genkomst. Og udviklingen vil sandsynligvis fortsætte, for det er åbenbart, at magthaverne ikke formår at ændre fundamentalt på statens gøgeungeagtige vækst og den anti-demokratiske og totalitære tendens. Besparelser, privatiseringer og udliciteringer osv. er blot sminke eller glasur…

7 kommentarer

  1. Eric Hornecer kommentarer:

    Ja det er ligesom i DDR!
    Der måtte man også bygge en mur for at hindre folk i at komme ind i arbejder- og bondeparadiset!

    Og det var nødvendigt at fratage folk deres statsborgerskab, for at få dem til at forlade DDR!

    Lars Løkke er en folkesocialist!

  2. AagePK kommentarer:

    Sammenhold lige det med udviklingen af undervisningssystemet, som det blev udviklet på RUC, og har bredt sig via seminarier og gymnasier helt ned i børnehaveklassen: du skal tage IB for at få fornemmelsen af de klassiske dyder som viden; så kan du derefter læse regeringspartiernes ordførere på området og ministrenes CV: da de ikke har gennemført nogen uddannelse selv, f.eks forskningsministeren, så har de jo heller ingen forudsætning for at fatte, hvad der sker.

  3. Donald kommentarer:

    Undskyld mig, men jeg undrer mig ikke over, at sovjetstatens bagsider var de samme som en højredrejet regerings bagsider, korruption, nepotisme i form af pointsystemer og så videre. Jeg kan godt følge dig i at EU har projiceret negative sider over på Sovjetstaternes systemer. Dette at spille på en befolknings reducerede billeder af andre lande kan misbruges og er blevet misbrugt; *men* sovjetstaternes styreform har aldrig haft noget at gøre med socialisme (eller kommunisme i betydningen kommunalt demokrati).

    Jeg fatter ikke at du kan sige at sovjet pÃ¥ linie med nazi er gjort til skræmmebillede. Det _er_ et skræmmebillede, og selv indsigtsfulde mennesker som Ole Sohn er faldet for den propaganda, som udgik – det er endnu mere et skræmmebillede. Det er Ole Sohns fortjeneste, at han er blevet klogere, ikke sovjetsystemets fortjeneste. Der er mange andre personer, som kan nævnes, og de fleste kloge har sagt nok er nok pÃ¥ et tidspunkt, hvor de fik rigtig indsigt i sovjets undertrykkelsesmekanismer og mord udført af efterretningstjenesterne.

    Det er en kendt ting, at der opstod et magttomrum efter Gorbatjovs fald og at der ikke var en uddannet, loyal stand af embedsmænd og politikere, som magtede at tage over. Det er meget underligt og burde kunne give anledning til interessante bøger i stedet for næste bog i serien om politiker XYZ og krigen i 1864 mv.

  4. capac kommentarer:

    @Donald: Du har ret i, at Sovjetstaten ikke har noget med socialisme eller kommunisme at gøre. Allerede i halvfjerdserne kunne man læse sovjetkritiske socialister historisk forklare, hvordan Lenin og Co. overtog zarens statsapparat (og det hemmelige politi etc.) ganske ukritisk. Og det er langt hen samme billede i dag i Rusland.
    Donald, det er ikke mig, der sidestiller nazismen og sovjetstaten. Det er, hvad de borgerlige ideologer gør og hele tiden har gjort. Tag fx DFs Espersen. Man siger Totalitarisme: Sovjet = Nazismen = Islamismen osv. Et fedt.
    @AagePK: Nu er det ikke mit indtryk, at skolesystemet er modelleret over sovjetstatens elendigheder. Men det er rigtigt, at pædagogikken og didaktikken langt hen er et barn af de venstresnoede halvfjerdsere. Bl.a. som det blev praktiseret pÃ¥ RUC, som de borgerlige og erhvervslivet siden hen tog til sig som model – uden at ymte ret mange ord om det venstresnoede grundtanker. Det var dengang. Og den historiske hukommelse er som bekendt kort. Ikke mindst blandt udannede politikere.

  5. capac kommentarer:

    Det tror jeg ikke Villy bliver glad for at høre! ;)

  6. Donald kommentarer:

    Tak for en dejlig svar-kommentar som tager lidt af depressionen Рgodt, at der m̴ skelnes :-) Jeg er ked af at jeg ikke s̴ nuancerne i din formulering.

  7. capac kommentarer:

    @Donald: MÃ¥ske var min formulering ikke skarp nok.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

246 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62